logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator temperatury na Atmega32. Pytanie o histerezę.

51vY 27 Wrz 2007 14:49 4091 2
REKLAMA
  • #1 4324791
    51vY
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!

Tytułem wstępu kilka informacji o samym projeckie.
    Jest to regulator temperatury(czujnik ds18b20) na bazie Atmega32, z temperaturą zadaną poprzez pilota (RC5). Calosc napisana w C.

Pytanie dotyczy histerezy. W tej chwili przebieg wartości temperatury wygląda następująco:

Otrzymałem polecenie dodanie histerezy do układu.
    Czy moje rozumowanie zamieszczone poniżej jest porawne?
    W chwili gdy wartość temperatury przekroczy wartość wielkości zadanej temperatury powiększoną o wartość połowy histerezy, wówczas następuje wyłączenie zasialania. Po zmniejszeniu się temperatury do wartości zadanej pomniejszonej o połowę wartości histerezy następuje załączenie zasialania, a więc ponowne wzrastanie temperatury.

Analziując powyższe, doszedłem do wniosku, że wartość maksymalna jaką osiąga temperatura wody zwiększy się, a minimalna zmaleje (grzanie i ochłdzanie nie ustępuje momentalnie, co można było zauważyć na wykresie przebiegu temperatury). Znaczy to, że bardziej oddale sie od wielkości zadanej, niż w przypadku regulatora bez histerezy, czyli takiego, w którym zmiany sterowania następują z chwilą osiągnięcia temperatury zadanej.

Czy dodanie histerezy nie pogorszy działania układu w sensie otrzymywanej wielkości wyjściowej, bardziej odbiegającej od zadanej niż w przypadku regulacji bez histerezy?

Jeszcze drugi problem odnośnie kształtu wykresu. Idealny wykres powinien być piłokształtny. Jak mogę uzyskąc taki wykres skoro woda charakteryzuje się dużą inercją i w momencie wyłaczanie zasialania zarówno grzałka jak i woda wciąż przez pewnien czas podnoszą temperaturę. Z kolei po włączeniu zasilania, grzałka zaczyna grzać od razu, przeciwstawiając sie samoczynnemu chłodzeniu wodu. Stad powstaje asymetria przebiegu tempertury względem temperatury zadanej. Więc nie ma tu mowy o uzyskaniu idealnego wykresu jak poniżej:

Jeśli znajdzie się jakaś osoba, która bezinteresowanie poprawi mój tok rozumowania byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4324933
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    musisz zamienić regulator dwupołożeniowy z histerezą na regulator typu PID w którym da się ustawić parametry obiektu regulowanego (stała czasowa nagrzewania i studzenia wody), by można było odpowiednio wcześniej wyłączać i włączać grzałkę, osiągając w ten sposób mniejsze (znacznie) wartości przeregulowania.

Pozdrawiam
  • #3 4324968
    51vY
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Quarz napisał:
    Witam,
    musisz zamienić regulator dwupołożeniowy z histerezą

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że to MUSI być regulator dwupołóżeniowy. ;/
REKLAMA