logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat cyfrowy kompaktowy do 600 zł polecacie?

shtoc 28 Wrz 2007 08:14 3968 22
REKLAMA
  • #1 4327244
    shtoc
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam!!
    Czy mozecie polecic mi jakis Aparat cyfrowy kompaktowy tak do 600 zl??
  • REKLAMA
  • #2 4327438
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Ja zawsze polecam aparaty firmy"Canon".W tej cenie jest kilka modeli.Zobacz ofertę.
  • #3 4327629
    shtoc
    Poziom 10  
    facet polecal mi wlasnie canona a 460!!! ale nie warto opierac sie na jednej opini!! wiec pytam :)
  • #4 4327677
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    waldekg napisał:
    Ja zawsze polecam aparaty firmy"Canon".
    Ja też :D
    Shtoc, do 600 zł. kupisz Canon PowerShot A550 z dodatkami lub Canon PowerShot A560 bez dodatków.
    Dodatki to jakieś 80-150 zł. w zależności od wymagań.
  • REKLAMA
  • #5 4327683
    shtoc
    Poziom 10  
    No wlasnie mialem pytac czy ten a 550 tez warto??

a jaka roznica pomiedzy a 550 a a560??
  • #6 4327710
    AxelNext
    Poziom 38  
    shtoc napisał:
    ...jaka różnica pomiędzy a 550 a a560??
    A560 jest modelem nowszym, ale nie musi być wcale lepszym chociaż z opinii użytkowników wynika że tak.
    Co do możliwości to porównaj sam http://www.canon.pl/kategorie/kategoria,Aparaty_cyfrowe,k,14.html

A tu opinie i oceny różnych aparatów:
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/1
  • #7 4352123
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    axelakis napisał:
    shtoc napisał:
    ...jaka różnica pomiędzy a 550 a a560??
    A560 jest modelem nowszym, ale nie musi być wcale lepszym chociaż z opinii użytkowników wynika że tak.
    Co do możliwości to porównaj sam http://www.canon.pl/kategorie/kategoria,Aparaty_cyfrowe,k,14.html

A tu opinie i oceny różnych aparatów:
    http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/1

Poczytaj recenzje np. optyczne.pl , steve digicams lub tp.

A560 to nieco wyższy model niz A550 (nie młodszy - weszły prawie równoczesnie na rynek) - główna róznica to wiekszy display (2,5 cala) i ISO do 1600.
  • #8 4352464
    AxelNext
    Poziom 38  
    MEDIASHOP napisał:
    A560 to nieco wyższy model niz A550 (nie młodszy - weszły prawie równoczesnie na rynek)
    Jesteś w błędzie :!: Wyższy, ale i młodszy. A550 nie wszedł do sprzedaży równocześnie z A560, między nimi jest 1 rok różnicy.
    Równocześnie weszły na rynek modele A560 oraz A570IS.
    Gdybyś tak jak ja śledził stronę Canon od trzech lat to byś o tym wiedział.
    Tak jak model A560 jest następcą A550, tak A460 jest następcą A450.
    Tak samo A720IS wszedł zastępując A710IS, a wcześniej był A700.
    Kilka lat temu kolega kupił A620, po nim był A630, a następnie A640 którego miałem zamiar kupić, obecnie jest już A650IS ze stabilizacją obrazu.

Ehhh, brak słów :|
  • REKLAMA
  • #9 4354586
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    axelakis napisał:
    MEDIASHOP napisał:
    A560 to nieco wyższy model niz A550 (nie młodszy - weszły prawie równoczesnie na rynek)
    Jesteś w błędzie :!: Wyższy, ale i młodszy. A550 nie wszedł do sprzedaży równocześnie z A560, między nimi jest 1 rok różnicy.

Ehhh, brak słów :|

Mam sklep FOTO od ładnych paru lat, ale widac znasz temat lepiej.

:)

Dodano po 3 [minuty]:

[quote="axelakis"]
    MEDIASHOP napisał:
    Gdybyś tak jak ja śledził stronę Canon od trzech lat to byś o tym wiedział.

Poczytaj panie mądralo co to znaczy Named Accounts ...
  • #10 4354688
    AxelNext
    Poziom 38  
    MEDIASHOP napisał:
    Mam sklep FOTO od ładnych paru lat, ale widac znasz temat lepiej.
    Akurat serię A aparatów Canon śledzę od prawie trzech lat dlatego że od dawna zamierzałem kupić Canon'a.
    Na początku miał to być A620, potem A640, a kupiłem A710IS.
    Nie mam sklepu FOTO, ale znam kogoś kto ma "świra" na tle zamiany aparatów i fotografowania, taki sobie amator, dlatego w tym czasie miałem okazję pobawić się np. Canon PowerShot A450, Kodak EasyShare DX6340, Nikon Coolpix L4 oraz SONY DSC W30.
    Nie będę ich porównywał z Canon A710IS bo to nie ma sensu, stabilizacja obrazu robi swoje :D

Dodano po 8 [minuty]:

MEDIASHOP napisał:
    [Poczytaj panie mądralo co to znaczy Named Accounts ...
    A co mnie to :?::!: http://www.difox.com/main/pl/Canon-Marketing-Concept/page.html?&language=pl
    To są sprawy handlowe, a ja stwierdzam fakt pojawienia się danego modelu w danym czasie.

P.S. Z całym szacunkiem, ja Cię nie obrażam więc wypraszam sobie teksty w stylu "panie mądralo" :sm31:
  • #11 4354876
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    axelakis napisał:
    To są sprawy handlowe, a ja stwierdzam fakt pojawienia się danego modelu w danym czasie.

no i nie stwierdziłeś precyzyjnie...

axelakis napisał:

Tak jak model A560 jest następcą A550, tak A460 jest następcą A450

Totalna bzdura

A550 jest nastepcą A530, a A560 jest nastepcą A540 - radzę sprawdzic u źródła.

A550 i 560 weszly mniej więcej w podobnych odstepach na rynek jak ich poprzednicy: A530 i 540.

Jezeli model A550 wszedl rok wczesniej na rynek niz A560 (a tak wlasnie napisales) to przytocz trochę faktów, a w ramach zadośćuczynienia dostaniesz ode mnie np. A650is.

Moja konkluzja: fakt, że ktoś jeździ 3 lub 4-tym AUDI z rzędu nie daje mu jeszcze wiedzy, ktorą posiada autoryzowany dealer AUDI.

P.S. Forum jest po to żeby dzielić się wiadomościami, które muszą byc jednak rzetelne.
  • #12 4354904
    AxelNext
    Poziom 38  
    MEDIASHOP napisał:
    P.S. Forum jest po to żeby dzielić się wiadomościami, które muszą byc jednak rzetelne.
    A nie do obrażania innych userów forum :?:
    MEDIASHOP napisał:
    panie mądralo
  • #13 4354964
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    MEDIASHOP napisał:
    panie mądralo

Napisałem to w tonie żartobliwym, bez urazy.

Szkoda, ze ww. nic nie wniosło do postu, chociaz sam zainteresowany być może już podjął jakąś decyzję.
  • #14 4354992
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jeśli kompakt to Canon. Zdecydowanie. Jesli coś większego no to teraz już bym się dłużej zastanowił...
  • #15 4358615
    shtoc
    Poziom 10  
    Sprawdzilem ceny na allegro i sytuacja klasyfikuje sie tak :
    A550 sam aparat to koszt ok 485zł
    A550 z 1 gb /pokrowiec/ ladowarka + aku to koszt ok 590zł
    A560 sam aparat to koszt ok 554zł
    A560 z 1 gb/pokrowiec/aku+lad to koszt ok 681zł

i pytanie czy warto wydac o 100 zł wiecej na A560??
  • #16 4360216
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Jak dobrze poszukasz to różnica cenowa pomiędzy 550 a 560 będzie niższa.

Co zyskujesz?

Pomijam matrycę; przede wszystkim wyższe ISO i wiekszy display.

Wiekszy display daje lepszy komfort przegladania fotek, natomiast nie jest to jakis wielki plus.

ISO 1600 - napewno dobrze miec, ale.... realnie patrzac w kompakcie dosyc mocno "zaszumi' :)

Moja konkluzja: jezeli nie jest to dla Ciebie spora kwota to warto dolozyc, chociazby dla 2,5 calowego display'a, natomiast lepszej jakosci zdjec raczej nie oczekuj.
  • #17 4360333
    shtoc
    Poziom 10  
    no nie wiem czy taniej sie da??

jesli masz gdzies tansza opcje niz ta ktora wymienilem to chetnie przejrzę!!
  • #18 4433159
    shtoc
    Poziom 10  
    witam ponownie !! zakupilem w koncu canona a560 i jestem bardzo zadowolony!!

pytanie mam takie co to jest i do czego sluzy ustawienie iso??
  • #19 4433532
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Czułość matrycy. Im gorsze oświetlenie tym wyższe ISO. Przy najwyższym na obrazie może jednak pojawić się już ziarno. Potestuj.
  • REKLAMA
  • #20 4435783
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Pablo1964 napisał:
    Czułość matrycy. Im gorsze oświetlenie tym wyższe ISO. Przy najwyższym na obrazie może jednak pojawić się już ziarno. Potestuj.

Dokładnie, chociaż w cyfrówkach nazywa sie to szumami (ziarno widoczne było czasami na fotkach wykonanych analogowym aparatem).

Słabsze warunki oświetleniowe = konieczność zwiększenia czułości (w A560 maks. ISO 1600) lub wydłuzenia czasu.

Jeśli pstrykasz w AUTO to ISO automatycznie aparat podbije > negatywny objaw - zwiekszone szumy. W kompaktach, w praktyce ISO powyżej 800 generuje szumy, ktore trudne sa do zaakceptowania.

Polecam ustawienia manualne, ktore pozwolą Ci osiągnąć pożadane efekty.

TYPOWE BŁĘDY POCZĄTKUJĄCYCH:

np. pomieszczenie (sala, kosciół), słabe warunki oswietleniowe, odległość od tematu zdjecia rzedu kilkunastu metrów, tryb auto.

USTAWIENIA: zoom maks. - czyli jeszcze mniej swiatła, aparat podbije ISO do maks., lampa wbudowana w "kompakt" ma za slaby zasieg (praktycznie przy tej odleglosci nic nie daje), czas idzie w górę...

EFEKT: zdjęcie zaszumione, nieostre, mozliwość poruszenia - ogólnie jakość porównywalna do zdjęcia wykonanego 'komórką'.

KONKLUZJA: jezeli ma ktoś Canona serii A lub tp. to powinien wykorzystać jego mozliwosci i poeksperymentować z ustawieniami (to nic nie kosztuje, zmarnowana fotka zostanie po prostu skasowana); jeśli używa się typowej "małpki" to trzeba jednak liczyć się efektami, które nie zawsze nas zadowolą.
  • #21 4435817
    shtoc
    Poziom 10  
    super dzieki!! napewno skorzystam z rad!!

jeszcze taka prosba bo instrukcja obslugi konczy sie strasznie szybko po 32 bodajże stronach !! nie ma nic o funkcjach zaawansowanych!! a sa odnosniki do nich!!
    moze ktos posiada pełna instrukcje??
  • #22 4435853
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    shtoc napisał:
    super dzieki!! napewno skorzystam z rad!!

jeszcze taka prosba bo instrukcja obslugi konczy sie strasznie szybko po 32 bodajże stronach !! nie ma nic o funkcjach zaawansowanych!! a sa odnosniki do nich!!
    moze ktos posiada pełna instrukcje??

Pełna istrukcja obsługi jest na płycie CD dołączonej przez producenta (jedna z 2 płyt w komplecie) - instr. w pdf. (polski, czeski, slowacki, węgierski).

W tym roku ostatnim modelem Canon'a, który miał pełną ksiązeczkową instrukcję obsługi był model A710is, wszystkie modele, które pojawiły się na rynku po nim mają pełną instrukcję na oryginalnym nosniku CD producenta, a wersję książeczkową - tzw. skróconą.
  • #23 4436528
    shtoc
    Poziom 10  
    a ha a myslalem ze tam sa tylko sterowniki bo jeszcze szczerze to nie zagladnolem na nosnik!! ale napewno to zrobie:)

pozdrowionka dzieki!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji rekomendowane są aparaty cyfrowe kompaktowe marki Canon mieszczące się w budżecie do 600 zł, ze szczególnym uwzględnieniem modeli PowerShot A550 i A560. Model A560 jest nowszy i oferuje większy wyświetlacz (2,5 cala) oraz wyższą czułość ISO do 1600, co poprawia komfort przeglądania zdjęć i umożliwia lepsze fotografowanie w słabszym oświetleniu, choć przy wysokim ISO pojawia się szum cyfrowy. Różnice między A550 a A560 dotyczą głównie rozmiaru ekranu i zakresu ISO, natomiast jakość zdjęć jest zbliżona. Cena zestawów z dodatkami (karta pamięci, pokrowiec, ładowarka) może przekroczyć 600 zł, ale warto rozważyć dopłatę dla lepszego komfortu użytkowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie manualnych ustawień ISO dla uniknięcia szumów i poprawy jakości zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych. Pełna instrukcja obsługi dostępna jest na dołączonej płycie CD w formacie PDF, gdyż modele po A710IS mają jedynie skrócone instrukcje książeczkowe. W dyskusji pojawiły się także inne marki i modele, takie jak Kodak EasyShare DX6340, Nikon Coolpix L4 oraz Sony DSC W30, jednak Canon jest zdecydowanie polecany jako najlepszy wybór w tej klasie cenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA