logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz 9V 300mA jest bezpieczny dla kamery 6-12V 200mA?

kosmat21 28 Wrz 2007 22:08 1256 7
REKLAMA
  • #1 4329837
    kosmat21
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Panowie.Dostalem od kolegi taka mniej wiecej taka kamerke...tylko bez zasilacza

http://www.allegro.pl/item246597841_kamera_kolor_1_3_audio_zasilacz_fvat.html

Moje pytanie jest takie.Posiadam zasialacz 9V 300mA.Czy ta kamera sie nie sfajczy jak podlacze ja do tego zasilacza?Kamera ma zasilanie 0d 6-12V i 200mA.
    Bede wdzieczny za odp
    pzdr
    aha..jestem totalnym ciemniakiem w tematach elektronicznych:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4329851
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    To, że zasilacz ma 300[mA] w niczm nie przeszkadza. Jest to korzystne. Natomiast, czy ten zasilacz jest stabilizowany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4329899
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Skoro kamera toleruje taki zakres napięć to pewnie w środku jest stabilizator. Twój zasilacz może być dobry, o ile zachowana jest biegunowość, czyli + oraz - we wtyczce muszą się zgadzać z oznaczeniami na kamerze.
  • REKLAMA
  • #4 4330010
    kosmat21
    Poziom 11  
    neo_dc napisał:
    Skoro kamera toleruje taki zakres napięć to pewnie w środku jest stabilizator. Twój zasilacz może być dobry, o ile zachowana jest biegunowość, czyli + oraz - we wtyczce muszą się zgadzać z oznaczeniami na kamerze.

raczej plus z minusem sie zgadza bo wtyk kamery zgrywa sie idealnie z wtykiem zasialacza.tylko czy to jest standart jakis, czy zdarza sie ze biegunowosc jest zamieniana w zaleznosci od potrzeb?
    zasilacz jest od telefonu bezprzewodowego siemens jesli to cos Wam mowi
  • Pomocny post
    #5 4330077
    neo_dc
    Poziom 32  
    Zawsze lepiej się upewnić....

http://hiperlink.pl/sklep/catalog/images/zasilacz.jpg Widzisz tutaj na obrazku masz na nalepce na zasilaczu w jego centralnej części takie poziome linie z kółkami. Te rysunki muszą się zgadzać i na kamerce i na zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #6 4330134
    kosmat21
    Poziom 11  
    neo_dc napisał:
    Zawsze lepiej się upewnić....

http://hiperlink.pl/sklep/catalog/images/zasilacz.jpg Widzisz tutaj na obrazku masz na nalepce na zasilaczu w jego centralnej części takie poziome linie z kółkami. Te rysunki muszą się zgadzać i na kamerce i na zasilaczu.

na kamerce nie ma zadnegonapisu ani symbolu-golas...
    dam sobie na wstrzymanie z ta kamerka.a gdyby byla odwrotna polaryzacja to moglo by sie cos popsuc? bo swedzi mnie zeby sprobowac ja podlaczyc:)
  • Pomocny post
    #7 4330527
    neo_dc
    Poziom 32  
    Powinno być zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją, ale wcale nie musi ;p

Jak najprościej sprawdzić ? Rozkręcić kamerkę, i znaleźć jakiś kondensator elektrolityczny podłączony do wejścia zasilania. Jak wiadomo ma on wyprowadzenia + i - . Po ścieżkach od spodu płytki dojdziesz, gdzie np. podłączony jest plus ( czy do środka wtyczki czy do obudowy ). Jesli będzie się zgadzać z zasilaczem - to składasz i działasz :)
  • #8 4330536
    kosmat21
    Poziom 11  
    neo_dc napisał:
    Powinno być zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją, ale wcale nie musi ;p

Jak najprościej sprawdzić ? Rozkręcić kamerkę, i znaleźć jakiś kondensator elektrolityczny podłączony do wejścia zasilania. Jak wiadomo ma on wyprowadzenia + i - . Po ścieżkach od spodu płytki dojdziesz, gdzie np. podłączony jest plus ( czy do środka wtyczki czy do obudowy ). Jesli będzie się zgadzać z zasilaczem - to składasz i działasz :)

powiem szczerze ze mialem watpliwosci wchodzac na to forum czy ktos mi tu pomoze bo rzeczy,ktore tu czytam czasami sa dla mnie tak proste do rozszyfrowania jak hieroglify:)
    Ty jednak kolego potrafiles wytlumaczyc po chlopsku co z czym sie ma.
    jestem Ci za to bardzo wdzeczny
    pozdrawiam i dziekuje:)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadany zasilacz 9V 300mA może być bezpiecznie użyty do zasilania kamery o zakresie napięcia 6-12V i prądzie 200mA, pod warunkiem zachowania prawidłowej polaryzacji wtyczki. Wyższa wartość prądu zasilacza (300mA) nie stanowi problemu, gdyż urządzenie pobierze tylko tyle, ile potrzebuje (200mA). Istotne jest, czy zasilacz jest stabilizowany oraz czy biegunowość (+ i -) wtyczki zasilacza odpowiada oznaczeniom kamery. W przypadku braku oznaczeń na kamerze, można sprawdzić polaryzację poprzez rozkręcenie urządzenia i zlokalizowanie kondensatora elektrolitycznego przy wejściu zasilania, który ma wyraźnie oznaczone bieguny. Odwrotna polaryzacja może uszkodzić kamerę, choć niektóre modele mają zabezpieczenia przed takim przypadkiem. Zasilacz pochodzi z telefonu bezprzewodowego marki Siemens, co może sugerować standardowe oznaczenia polaryzacji, jednak zawsze warto to potwierdzić wizualnie lub multimetrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA