logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie bootuje z dysku Samsung 320GB SATA bez płyty w napędzie

phoe 29 Wrz 2007 18:55 2133 7
REKLAMA
  • #1 4332381
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Witam.

Mam troche dziwny problem, a bardziej to moj znajomy, ktory poprosil mnie o pomoc w zainstalowaniu Windowsa XP na dysku Samsung 320GB(SATA).

Dysk jest w 100% sprawny, plyta głowna to Asus A7V600(VIA KT 600, 2 kontrolery ATA, 2 kontrolery SATA I) tez sprawna.

Wiec tak, zainstalowalem Windowsa XP(podczas instalacji podalem sterowniki przez stacje dyskietek ze strony Asus'a), Windows zainstalowal sie bez najmniejszych problemow, dziala po zainstalowaniu rowniez bez najmniejszych problemow, ale jest jedno ale... otoz system startuje tylko gdy jest wlozona do napedu plyta z Windowsem XP(przy botowaniu pojawia sie napis, "Dowolny przycisk spowoduje rozruch z napedu", czy jak to szlo, nie wciskam nic, mija z 5 sekund i Windows startuje), czyli wszystko jak najbardziej normalnie, ale gdy juz plyty nie ma w napecie przy starcie to system nie chce botowac z dysku twardego, po prostu tak jak by dysku nie bylo(wyskakuje napis "DISK BOT FAILURE" + cos tam jeszcze, no taki standardowy, nie swiadczacy o zadnych problemach i itp, czy jest podlaczony dysk, czy tez nie, napis jest zawsze taki sam).

Dodam tylko ze ASUS A7V600 to jedna z pierwszych plyt glownych z SATA, i troche smiesznie tam to jest rozwiazanie, w biosie praktycznie 0 ustawien dotyczacych SATA, nawet nie widac wykrytych napedow, sa tylko ATA. Plyta ma oczywiscie wgrany najnowszy bios.
  • REKLAMA
  • #2 4332473
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Zerknij do biosu z czego masz zaznaczone botowanie systemu.Jaki to bios?Problem polega chyba na tym,że botowanie systemu nasz ustawione z CD Romu.W Biosie Award w zakładce ADWANCED BIOS FEATURE ustaw FIRST BOOT DEWICE na HARD DISK.SEKOND BOOT DEWICE na CDROM.Ponadto w HARD DISK BOOT PRIORITY wybierz swój dysk.Czy dysk jest widziany prawidlowo w Biosie i systemie?
  • REKLAMA
  • #3 4332630
    phoe
    Poziom 29  
    hehe, az taki tepy to nie jestem. :P Jest wszystko w biosie poprawnie ustawione, dysk tez jest poprawnie wykrywany.

Co do biosu to Award.
  • #4 4332702
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Z ciekawości: jaki to model Samsung (i jak SATA_II to czy zazworkowany) ?

Ja też jestem ciekawy (znowu :wink:) - w przypadku HDD PATA + HDD SATA - jak wybrać kolejność bootowania i z którego najpierw by chciał startować, w FAQu na stronie ASUSa nic o tym nie ma ...

Może by ASusa spytać.
  • #5 4332751
    phoe
    Poziom 29  
    WojtasJD napisał:
    Z ciekawości: jaki to model Samsung (i jak SATA_II to czy zazworkowany) ?

Ja też jestem ciekawy (znowu :wink:) - w przypadku HDD PATA + HDD SATA - jak wybrać kolejność bootowania i z którego najpierw by chciał startować, w FAQu na stronie ASUSa nic o tym nie ma ...

Może by ASusa spytać.

No wlasnie ta plyta jest troche dziwna, nie da sie kolejnosci botowania ustawic, a jedynym dyskiem ktory byl podlaczony byl wlasnie ten samsung 320GB, modelu nie pamietam, HDTune podawalo ze 16MB cach'u, i nie podawalo temperatury, dziwne troche, bo na moim komputerze temperature dysku podawalo...

A co do zworek to byly(ale nie bylo mozliwosci ustawienia np trybu kompatybilnosci z SATA I), probowalem kilka kombinacji, ale efekt niestety zawsze ten sam.

Wiem ze kiedys, jak jeszcze ta plyta u mnie chodzila, to jak chcialem kupic dysk w sklepie nowy 80 GB Seagate SATA II, to w sklepie powiedzieli ze on moze poprawie z ta plyta nie dzialac, i zamowili SATA I, a byl to sprzedawca ktory sie co nie co na sprzecie zna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4332945
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Był dysk SATA_I Samsunga 320GB z buforem 16MB ?

http://www.samsung.com/pl/products/harddrives/index.asp

Samsung:
    Windows XP nie bootuje z dysku Samsung 320GB SATA bez płyty w napędzie

Aha, na koncu manuala do tej płyty jest o VIA® Tech RAID BIOS Utility (mimo że nie masz RAID to dysk powinien się tam 'przedstawić'):

VIA® Tech RAID BIOS Utility napisał:
    1. Boot-up your computer
    2. During POST, press <Tab> to enter VIA RAID configuration utility.
  • #7 4333004
    phoe
    Poziom 29  
    Ahhh, no wlasnie tam sie tab wciskalo po wiecej ustawien, lol, pamietam teraz, kurde rano czlowiek na kacu jednak nie mysli normalnie, a dysk to raczej SATA II.

Dobra jutro zobacze co i jak, dzieki!

Ale i tak dziwne ze jak byla plyta w napedzie to system ruszal, a jak jej nie bylo to nie chcial.

A co do RAID, to tam RAID jest.
  • REKLAMA
  • #8 4334577
    Sąsiad
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam może pomogę bo posiadam tą sama płytę główną i ostatnio zakupilem do niej dysk SATA i też się nameczyłem z tym aby ten SATA się pierwszy włączył, ale wreszczie mi się udało.
    Teraz opisze co zrobiłem:
    Odpal Biosa i wejdz do zakłatki BOOT i ustaw wszystko w takiej kolejności:

1. ATAPI CD-ROM ["tu nazwa napendu z którego będziesz instalował XP"]
    2. Other Boot Device [INT18 Device(Network)]
    3. IDE Hard Drive [Disabled]
    4. Removable Device [Disabled]

Następnie podepnij dysk sata do portu SATA1 (jeśli dysk jest pod rodzaju SATA2 to wepnij zworke w dysku)
    Potem poodpinaj dyski jeśli posiadasz jakieś inne.
    Po zakończeniu instalacji systemu komputer się uruchomi jeszcze raz wtedu go wyłącz i odepnij napędy CD-ROM(taśmę i zasilanie) i uruchom kompa
    Zainstaluj sterowniji wyłącz go, potem podepnij drugi dysk i uruchom komputer potem go znowó wyłącz i podepnij napedy.
    Po tej całej zabawie wszystko powinno być OK. U mnie przynajmniej działa.

A co do problemu z bootowaniem z sata to wszystko leży po stronie Raida który jest na jej płycie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji i uruchomienia systemu Windows XP na dysku Samsung 320GB SATA podłączonym do płyty głównej Asus A7V600 z chipsetem VIA KT600, wyposażonej w kontrolery ATA i SATA I. Windows XP został poprawnie zainstalowany z użyciem sterowników dostarczonych przez Asusa na dyskietce, jednak system bootuje się tylko wtedy, gdy w napędzie znajduje się płyta instalacyjna. Po jej wyjęciu pojawia się komunikat "DISK BOOT FAILURE", a dysk nie jest wykrywany jako urządzenie startowe. BIOS typu Award jest poprawnie skonfigurowany z ustawionym pierwszym urządzeniem bootującym na dysk twardy, a dysk jest widoczny w BIOS-ie i systemie. Dysk Samsung 320GB ma bufor 16MB i prawdopodobnie jest modelem SATA II, jednak płyta główna obsługuje SATA I, co może powodować problemy kompatybilności. W BIOS-ie płyty Asus A7V600 dostępne jest narzędzie VIA Tech RAID BIOS Utility, które może pomóc w rozpoznaniu dysku. Rozwiązaniem okazało się odpowiednie ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, podłączenie dysku do portu SATA1 oraz ewentualne zastosowanie zworki na dysku dla trybu SATA I. Po instalacji systemu i wyłączeniu napędu CD-ROM, system powinien bootować bez problemów z dysku SATA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA