logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen po wymianie podzespołów, problem z dyskiem Seagate 80GB?

ks_fenix 30 Wrz 2007 17:51 4598 13
REKLAMA
  • #1 4335444
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Witam. Ostatnio wymieniłem w komputerze takie części:
    procesor Athlon 2000+ na Intel E2160 Dual Core
    płyta główna MSI KT4V na P5B ASUS
    grafika 6600GT Gigabyte na ATI HD 2600XT Sapphire
    pamięć 512MB SEITEC na 2x1GB 4-4-4-12 800MHz Geil
    Zasilacz Codegen 300W(bez awaryjny i bez problemowy był) na Chieftec 450W
    Dysku twardego nie wymieniałem jest to 80GB Seagate Barracuda.
    Wcześniej na starej konfiguracji zaczęły pojawiać sie blue screeny. Dlatego w dużej mierze zmieniłem większość podzespołów. Skanowałem wtedy dysk programem Victoria i znalazł 3 bady które usunąłem HDD Regeneratorem. Co zaowocowało brakiem blue screenów.

Teraz po przeinstalowaniu Windowsa na dysk z nowa konfiguracją znowu po jakimś miesiącu pojawił się blue screen. Chcąc sprawdzi dysk Victorią w widoku Urządzeń po zaznaczeniu dysku widzę takie coś:
    Blue screen po wymianie podzespołów, problem z dyskiem Seagate 80GB?
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu dlaczego nie mogę sprawdzić dysku w Victorii.
  • REKLAMA
  • #2 4335483
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Zaczął bym od sprawdzenia paska łączącego dysk, on może być przyczyną całego problemu.
  • REKLAMA
  • #3 4335644
    ks_fenix
    Poziom 23  
    W sumie bardzo możliwe bo taśmy nie wymieniłem z tego powodu że jest ona o kilka cm dłuższa od normalnej. A u mnie w obudowie dysk jest na dużej odległości od nagrywarki. Ale wcześniej Victoria na tej taśmie działała. Puki co nie mam jak teraz tego sprawdzić bo potrzebny mi jest cd-rom.
    A teraz inne moje pytanie w związku z nagrywarką DVD. Otóż od jakiegoś czasu nagrywarka chodzi znacznie głośniej i wpada w wibracje oraz niekiedy słychać jakieś stukania- czy może być to powodem do oddania jej na gwarancję. Nagrywarka to LG GSA- 4167B
  • #4 4335888
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Wibracje w napędach optycznych zależą od włożonych nośników, a stukania to raczej dziwna sprawa. Najlepiej wymontować i poprzekręcać na różne strony, w ten sposób sprawdzisz czy nie ma jakiś luźno latających fragmentów .
  • #5 4336072
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Tylko chodzi o to że wcześniej używałem tych samych płyt i napęd nie był aż tak głośny. Niekiedy w Nero widać jak bufor szaleje(skacze od 60% w górę). Dlatego oddam na gwarancje póki jest a zostało już tylko 2 miesiące. Przy odrobinie szczęścia dostane jakiś nowszy model:D
  • #6 4336125
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    sliwek999 napisał:
    Wcześniej na starej konfiguracji zaczęły pojawiać sie blue screeny.

znowu po jakimś miesiącu pojawił się blue screen.

To fajnie. Ja też lubie niebieski kolor. Najlepiej bez takich białych znaczków które nie wiadomo co oznaczają, prawda?
  • REKLAMA
  • #7 4336148
    wawxx
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam !
    1. ten model nagrywarki to model sprzed paru lat, więc gwarancja może być iluzoryczna. Może się zdarzyć, że "stare" nagrywarki nie rozpoznają prawidłowo nowych płyt i stąd mogą pojawiać się różne problemy z hałasem.
    2. często zdarzają się, że płyty CD / DVD nie są dokładnie "wyważone" i stąd kłopoty z hałasem. Spotkałem się z takimi płytami nawet w czasopismach komputerowych. Nie wspominam o naklejkach papierowych z opisem.
    3. tasiemka może być być przyczyną zakłóceń.
    4. musisz sprawdzić pamięci Geil. Sądząc po timingach są to pamięci z serii Ultra, które wymagają wyższych napięć zasilania nawet 2,5 V zamiast 1,8 V. Musisz sprawdzić jakie napięcie dostarcza Twoja płyta główna. Miałem takie problemy i po wymianie na standardowe problem znikł jak ręka odjął. Na początek zawsze testuję pamięci RAM, a dopiero potem szukam dalej.
    5. dzisiejsze nowe płyty główne, ze względu na niesamowity postęp techniki, są niedopracowane i stąd problemy z biosem. Praktycznie zawsze zaczynam pracę z nową płytą od nowelizacji bios-u.
    pozdrawiam
    wojtek
  • #8 4336256
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Do kolegi Jankolo:
    Kiedyś podawałem mój problem na forum i to co udało mi się złapać już po restarcie systemu jest tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic735750.html

A dokładniej to po restarcie komputera było takie coś:
    Kod:
    BCCode : d1 BCP1 : 00000008 BCP2 : 00000002 BCP3 : 00000000
    BCP4 : F88004CC OSVer : 5_1_2600 SP : 1_0 Product : 256_1

a gdy dałem więcej to jest coś takiego:

C:WINDOWSMinidumpMini041607-01.dmp
    C:DOCUME~1FenixUSTAWI~1TempWER2.tmp.dir00sysdata.xml

A ten blue screen który mi się dzisiaj pojawił to co jedynie zdążyłem odczytać to to ze komputer zostanie zrestartowany. I tyle
    Do kolegi wawxx:
    Dzięki za porady ale pamięci działają dobrze. Zasilacz również więc wina leży prawdopodobnie po stronie dysku zważywszy na to że wystąpiły na nim już kiedyś bady
  • #9 4336309
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Panel Sterowania>System>Zaawansowane>Uruchamianie i odzyskiwanie>Ustwaienia, a tam odznacz "Automatycznie uruchom ponownie".
  • #10 4336772
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Jeśli masz możliwość spróbuj przeskanować dysk w innym kompie. Sprawdź też kable zasilające dysk.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 4337349
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4337786
    szuwar999
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Proponuję na początek zerknąć do podglądu zdarzeń systemu (Zarządzanie komputerem/podgląd zdarzeń/System).
    Bardzo często - gdy są jakieś problemy ze sprzętem - tam można znaleźć informacje precyzujące przyczynę.
  • #13 4338842
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Zobaczę jutro jak z tym MHDD bo na razie muszę się uczyć na powtórkę z fizyki:D. Mam drugi dysk w znacznie lepszym stanie i w nim zainstaluje system gdy będę miał wolny czas. A tak ogólnie to planuje sprzedać dwa dyski 80 GB SEAGETA Barracuda i kupić 160 na SATA bo mam mało miejsca w obudowie.
  • #14 4379564
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Okazało się że dysk był uszkodzony i to przez niego wyskakiwały te blue screeny. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie podzespołów w komputerze, w tym procesora Athlon 2000+ na Intel E2160 Dual Core, płyty głównej MSI KT4V na ASUS P5B, karty graficznej Gigabyte 6600GT na Sapphire ATI HD 2600XT oraz pamięci RAM SEITEC 512MB na 2x1GB Geil 800MHz, pojawiły się problemy z blue screenami. Dysk twardy Seagate Barracuda 80GB, który nie był wymieniany, wcześniej miał bad sektory usunięte programem HDD Regenerator, co tymczasowo wyeliminowało błędy. Po reinstalacji systemu i miesiącu użytkowania blue screeny powróciły. Próby diagnostyki dysku programem Victoria były utrudnione, prawdopodobnie z powodu problemów z kablem (taśmą) IDE. Dyskusja poruszyła także kwestie hałasu i wibracji w napędzie LG GSA-4167B, które mogą wynikać z niewyważonych płyt lub zużycia mechanicznego. Zalecano sprawdzenie taśmy IDE, kabli zasilających, testy pamięci RAM oraz analizę zdarzeń systemowych. Sugerowano także użycie narzędzi MHDD do diagnostyki dysku. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie dysku Seagate, które było przyczyną blue screenów, co skłoniło do planów wymiany na większy dysk SATA 160GB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA