logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka zapłonu w trójkołowcu z silnikiem WSK 125 bez akumulatora

karollo_r 30 Wrz 2007 18:14 36308 25
  • #1 4335533
    karollo_r
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wiem, że było wiele tematów na ten temat ale nie moge nic znaleść co by mnie zainteresowało. Więc chciałem zrobic nastepujaca przeróbke mam trójkołowiec z silnikiem wsk 125 i mam problem z zapaleniem go i pomyslałem, że może cewka zapłonowa na zewnatrz poprawiła by coś jeśli tak to przoszę o szczegółową instrukcję i spis rzeczy jakie mi potrzebne aby to przerobić moze jakiś schemacik:?: prosze o pomoc. aha i ta instalacja bez akumulatora i alternatora jakiegoś. jeszcze raz prosze o pomoc.
  • #2 4335884
    pentagon
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    no kolego jeżeli chcesz to zrobić bez akumulatora to najtańszym i najprostszym sposobem zostaje ci naprawić zapłon oryginalny, niestety.
    Zresztą nie ma tam nic skomplikowanego zostają ci do sprawdzenia platyny, cewka zapłonowa i kondensator.
    Pytanie czy masz w ogóle iskrę no zakładam że świecę masz sprawną, jeżeli masz to czerwoną czy niebieską, jeżeli czerwoną to masz kondensator do wymiany jeżeli niebieska to OK.
    Przy braku iskry najprawdopodobniej do wymiany cewka zapłonowa
  • #3 4338174
    karollo_r
    Poziom 10  
    aha dzięki a czy istniałaby inna możliwośc :?: taka jak np. nawiniecie starej cewki zapłonowej i podłączenie jej do zewnętrznej np. od poloneza czy zdało by to egzamin i czy trzega dozo czesci jesli tak to jakich:?:
  • #4 4338525
    pentagon
    Poziom 17  
    cóż teoretycznie tego typu sytuacja jest możliwa, wykorzystano takie rozwiązanie w motorowerze Jawa 50 , cewka w magnecie wytwarza napięcie 6 V i prąd w przybliżeniu 5 A przerywane jest to przez platyny i idzie na zewnętrzną cewkę zapłonową.
    Co do przeróbki takiej do wsk to ciężko mi cokolwiek powiedzieć ile i jakie dane powinny być takiej przerobionej cewki
  • #5 4338884
    karollo_r
    Poziom 10  
    A czy ktoś mógłby mi podać konkretne dane tej przeróbki, potrzebne części i może jakiś schemacik :?: będę wdzięczny. bardzo proszę.
  • #6 4339054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4339154
    przemo27
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Mozna wykozystać przetwornice napieciową i zastosować układ podobny jak w simsonie (moduł zapłonowy jest b.prostym układem opatrym na 1 tyrystorze + 2 diody mostek prostowniczy oraz potencjometr i kondensator wysokiego napięcia, zapewnia sporą energie iskry) przetwornice mozna zasilić prądnicą z instalcji el. moto. Przetwornica wytwarza napiecie 200-400V i po wyprostowaniu ładuje przez cewke (np. samochodową) kondensator. tyrystor zamyka obwod i powoduje rozładowanie kond. po przez cewke i po stronie wtornej powstaje wysokie nap. przekazywane do swiecy zapłonowej. Tyrystor sterowany jest przerywaczem.
  • #8 4342692
    karollo_r
    Poziom 10  
    Ok dzięki :!: a co do pomysłu wykorzystanego w jawce 50 jak to trzeba zrobić w wsk 125 jakie czesci, parametry i ogólny plan budowy?? z góry dzięki. pozdrawiam <lol>
  • #9 4342853
    LashloE
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Schemacik modułu zapłonowego:
    Przeróbka zapłonu w trójkołowcu z silnikiem WSK 125 bez akumulatora
  • #10 4344129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4344766
    karollo_r
    Poziom 10  
    Po wsztstkich postach stwierdziłem ze nie jest winna cewka tylko musi byc to co innego. Moim pytaniem jest- co to moze być :?: wał śwoeżo po regeneracji nowe zimeringi, lożyska tylo mój bład to stary tłok i pierscienie czy to może być to :?: prosze o rady aby wsk paliła od jednego kopa.
  • #12 4345141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4345190
    karollo_r
    Poziom 10  
    No troche zawaliłem. Co do tzw popychu to raczej nie bo to ma 3 koła i troche waży ale wracając do tematu gdy chce go odpalić to za pierwszym razem nic dopiero po 10 lub 15 zaskakuje a jesli nie to wykręcam swiecę przeczyszczam (zawsze jak tak sie z nim mecze to jest zalana) i czasami odpala. (gaźnik ostatnio dokładnie przeczysciłem) aha a na którym rowku na igle powinna byc mniej wiecej ustawiona ,,ta blaszka"( nie wiem jak sie nazywa).
  • #14 4346518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 4355680
    karollo_r
    Poziom 10  
    Gaźnik ustawiony mam poziomo co za tym idzie dobrze. Nie wiem jednak co może być przyczyną tego, że nie chce odpalić bo ostatnio męczyłem sie z nim pół godziny i nic nie odpalił. Prosze o rady, z góry dzięki i pozdrawim.
  • #16 4356085
    pentagon
    Poziom 17  
    no z tego co przeczytałem to mam już jasną sytuację :) , myślałem że w ogóle ci nie pali, a z tego co piszesz to masz problem na pewno ze źle ustawionym gaźnikiem bo daje zbyt dużo paliwa , ewentualnie może być do korekcji kąt wyprzedzenia zapłonu, gdybyś miał problem z cewką zapłonową albo z innym elementem instalacji zapłonowej nie zapaliłbyś wogule, no chyba że ci zapali na parę sekund pochodzi i zgaśnie wtedy masz do wymiany cewkę zapłonową i naprawdę najtańszym sposobem będzie wymiana na nową , przeróbka nic ci nie da jak masz źle ustawiony gaźnik albo kąt zapłonu , będzie to samo :)

Dodano po 2 [minuty]:

kolega gromleon ładnie ci wszystko opisał i nie chodzi o to jak masz ustawiony gaźnik , tylko masz najprawdopodobniej źle wyregulowany gaźnik
  • #17 4357042
    karollo_r
    Poziom 10  
    Aha to dzięki czyli mam do regulacji zapłon i gaźnik i ma to pomóc?? Zrobie co piszecie i opisze wnioski.
  • #18 4357310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 4427905
    karollo_r
    Poziom 10  
    Wyregulowałem gaźnik i zapłon. Nie pomogło ale gdy sie męczyłem z odpaleniem to zauwazyłem jedna ciekawą rzecz gdy kopie to gaźnik pluje benzyną (nie mam filtra) gdy zasłonie gardziel szmatka to jakby zaczyna odpalac raz i drugi i pali normalnie. Czym może byc to spowodowane czyżby brak filtra????
  • #20 4440815
    pentagon
    Poziom 17  
    Może być to spowodowane zbyt wczesnym kątem wyprzedzenia zapłonu , mówiąc po ludzku :-) za wczesny zapłon
  • #21 4442675
    marekmaf
    Poziom 1  
    Witam
    Musisz zadiagnozować usterkę a więc moje pytanie
    W jaki sposób ustawiałeś zaplon?
    Jak regulowałes gaznik skoro silnik nie pracuje?
    A więc sprawdż
    czy jest dobra iskra - zdejmij fajke ze swiecy zbliż przewód do masy i kopnij starter przeskok iskry powinien być na ok 10mm - sprawdziłś cewkę zapłnową
    Sprawdż czy zaworek iglicowy w komorze pływakowej jest szczelny -nieszczelność powoduje zalewanie silnika
    Zapłon
    Ustaw przerwę przerywacza - w najwiekszym otwarciu 0.4mm
    Ustaw zapłon .Wykręć swiecę i wlóz do cylindra pręt na tyle długi by nie wpadł do srodka ,obracaj kołem magnesowym zgodnie z obrotami silnika
    Zaznacz na pręcie kreską górne położenie tłoka, Zapłon powinie nastąpić ok 3mm przed górnym położenie tłoka czyli w tym momencie powinien sie zacząc otwierać przerywacz
    Momet otwarcia przerywacza można okresli za pomoca zarówki i baterii lub omomierza ,lub umieszczając cienką bibułke między stykami
    Srubę regulacji wolnych obrotów wkręć do oporu i wykręć na 2,5obr
    Te układy zapłonowe przy prawidłowej regulacji pracują niezawodnie i nie trzeba stosować zadnych udoskonalęń. Przerwa na swiecy to 0,5-0,6mm
    Powodzenia. Marek
  • #22 4446772
    Porszi17
    Poziom 2  
    Jeżeli motorek nie ma filtra powietrza, mieszanka jaką pobiera do cylindra może być nieodpowiednia, przez co dochodzi do zalewania. W moich sprzętach doraźnie stosowałem kawałek cienkiej szmaty składanej w razie potrzeby kilkakrotnie(aby uzyskać większy opór) i zakładanej za pomocą zacisku bezpośrednio na gaźnik. Ustawienie zapłonu to kwestia wyczucia. W moim przypadku na oko, jak już ktoś napisał wcześniej, kawałek pręta wkładałem do cylindra i sprawdzałem w którym momencie zaczyna rozwierać się przerywacz i ustawiałem tak, żeby było to mnie-więcej 2mm przed górnym punktem tłoka. Co do zapłonu, to wiem, że cewka wysokiego napięcia zarówno w motorynkach, rometach jak i WSK-ach często zawodziła, lub poprostu iskra z nich była słaba. Osobiście mam zaufanie wyłącznie do zapłonów z cewkami na zewnątrz. Zamieszczam niżej schemat przerobienia zapłonu od motorynki na taki z cewką na zewnątrz(zapłon w WSK jest niemal identyczny, więc powinno każdemu udać się to wykonać na podstawie tych rysunków). Według mnie problem leży w gaźniku i jego odpowiedniej regulacji. Mimo to iskra ma również duży wpływ na zapłon mieszanki.
    Załączniki:
    • Przeróbka zapłonu w trójkołowcu z silnikiem WSK 125 bez akumulatora zapłon modernizacja.jpg (59.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przeróbka zapłonu w trójkołowcu z silnikiem WSK 125 bez akumulatora zapłon zwykły.jpg (43.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4646129
    karollo_r
    Poziom 10  
    Ok dzięki za wszystkie posty i rady ale to jednak był zapłon i kompresja pomylone zostały tłoki bo miałem trzy i nie były dobrze dopasowane dzięki jeszcze raz.
    Pozdro :D
  • #25 4648765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zapłonu w trójkołowcu z silnikiem WSK 125 bez użycia akumulatora i alternatora. Podstawową radą jest naprawa oryginalnego zapłonu poprzez sprawdzenie i ewentualną wymianę platyn, cewki zapłonowej oraz kondensatora. W przypadku braku iskry najczęściej konieczna jest wymiana cewki zapłonowej, której koszt to około 30 zł. Rozważano także przeróbkę z wykorzystaniem zewnętrznej cewki zapłonowej, np. z Poloneza, jednak jest to rozwiązanie droższe i bardziej zawodne, wymagające dodatkowych elementów jak mostek prostowniczy czy przetwornica napięcia. Przetwornica, podobna do stosowanej w Simsonie, może generować wysokie napięcie do ładowania kondensatora przez cewkę zapłonową, sterowaną tyrystorem i przerywaczem. Wskazano również na konieczność prawidłowej regulacji zapłonu i gaźnika, gdyż problemy z odpalaniem często wynikają z nieprawidłowego ustawienia tych elementów lub złej szczelności cylindra. Zalewanie świecy benzyną może być spowodowane m.in. brakiem filtra powietrza lub zbyt wczesnym kątem wyprzedzenia zapłonu. Podano schematy instalacji zapłonowej WSK oraz modułu zapłonowego, które mogą pomóc w przeróbce. Ostatecznie problem z odpalaniem okazał się wynikać z nieprawidłowo dopasowanych tłoków i kompresji, a nie z samego zapłonu.
REKLAMA