logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TL431 - niestabilne napięcie odniesienia przy zmianie liczby modułów

jagshemash 01 Paź 2007 08:52 7328 7
REKLAMA
  • #1 4337259
    jagshemash
    Poziom 10  
    Witam!

Mam następujący problem. Mam urządzenie dla którego konstruuję dodatkowe moduły. Częścią mojego modułu jest źródło napięcia odniesienia na bazie TL431 w układzie "shunt regulator" (schematu nie złączam, bo jest znany zapewne, dostępny w każdy datasheet do TL431). No i mam problem. Napięcie odniesienia pływa mi o prawie 50mV w zależności ile modułów włożę do urządzenia. Shunt regulator zasilany jest z +/-6V, całkiem nieźle stabilizowanych, przez rezystor 4K7.
    Może ma ktoś pomysł gdzie szukać błędu?

--
    jagshemash
  • REKLAMA
  • #2 4337307
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Za mało danych.
    Albo prąd zasilający TL przez 4k7 jest za mały lub/i obciążenie źródła ref. jest za duże przez moduły.
    Możliwe jest też wzbudzenie się. Zablokować wyjście 0.1uF, ewentualnie dodać kondensator 10-47nF pomiędzy ADJ TL-a a rezystorem 4k7.
  • REKLAMA
  • #3 4337366
    jagshemash
    Poziom 10  
    twazny napisał:
    Za mało danych.
    Albo prąd zasilający TL przez 4k7 jest za mały lub/i obciążenie źródła ref. jest za duże przez moduły.
    Możliwe jest też wzbudzenie się. Zablokować wyjście 0.1uF, ewentualnie dodać kondensator 10-47nF pomiędzy ADJ TL-a a rezystorem 4k7.

Napięcie referencyjne jest zablokowane do masy przez 2u2. Prądowo może się nie wyrabiać, bo regulacja jest robiona chamsko przez PR do masy. Sprawdzę...

Sprawdziłem tylko tyle, że 4x zwiększenie prądu płynącego przez tl431 nie zmienia nic. Zasilany jest teraz przez rezystor 1K3, obciążony przez około 2K, przy napięciu -0.25V względem masy na rezystorze 2K.
  • #4 4337941
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Wywal kondensator blokujący, powinno pomóc.
  • #5 4432966
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

jagshemash napisał:
    ... bo regulacja jest robiona chamsko przez PR do masy

... mam nadzieję, ż jako PRek zastosowałeś precyzyjny helitrim 30-obrotowy ze śrubą, a nie zwykłą, popularną "podkowę" - jednoobrotową, bo to może byc również przyczyną Twoich problemów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4433003
    jagshemash
    Poziom 10  
    r2d2004 napisał:
    Witam!

... mam nadzieję, ż jako PRek zastosowałeś precyzyjny helitrim 30-obrotowy ze śrubą, a nie zwykłą, popularną "podkowę" - jednoobrotową, bo to może byc również przyczyną Twoich problemów.

Pozdrawiam

Jest wieloobrotowy trymerek.

Robiłem także inny układ, gdzie napięcie generowałem sobie za pomocą TL431 w układzie shunt regulator. Potrzebowałem wygenerować sobie 10V z zasilacza laboratoryjnego. W zależności od tego z jakiego napięcia zasilałem, różne napięcie było na wyjściu. Efekt był taki, odwrotnie proporcjonalny. Napięcie spadało wraz ze wzrostem napięcia zasilania układu. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale były to napewno dziesiątki mV przy kilkuwoltowym przyroście napięcia zasilania.
  • #7 4433081
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

I tak on prawdopodobnie będzie mieć. Układ jest taniutki, a więc pozostaje jeszcze sprawdzić kilka scalaczków RÓŻNYCH producentów (mogą się znacznie różnić między sobą).

Pozdrawiam
    PS FAIRCHILD np. podaje że zwiększenie napięcia na kaodzie o 20V wywoła zmniejszenie Uref o 20mV (to wynika z wykresów), więc u Ciebie te zmainy są ciut przy duże. Prawdopodobnie przekraczasz zalecane parametry pracy. Poza tym rezystorem regulacyjnym nie jest rezystor dopinający wejscie REF do masy (jak piszesz) - popatrz na schematy zalecane przez producenta.

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/54806/FAIRCHILD/TL431.html

NIESTETY, elementy idealne nie istnieją w naturze ;-) , a to co pisze producent często jest tylko pobożnym życzniem. :-)
  • REKLAMA
  • #8 4439337
    jagshemash
    Poziom 10  
    r2d2004 napisał:
    Witam!

PS FAIRCHILD np. podaje że zwiększenie napięcia na kaodzie o 20V wywoła zmniejszenie Uref o 20mV (to wynika z wykresów), więc u Ciebie te zmainy są ciut przy duże. Prawdopodobnie przekraczasz zalecane parametry pracy. Poza tym rezystorem regulacyjnym nie jest rezystor dopinający wejscie REF do masy (jak piszesz) - popatrz na schematy zalecane przez producenta.

Do ustalania napięcia referencyjnego używam rezystorów 0.1% i to napięcie podaję na wieloobrotowy trymer. Używam układu LM431 (National Semiconductors), który w karcie katalogowej podaje ΔVref/ΔVz od -1mV/V do -3mV/V i to jest najprawdopodobniej powodem niestabilności. Z pewnością nie przekraczam parametrów pracy, bo układ zasilany jest z 12V, a reguluje prądem kilka mA. Precyzyjny to on może być, ale z dokładnością do dziesiątek mV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilności napięcia odniesienia generowanego przez układ shunt regulator na bazie TL431 (LM431) przy zmianie liczby modułów w urządzeniu. Napięcie odniesienia zmienia się o około 50 mV, mimo zasilania z dobrze stabilizowanych ±6 V przez rezystor 4,7 kΩ. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: zbyt mały prąd zasilający TL431, zbyt duże obciążenie źródła odniesienia, obecność kondensatora blokującego na wyjściu, a także wpływ napięcia zasilania na wartość napięcia referencyjnego. Zalecane jest usunięcie kondensatora blokującego, zastosowanie kondensatora filtrującego między pinem ADJ a rezystorem zasilającym oraz użycie precyzyjnych rezystorów 0,1% i wieloobrotowego trymmera. Wskazano również, że różnice między układami TL431 różnych producentów mogą wpływać na stabilność, a charakterystyka napięcia referencyjnego względem napięcia katody (ΔVref/ΔVz) wynosi od -1 mV/V do -3 mV/V, co może tłumaczyć obserwowane zmiany napięcia. Przekroczenie parametrów pracy nie jest prawdopodobne, jednak układ TL431 nie jest idealny i może wykazywać zmiany napięcia referencyjnego rzędu dziesiątek mV w zależności od warunków zasilania i obciążenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA