logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz audio 100V - zastosowanie, budowa, schematy, stereo?

al555 01 Paź 2007 13:27 2036 4
REKLAMA
  • #1 4337882
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Proszę o pomoc (ew. linki), brakuje mi informacji nt. wzmacniaczy audio do linii 100V, podstawowych informacji tj.:
    - po co się takie cudo stosuje
    - czym różni się w budowie wzmacniacz 100V od zwykłego wzacniacza,
    - czy stosuje się wzmaczniacze 100V w stereo.

- może ktoś wie gdzie podglądnąć schemat wzmaczniacza 100V

Pisząc "wzmacniacz 100V" oczywiście nie chodzi mi sposób zasilania 220V czy 110V AC tylko o poziom sygnału na wyjściu wzmacniacza.

Pozdrawiam, licząc na pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4337911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4339403
    leskes
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam , wzmacniacze z wyjsciem 100V ,24 V stosowane byly w radiowezlach ,linie takie byly dlugie np w szkole i przy tradycyjnym wzmacniaczu byly duze spadki sygnalu dlatego stosuje sie takie wzmacniacze napieciowe ale przy kazdym glosniku jest transformator z odczepami tak ze mozna regulowac dodatkowo glosnosc (po stronie wtornej ) wlaczenie glosnika bez tr powodowalo zwarcie linii ,pozdr
  • REKLAMA
  • #4 4339781
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Dla zainteresowanych - znalazłem takie wprowadzenie do linii radiowęzłowych: http://gmm.com.pl/rozwiazania/radiowezel/technikaradiowezlowa.html

Ale chciałem zapytać czy wystarczy dodać transformator głośnikowy do wyjścia zwykłego wzmacniacza oraz drugi transformator głośnikowy do zwykłego głośnika - i otrzymamy linię radiowęzłową.
    Ma szansę to działać ?
    Pytam bo chciałem wykonać taką linię z kilku głośników i własnoręcznie zrobionego wzmacniacza i nie wiem czy szukać schematu dedykowanego do linii 100V czy przerabiać typowe wzmacniacze dodając tylko trafo.

To musi być linia 100V dlatego proszę nie poddawać innych rozwiązań.
  • #5 4342398
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Tak. Czesto sie z tym spotykalem-ze wlasnie na wyjscie wzmacniacza podlaczalo sie odpowiednio dobrany transformator uzwojeniami(impedancje) no i moca (rdzen,grubosci drutu itd...) Mam nawet taki wzmacniacz 60W/4ohm oraz 60W-100V-radiowezlowe-same plytki i trafa-moge sprzedac-sprawne wszystko-to tak tylko dla info uciekajac delikatnie z tematu... Albo zobacz na allegro trafa glosnikowe i dobierz cos do swojego wzmacniacza jak masz juz ;-)

Dodano po 2 [minuty]:

Te materialy do,ktorych podales link sa ok.... na temat.... i bardzo fajnie opisane....
REKLAMA