logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie przed omyłkową odwrotną polaryzacją

robertcb 01 Paź 2007 18:35 13444 10
  • #1 4338786
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam,
    Jak wykonać takie zabezpieczenie?
    chodzi mi o napięcia samochodowe; 12 i 24V
    Wiem że można wstawić równolegle zwykłą diodę i na kablu dać bezpiecznik, ale omyłkowe podłaczenie powoduje jego przepalenie.
    A mi nie chodzi o to by co chwila wymieniac bezpieczniki, czy cokolwiek innego.
    Wstawienie mostka prostowniczego lub diody szeregowo, też odpada, bo chcę mięc pełne napięcie i pełną obciążalność bez strat na diodach.
    Myślałem o zastosowaniu przekaźnika, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić.
    Istnieje jakiś prosty, sprawdzony i niezawodny układ spełniający te wymagania?
  • #3 4338907
    robertcb
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    adaminek18 napisał:
    Jejku...a ile myślisz, że stracisz napięcia na jednej diodzie wstawionej w szereg na wejściu zasilania???
    Co to za układ? A tak w ogóle, to dlaczego nie możesz sobie podpisów umieścić w okolicach zacisków od zasilania??

Badałem charakterystykę diód krzemowych i straty zależą od obciążenia prądowego, i przy prądach rzędu kilku A. straty są już znaczne....

Ogólnie zajumię się radiokomunikacją, głównie CB w obecnych czasach,
    ale pytanie jest bardziej teoretyczne niż praktyczne.
  • #4 4339092
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    No to może by diodę, ale małej mocy i w szereg z uzwojeniem przekaźnika na 12V/24V (odpowiednio do napięcia) i to wszystko równolegle z zasilaniem, natomiast styki styki przekaźnika w szereg z chronionym urządzeniem. Przy nieprawidłowej polaryzacji prąd przez cewkę przekaźnika nie popłynie i styki pozostaną rozwarte?
    Zabezpieczenie przed omyłkową odwrotną polaryzacją
  • #5 4339299
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Czasem warto zajrzeć do zakotwiczonych tematów - w tym przypadku wystarczy Spis treści. Gotowe i proste rozwiązanie.
  • #6 4343805
    andrew16
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam , a badałeś charakterystyki diod schotkiego ? , spadek ok 0.2-0.3V, prąd 10A to dopiero ok 2W strat.
  • #7 4343846
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Nawet na mocnych diodach schottkiego przy dużym prądzie (10A) spadek może przekroczyć 0,5V. Dużo lepsze rozwiązanie to to ze spisu treści lub to z przekaźnikiem.
  • #9 4348222
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Ale diody Szybkiego są też i na 60V i nawet 80V, o ile się nie mylę ... Tylko nie wiem, jak tam jest z tymi napięciami przewodzenia (mogą być chyba nieco wyższe)...
    A co do mocy strat, to i tak nie uniknie się ich przecież, nawet w cewce przekaźnika może być to nawet kilka W (zależnie od typu - rozmiaru przekaźnika) ...
  • #10 4348263
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie: równoległa dioda i "bezpiecznik
    automatyczny" (prawidłowo: wyłącznik nadmiarowopradowy). Są w każdym
    sklepie elektrycznym (B-6A), na mniejsze prądy też są produkowane
    ale ciężko kupić i trochę droższe. Są też robione wersje niskonapięciowe
    miniaturowe (wielkości baterii 6F22 oraz aku. Li-jon od tel. GSM).
    Oczywiście nie można zaprzeczyć, że do niektórych zastosowań może być
    to rozwiązanie zbyt wolne.
  • #11 12278172
    krzysboron
    Poziom 2  
    Znanym sposobem stosowanym w samochodach jest użycie tranzystora MOS z kanałem typu P. np IRF9540.
    Dren połączony z + zasilania. bramka przez rezystor 1k do masy. Prąd ze źródła płynie do obciążenia. Płynie przez otwarty kanał i przez diodę jeżeli napięcie Uds przekroczy 0,5V.
    Dla IRF9540 RDSon = 0,117 Ohm. Wytrzyma nawet 20 A.
    Opis działania: poszukaj w google: "4726.pdf avt"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zabezpieczenia układów zasilanych napięciami samochodowymi 12V i 24V przed omyłkową odwrotną polaryzacją, przy zachowaniu pełnego napięcia i minimalnych strat mocy. Tradycyjne metody, takie jak dioda szeregowa lub mostek prostowniczy, powodują straty napięcia i mocy, co jest niepożądane. Propozycje obejmują zastosowanie przekaźnika z cewką zasilaną przez diodę małej mocy, gdzie przy odwrotnej polaryzacji cewka nie jest zasilana, a styki pozostają rozwarte, co chroni obciążenie. Wskazano również na diody Schottky’ego o niskim spadku napięcia (0,2–0,5 V) jako alternatywę, choć przy dużych prądach straty mogą być znaczące. Innym rozwiązaniem jest użycie automatycznych wyłączników nadprądowych (bezpieczników automatycznych) równolegle z diodą, które są bardziej niezawodne, ale mogą być wolniejsze. W nowocześniejszych układach stosuje się tranzystory MOSFET typu P (np. IRF9540) jako zabezpieczenie przeciw odwrotnej polaryzacji, oferujące niskie straty i dużą obciążalność prądową (do 20 A). Dyskusja podkreśla kompromis między prostotą, niezawodnością i stratami mocy w różnych rozwiązaniach zabezpieczeń przed odwrotną polaryzacją w instalacjach 12V i 24V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA