logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio Cobra Ultra III vs DX IV vs Alan 101 z anteną Hustler 100cm lub Sunker – co wybrać?

Gregor88 01 Paź 2007 19:38 2562 9
REKLAMA
  • #1 4339053
    Gregor88
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, mam pytanko a zarazem prosze o porade, interesuje mnie kupno radyjka cobra ultra III badz dx IV z antena hustler 100cm lub sunker, czy ktos moglby poradzic na temat tego cb??? czy warto kupic? a takze cos na temat alana 101 z taka sama antena jak wyzej wymieniona? z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 4339135
    Luki12
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam powiem tak cobrę DXIV miałem i bardzo szybko wymieniłem a była podłączona do anteny lemm AT-71 na stałe, i tak słaby zasięg gdzieś do 2 -3 km , duża grucha i strasznie było mnie słychać na takiej odległości, jedyny plus to sprawnie działający filtr ANL. A jeśli chodzi o alana to nie powiem ci nic, ale ja używam ONWĘ MK3(mówią że to alan 100+) tą nową (wymieniłem cobrę) i teraz jestem zadowolony na postoju to mam spokojnie około 5 km w trasie trochę więcej, może trochę szumi ale odbiór w miarę czysty i wyraźny i teraz mówią mi że super mnie słychać. Poleciłem wujaszkowi takie radyjko na takiej antenie jak ty(a miał też wcześniej cobrę) to jest bardzo zadowolony a był z nim nad morzem. I z tego co czytałem ludzie polecają to radio z prostych względów że to stara konstrukcja i w metalowej obudowie co najważniejsze.

Pozdrowionka.
  • REKLAMA
  • #3 4339285
    Gregor88
    Poziom 10  
    dzieki za odpowiedz, zalezy mi poprostu na nie drogim radiu a zeby dobrze dzialalo i zeby antena miala dobry zasieg
  • REKLAMA
  • #4 4340032
    Luki12
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o anteny to wiadomo jak jest możliwość to lepiej zamontować na stałe jest najlepszy zasięg, ewentualnie można zastosować uchwyt bagażnikowy, a co do magnesówek najlepszym wyborem byłby ML-145, midlanda , sirio lub inne. Najlepie zajżyj na tą stronę www.cb-radio.pl tam powinieneś znalesć wszystko co by cię interesuje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4340112
    kamillo78
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam mam onwe mk 3 zamontowana w astrze 14 i podczas pracy silnika slychac trzaski ala swiece zaplonowe .co zrobic zeby to wyciszyc pozdrawiam
  • #6 4341425
    Luki12
    Poziom 15  
    Mam to samo w favoritce i walczyłem z tym , szukałem pomocy i w końcu dałem sobie z ty spokój bo wszystko wchodzi przez antenę, więc pwenie musiałbym kupić jakieś pożądne świece, kable i trochę innych drobiazgów ale nie poto kupiłem radio żeby pchać pieniądze w samochód, i powoli się z tym oswajam. Zresztą nie kupiłem radia do kontaktów kilkudziesięciu kilometrowych tylko do informacji w najbliższym otoczeniu..

Z resztą jeśli masz ochotę to mozesz robic cuda dużo żeczy jest na tej stronie co podałem wcześniej. Tylko pytanie czy warto wydać jeszcze ze 300 zł??? Lepiej było odrazu wydać z 600 zł na radio i być może nie było by tego problemu.

Pozdrawiam
  • #7 4342084
    w.szolucha
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    Stara Cobra 19 plus,antena Hustler ic 100 .
    Super zestaw w Golfie 3,kat 1.4
    Żadnych zakłóceń pochodzących od samochodu.
    Pozdrawiam
  • #8 4342142
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Tak jak Luki12. Dopiero wymiana radyjka na lepsze niekoniecznie z najwyższej półki, ale z dobrym ANL pomogła na 100%. Przy dobrze ustawionym squelch'u jest odbiór i nadawanie bez zakłóceń.
    Oczywiście jeśli autko ma całkowicie "rozjechaną" instalację elektryczną i układ zapłonowy to nawet najlepsze radio nie pomoże. Jeśli jednak instalacja jest dobra a radio "zbiera" zakłócenia przez antenę to z praktyki wiem, że szkoda pakować pieniądze w cudowne "odkłócacze". Pozdrawiam
  • #9 4358160
    Gregor88
    Poziom 10  
    a co byscie mogli powiedziec ogolnie o alanach, czy warto kupic? np alan 1001z?
  • #10 4358476
    Luki12
    Poziom 15  
    Witam

Alana 1001z niema jest tylko Midland 1001z ale jak narazie stracił homologację więc normalnie w sklepach go nie kupisz, koleś ma takie radyjko i jest bardzo z niego zadowolony, podłączaliśmy je u mnie ale w porównaniu z moim miało jakiś taki głośnik strasznie bełkoczący( Na MK3 było wyraźniej słychać) choiaż pod kątem zakłóceń u mnie nie było nic.. a jest coś takiego jak Alan 101 ponoić jest to zamiennik 1001z tyle że w plastikowej obudowie i co ważne on ma homologację... Najlepiej jak byś jeszcze zajżał na www.cb-radio.pl tam jest dużo opini na temat radi.

Pozdrowionka..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru radia CB spośród modeli Cobra Ultra III, Cobra DX IV oraz Alan 101 z anteną Hustler 100 cm lub Sunker. Cobra DX IV jest oceniana jako radio o słabym zasięgu (około 2-3 km) i dużej czułości mikrofonu, choć z dobrym filtrem ANL. Alternatywnie polecany jest ONWA MK3 (uznawana za odpowiednik Alana 100+), która zapewnia lepszy zasięg (około 5 km na postoju) i czystszy odbiór, mimo drobnych szumów. W kwestii anten zalecane jest montowanie ich na stałe dla optymalnego zasięgu, a w przypadku anten magnetycznych rekomendowane są modele ML-145, Midland lub Sirio. Problemy z zakłóceniami pochodzącymi od instalacji samochodowej (np. trzaski przypominające świece zapłonowe) są trudne do wyeliminowania bez wymiany elementów zapłonowych i instalacji, a stosowanie filtrów zakłóceń często nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Stara Cobra 19 plus z anteną Hustler IC 100 jest chwalona za brak zakłóceń w samochodzie. Co do modeli Alan, Alan 1001z nie jest dostępny w sprzedaży ze względu na utratę homologacji, natomiast Alan 101 jest jego plastikowym zamiennikiem z homologacją. Midland 1001z jest ceniony, ale ma gorszą jakość dźwięku w porównaniu do ONWA MK3. Wskazane jest korzystanie z serwisu www.cb-radio.pl dla dodatkowych opinii i informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA