logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia do 350 zł: Alan 100 Plus, Alan 199A, TCB 770B, TCB 880B, Cobra 19DX IV

Masa19 18 Lis 2007 19:16 3003 14
REKLAMA
  • #1 4495560
    Masa19
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam! Planuje kupić sobie jakieś niedrogie CB do samochodu. Proszę o opinie, wybrałem kilka z tych co by mnie interesowały- jednak jeśli macie jakieś propozycje proszę o podanie. Dodam, że radyjko chcę używać głównie w celu poznania sytuacji na drodze, a nie do prowadzenia długich konwersacji na odległość :). I dlatego przeznaczam na taki zestawik do 350 zł CB+antena. Oto co wybrałem
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...2&CB%20radio%20ALAN-100%20PLUS%20AM/FM-GW%200
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...pis&nr=61821&CB%20radio%20ALAN-199A%20AN-GW-0
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...=63004&CB%20radio%20TCB-770B%20AM/FM%20Czarne
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...=63053&CB%20radio%20TCB-880B%20AM/FM%20Czarne
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?...=opis&nr=63313&CB%20radio%20COBRA%2019DX%20IV

Pytanko czy warto kupić te droższe wersje chodzi mi o Alana 199 zamiast 100 plus, i TCB 880 zamiast TCB 770. Prosiłbym jeszcze o polecenie jakiejś anteny do tego, czytałem że Hustery są w miarę dobre. Czy zestrajanie jest konieczne do każdego zestawu czy np można kupić radio i do tego odpowiednią antenę i czy będzie to dobrze działało. W temacie CB jestem zielony i dlatego chciałbym usłyszeć opinie użytkowników. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 4495606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4495747
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Z tego co podałeś to tti770.
    Masa19 napisał:
    czytałem że Hustery są w miarę dobre.

Ostatecznie mogą być, do twoich zastosowań wystarczające
    Cytat:
    Czy zestrajanie jest konieczne do każdego zestawu

Tak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4495974
    Masa19
    Poziom 13  
    No cóż kolega M.S. podał znaczący argument na NIE dla tti, a jeszcze jest Alan czy ma lub miał ktoś z nim styczność. I dlaczego nie Cobra gdzieś czytałem, że jest to nawet dobre radyjko bez zbędnych funkcji. Najważniejsze są opinie użytkowników i proszę piszcie, i z góry dziękuje. A i czy da się zestroić jakoś antenę z CB bez posiadania miernika SWR
  • REKLAMA
  • #7 4498299
    Masa19
    Poziom 13  
    No cóż kolega Szpara podał z kolei znaczące argumenty na nie dla Cobry. Co do Alana nikt się nie wypowiada chociaż z tego co zdążyłem poczytać to też różnie o nim piszą. Pozostaje chyba tylko jedno dołożyć kasę i kupić sprzęcik z trochę wyższej półki. A skoro już przy tym jestem, to ile musiałbym mieć żeby kupić coś "godniejszego" i wystarczającego na moje warunki podane na początku tematu. Może jakieś ciekawe propozycje? Uniden pro 510 może ?- tylko on znowu nie ma modulacji FM, jest jeszcze wersja 520 z FM, trochę droższa- już sam nie wiem :) Pozdrawiam!
  • #8 4499601
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    Witam! TTI jak widać z opini odpada. Ale tak naprawdę to nie jest tak żle. Posiadam ten wynalazek.Ma on wady i zalety.Nadawianie jak i odbiór dobry.W porównaniu z Unidenem 520 czy Cobrą 19 DX ,jest lepszy. To tak jak Syrena do Merca.Problemy z radiami ,maja zawsze jakąś przyczynę- domowi elektronicy ,nie majacy zielonego pojęcia o elektronice . częste złe podlączenie zasilana itd . Zdarzają się też wadliwe wyroby.Muszę dodać że TTI TCB 770 ,to moje chyba 20-te radio. A radiami CB zajmuje sie na codzień.Pozdrawiam.
  • #9 4500717
    Masa19
    Poziom 13  
    Witam! Atrix55 chyba masz rację bo nie może być tak, że wszystkie tańsze radia są do bani (to moje zdanie). A to, że ma jakieś wady- no cóż większość sprzętu ma tylko nie zawsze wychodzą na jaw. Troszkę się na elektronice znam, ale z radiofonią niestety jeszcze nie miałem większej styczności i pora by się trochę podszkolić, a jak wiadomo od czegoś zacząć trzeba. Jak człowiek sam z czymś się nie zetknie, no to nawet najmądrzejsze książki nie pomogą.A jak wiadomo zakup czegoś nowego skłania do zapoznania się z tematem w tym przypadku z CB. Z tego co piszesz masz duże doświadczenie z CB czy możesz mi przybliżyć bardziej temat prawidłowego zasilania dla CB lub podesłać jakiś dobry link na ten temat. Dziękuje i Pozdrawiam!
  • #10 4501822
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam! CB radio najlepiej podłączyć pod akumulator. Można się pokusić o przewody zasilajace w ekranie ( trzeba pamiętać że ekran podłączamy tylko w jednym punkcie do masy auta ).Usytuowanie anteny- najlepiej środek dachu ( antena wtedy pracuje dookólnie ) .Wiele osób stosuje podkladki pod magnesy, a to wielki bład . Karoseria i magnes anteny tworzy kondensator . Podkładkami zmieniamy pojemnośc tego kondensatora. Ma to jednak wpływ na poprawną prace anteny.Zaproponowałem ci TTI 770, ale możesz też zrwócić uwagę na Inteka M490 plus.Ma on np. compander. To nic innego kompresja . Przecież jako kupujący masz prawo do wyboru. Ja bym np. kazał sobie podłaczyć kilka egzemplarzy i ocenił sam . pozdrawiam.
  • #11 4502007
    Masa19
    Poziom 13  
    No tak Intek chyba byłby jakimś rozwiązaniem. Czytałem troche o nim i chyba faktycznie wypada lepiej jak troche tańsze radia. Mam jeszcze pytanko czy to
    http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=66986&CB%20radio%20INTEK%20M-490
    różni się jakoś konkretnie od wersji plus- tak na "chłopski rozum" :)?
    No cóż chyba niepozostanie nic innego jak dozbieranie trochę funduszu i rozglądanie się ponownie- No tak to już jest :). Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na powyższe pytanie i będę zamykał temat. A i dziękuje bardzo za wytłumaczenie, jak poprawnie należy podłączyć CB i antenę. Przyda mi się to na pewno i sądzę, że innym też. Pozdrawiam!
  • #12 4504390
    atrix55
    Poziom 26  
    Intek M490 to właściwie M490 plus. Piszac casami pomija sie " Plusa ". To jedno i to samo. Pozdrawiam.
  • #13 4558925
    agent88
    Poziom 11  
    koledzy radiowcy kilka lat wstecz posiadałem radio onwa mk1 i byłem szczęśliwy a teraz każdy chce super sprzęt za grosze tak się nie da może jakiś stary sprzęt na chodzie lub nówka. Nadchodzi nowa era cb radia i trzeba sobie kupić. pozdrawiam
  • #14 4559491
    db_edek
    Poziom 11  
    kolego atrix tak się składa że twoje porównanie 520xl do TTI jest mało wiarygodne , złosliwie lub tendencyjne albo wynikające z niewiedzy. Posiadam 520xl + ML145 sirio oraz TTI880 + ml145 sirio i niestety tti blado wypada, pod względem nadawania/odbioru/modulacji, do tego ma beznadzienjny wbudowany głośnik (polecam jako alternatywę zewnętrzny głośniczek nokii z zestawów głośno mówiących), w porównaniu do 520xl. Natomiast góruje wiekszym rozmiarem i festyniarsko odpustowym wyglądem i podświetlaniem ala pojazdy grupy VAG, defacto mało czytelnym. W cenie 300zł za radio 520xl jest bezkonkurencyjne. Kolego atrix proponuje nie kupować więcej g.ówna, nie wprowadzać ludzi w błąd i zgłębic wiedzę chociażby na cb-radio.pl
  • #15 4561426
    atrix55
    Poziom 26  
    Kolego DB EDEK widzisz tak się składa że ja radia nie oceniam po wyglądzie, a po tym jak pracuje. 510 czy 520 to nic innego jak stary President JIMI . nic innego jak dobry szumofon . Nie jest to opinia złośliwa tylko prawdziwa.TTI 770 to Alan 78 . NIe wydaje mi sie ze TTI to rarytas . Ale moim zdaniem jest o wiele lepszy od 510 czy 520.Nie wiem czy pamiętasz ale Alana 78 czy 48 ,dało się rozróżnić pośród innych modeli radi , po ładnej modulacji.Nie staram się powielać innych opini , a swoje opieram na własnym doświadczeniu.Na www.cb-radio zaglądam .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru niedrogiego CB radia do 350 zł wraz z anteną, z uwzględnieniem modeli Alan 100 Plus, Alan 199A, TCB 770B, TCB 880B oraz Cobra 19DX IV. Użytkownicy odradzają zakup radia Cobra ze względu na negatywne opinie, natomiast TTI TCB 770 i 880 mają mieszane recenzje – niektórzy podkreślają ich dobre parametry nadawania i odbioru, inni wskazują na słabszą jakość dźwięku i wykonania w porównaniu do modeli Uniden 510/520. Alan 199A jest postrzegany jako potencjalnie lepszy od Alan 100 Plus, choć opinie są różne. Wskazano, że Intek M490 (w tym wersja Plus) to dobry kompromis w tej klasie cenowej, oferujący m.in. funkcję compandera (kompresji dźwięku). Zalecane jest podłączenie CB radia bezpośrednio do akumulatora samochodu z odpowiednim ekranowaniem przewodów zasilających oraz montaż anteny na środku dachu dla optymalnej pracy dookólnej. Podkładki pod magnes anteny są odradzane ze względu na wpływ na pojemność i efektywność anteny. Wskazano również, że do strojenia anteny bez miernika SWR trudno jest uzyskać optymalne rezultaty. W dyskusji pojawiły się sugestie, że warto dołożyć do droższego sprzętu, np. Uniden 520 z modulacją FM, jeśli użytkownik chce lepszej jakości i funkcjonalności. Ogólnie podkreślono, że wybór powinien być oparty na własnych testach i doświadczeniu, a także na opiniach użytkowników i wiedzy technicznej dotyczącej prawidłowego zasilania i instalacji CB radia oraz anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA