logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CoNumer v.1.0. Pojemności kondensatorów ceramicznych.

Jacqbus 01 Paź 2007 20:24 1524 16
REKLAMA
  • #1 4339270
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    CoNumer v.1.0. Pojemności kondensatorów ceramicznych.

Witam.

Chciałbym zaprezentować mój programik do obliczania pojemności kondensatorów ceramicznych.

Program stworzony został po to, aby ułatwić "rozszyfrowanie" pojemności "zakodowanych" na obudowach "Ceramików".
    Instrukcja obsługi jest naprawdę prosta: wystarczy wpisać nr z Kondensatora i kliknąć "Oblicz".

Program dostępny jest w dziale "Download" na stronie Serwisu elektronicznego "Rezystor" (do której odwiedzania i rejestrowania się szczerze zachęcam :) )

P.S. Jeżeli ktoś wykryje jakiś błąd proszę pisać na e-maila: kuba14l(_at_)interia.pl

Pozdrawiam Jakub G.
  • REKLAMA
  • #3 4339533
    lisek1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Aby wejsc w dzial download trzeba sie zarejestrowac.
  • #4 4339974
    adamp359
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    lisek1988 napisał:
    Aby wejsc w dzial download trzeba sie zarejestrowac.

jak na mnie bez sensu wielki bez sens robić wszystko dla zarejestrowanych
    jak tak robisz to jeszcze bardziej zniechęcasz ludzi do korzystania ze swojej strony a jak ktoś chce i ma taką potrzeba np. wyrazić opinię na forum to się za rejestruje a nie wszytko tak ograniczyć alby tylko nabić jak najwięcej użytkowników po co jak ten użytkownik ściągnie tylko ten program i już więcej się nie pojawi takie jest moje zdanie i pewnie większości ludzi korzystających z internetu
  • REKLAMA
  • #5 4340036
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Zmienione - już nie trzeba się rejestrować

Pozdrawiam Jakub G.
  • #6 4342097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4342243
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Witam.

Szczerze mówiąc nie wiem czy jest to możliwe. Powiem tylko, że program pisany jest w Visual Basicu. Nie wiem jak jest z takimi programami (spod VB) na linuxa.
  • #8 4343621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4344003
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Niestety C++ jeszcze nie "łapie" a Visual Basic spodobał mi się wyjątkowo, dlatego programy piszę właśnie w nim.

Pozdrawiam
  • #10 4345179
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Zaciągnąłem na dysk, chce odpalić a tutaj komunikat, że aplikacja nie jest aplikacją win32. Pewnie nie skompilowałeś projektu wraz z potrzebnymi bibliotekami i się nie odpala na kompach, gdzie nie ma zainstalowanego Visual Basica, chociaż może się mylę bo nie znam sie na VB, ale w C++ Builder jest podobnie.

Pozdrawiam
  • #11 4345458
    lisek1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja nie posiadam VB i dziala wiec raczej nie z tym problem
  • #12 4345539
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Skompilowane w porządku (sprawdzane na 3 komputerach z różnymi wersjami windows i na wszystkich działa) i nie są potrzebne inne biblioteki (oprócz dostępnych we wszystkich Windowsach od 98 w górę).
    Dlatego to na pewno nie jest problem bibliotek.
  • #13 4345795
    gacolini
    Poziom 19  
    No u mnie nie działa, sprawdzałem na 2 kompach z Win XP i niestety nie trybi.

Pozdro
  • #14 4346281
    Jacqbus
    Poziom 12  
    gacolini napisał:
    No u mnie nie działa, sprawdzałem na 2 kompach z Win XP i niestety nie trybi.

Pozdro

Jeżeli byś mógł prześlij mi w emailu dokładnie co jest nie tak, ew. screeny błędów. Postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie.
  • #15 4347147
    gacolini
    Poziom 19  
    Poniżej błąd.
    Załączniki:
    • CoNumer v.1.0. Pojemności kondensatorów ceramicznych. error.jpg (10.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 4347206
    pallid
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Problemem najprawdopodobniej jest nazwa pliku umieszczonego na serwerze: "CoNumer v.1.0.exe". Plik, jesli juz sie "sciagnie", ma rozmiar 0B i dlatego proba uruchomienia powoduje blad. Proponuje usunac z nazwy spacje i kropki (v.1.0) i ew. spakowac do .zip'a, bo dobra zapora potrafi zablokowac linki z rozszerzeniem .exe
    Pozdr.
  • #17 4348308
    Jacqbus
    Poziom 12  
    Witam.

Programy mają zmienione nazwy i zapakowane są do ".rar"
    Mam jeszcze pytanie, czy masz system Vista czy tylko nakładkę graficzną ? bo nie wiem czy te programy ruszą pod Vistą :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono program CoNumer v.1.0 służący do obliczania pojemności kondensatorów ceramicznych na podstawie kodów nadrukowanych na obudowach. Program miał być dostępny do pobrania w dziale "Download" serwisu Rezystor, początkowo wymagał rejestracji, co zostało zmienione na dostęp bez rejestracji. Program napisany jest w Visual Basic, co rodzi pytania o kompatybilność z systemem Linux, gdzie uruchomienie jest problematyczne. Dyskusja poruszyła kwestie uruchamiania na różnych wersjach Windows, w tym XP i Vista, oraz problemy z plikiem wykonywalnym, który początkowo miał rozmiar 0B i zawierał spacje i kropki w nazwie, co mogło powodować blokady przez zapory sieciowe. Autor potwierdził, że program jest skompilowany poprawnie i nie wymaga dodatkowych bibliotek poza standardowymi Windows od wersji 98 wzwyż. Sugerowano alternatywne rozwiązania w C++ z Qt dla lepszej wieloplatformowości, jednak autor preferuje Visual Basic. Program został ostatecznie udostępniony w archiwum .rar, co rozwiązało problemy z pobieraniem i uruchamianiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA