logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K750i - Brak sieci i nieczytanie karty SIM po uruchomieniu

DJF1 03 Paź 2007 16:09 3720 8
REKLAMA
  • #1 4344676
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Telefon nie chce się uruchomić a nawet jak uda się go za którymś razem włączyć to włączy się i stoi tak jakby się zawiesił,czasami na samym logu a czasami widać że się już włączył ale niestety nie łapie sieci i nie ma całego menu.Oczywiście nic się nie da zrobić bo trzeba baterię wyjąć.Pod ładowarką cały czas mruga biały ekran,soft w grałem na nowo i dalej to samo.Nie widać żeby był grzany ale widać że ktoś go kąpał w wanience.Co mogło w nim się uszkodzić?

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Telefon już się uruchamia,ale brak jest sieci i nie czyta karty sim.Z siecią to podejrzewam PA ale nie wiem któren glas jest odpowiedzialny za kartę sim bo nie mam schematu
  • REKLAMA
  • #2 4345181
    superbeny666
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    mysle ze to powinno pomoc do SIM

Sony Ericsson K750i - Brak sieci i nieczytanie karty SIM po uruchomieniu
  • REKLAMA
  • #4 4348292
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Podejrzewam że uszkodzony układ vincenne. Do sim nie ma glasa tylko w/w układ.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4364933
    DJF1
    Poziom 22  
    Jak sprawdzić czy to faktycznie padł ten układ,z tego zauważyłem na samym początku to był w nim zmieniany soft na W800 ale czy jest możliwe że to może być wina softu.Powróciłem na soft od K750i i dalej nie czyta karty sim.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze jedna sprawa,jak go rozkręciłem na samym początku to widać było że telefon był kąpany ale śladów zalania nie miał.Zauważyłem też że brak jest baterii pamięci,po prostu tak jakby była wyrwana, możliwe że upadł ale czy to ma jakieś znaczenie to nie wiem że jej nie ma.
  • #8 4364960
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Zamiast pytać o układy byś sprawdził czy jest zasilanie na sim. Ale zawsze prościej gotowca ściągnąć niż mierzyć. Telefon praktycznie po śmierci klinicznej, PA łatwo nie wymienisz (solidnie zabudowana) sim też ciężko zrobić - także zostaw ten telefon na części albo zwróc klientowi.
  • #9 4365001
    DJF1
    Poziom 22  
    To niedobrze to może doradzisz mi coś z drugą płytka bo mam takiego drugiego który wogle się nie łączy z komputerem i jest martwy.Nie był zalany bo nie widać żadnych śladów,jedynie co było w nim robione to grzana była płyta w okolicach sim i jeden układ który jest obok złącza systemowego pod małym ekranem.

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Z tym telefonem są naprawdę jakieś komedie,teraz znowu jest jak na początku,włączy się czasem i zwiesi ale co najdziwniejsze to zaczyna czytać kartę sim ale brak zasięgu niestety było.Co to może być bo to mnie dziwi że raz zaskoczy a raz nie,jakby miał zimne luty to gdybym go zdusił to wiedziałbym że raz łączy a raz nie.W tym przypadku nawet go nie dociskam i raz zaskoczy a za kolejnym razem nie chce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Sony Ericsson K750i po zalaniu wykazuje problemy z uruchomieniem, zawieszaniem się na logo lub po włączeniu, brakiem sieci oraz nieczytaniem karty SIM. Próby reinstalacji oprogramowania nie przyniosły poprawy. Podejrzewany jest uszkodzony układ PA (Power Amplifier) odpowiedzialny za sieć, który jest trudny do wymiany ze względu na solidne zabudowanie. Za obsługę karty SIM odpowiada układ Vincenne, który również może być uszkodzony. Brak baterii pamięci (EEPROM) na płycie głównej może mieć wpływ na działanie telefonu. Zalecane jest sprawdzenie zasilania na karcie SIM, jednak ze względu na poważne uszkodzenia i trudności serwisowe, telefon może nadawać się jedynie na części. Występują też nieregularne objawy, takie jak sporadyczne odczytywanie karty SIM bez uzyskania zasięgu, co może wskazywać na zimne luty lub uszkodzenia mechaniczne płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA