logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać impedancję i kondensator do głośników 4 Ω w tanich kolumnach?

ma_ol 03 Paź 2007 22:34 2355 6
REKLAMA
  • #1 4345917
    ma_ol
    Poziom 10  
    mam dwa głośniki 4 Ω basowe, chcę dokupić jeszcze dwa syczki ale nie wiem jakiej impedancji mają być te głośniczki, a poza tym nie wiem jak połączyć głośnik basowy z sykiem tak żeby jakoś to grało ; mówiąc krótko chcę zrobić jakieś tanie kolumny; słyszałem że głośnik basowy od syczka można rozdzielić kondensatorem, ale nie wiem jaki to kondensator ( elektrolityczny, pojemność ) Jeśli mógłbym prosić o jakiś schemat i pomoc w dobraniu syczków byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 4346080
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Zwrotnicy do głośników basowych nie ma co robić, chyba, ze dokupisz głośniki średniotonowe. Głośniki wysokotnowe powinny mieć też po 4 Ohm'y. Do tych głośników wysokotonowych powinieneś zastosować kondensatory o pojemności 2,2 do 4,7 Ohm'a - dobrać. Moc tych małych głośniczków powinna być taka sama jak głośników basowych.
  • REKLAMA
  • #3 4349916
    ma_ol
    Poziom 10  
    rozumiem ze kondensator powinien być 4 µF, ale jaki to rodzaj kondensatora elektrolit ??
  • REKLAMA
  • #4 4350411
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    Jeżeli elektrolit to tylko bipolarny.
    Najlepszy byłby jednak kondensator polipropylenowy np MKP.

4µF to nie jest typowa wartość pojemności kondensatora (chociaż czasem spotykana w kondensatorach do zastosowań w AGD)
    Należy pytać o 2,2µF; 3,3µF; 4,7µF.
  • #5 4362006
    ma_ol
    Poziom 10  
    problem mam taki bo ciężko znaleźć głośnik wysokotonowy o impedancji 4Ω, dlatego chciałem zapytać czy mogę czy można zastosować głośnik 8Ω i połączyć go z rezystorem 8Ω co w rezultacie też da ok. 4 Ω. Tylko nie wiem czy tak można zrobić, a poza tym to jeśli tak można to jakiej mocy rezystor dobrać ( bo chyba rezystor ceramiczny )??
  • REKLAMA
  • #6 4362803
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    Nie ma sensu dołączanie rezystora 8Ω równolegle do głośnika aby uzyskać wypadkową impedancję 4Ω.
    Moc pobierana i przetwarzana przez głośnik praktycznie nie ulegnie zmianie.
    Jedynie wzmacniacz będzie "widział" zmianę impedancji obciążenia i pracował z wyższą (bezużytecznie) mocą w zakresie działania głośnika wysokotonowego.
    Z powodzeniem można zastosować wysokotonowy głośnik 8Ω do współpracy z nisko-średniotonowym głośnikiem 4Ω. Należy tylko dobrać głośniki tak aby ten wysokotonowy miał nieco lepszą efektywność.

Przy głośniku wysokotonowym 8Ω i kondensatorze 4,7µF częstotliwość podziału wyniesie ok 4 kHz.
    Sprawdź czy Twój głośnik niskotonowy jest w stanie przenosić tak szerokie pasmo.
  • #7 4419205
    Maragaht
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A ja mam tweeter i bas w jednym głośniku i to samo w drugim chciałbym zrobić zwrotnice do nich wiem ile hz ma bass ale tweeter to już nie jakiś schemacik jest na to

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru impedancji i kondensatora do tanich kolumn z głośnikami basowymi 4 Ω oraz wysokotonowymi. Zaleca się stosowanie głośników wysokotonowych o impedancji również 4 Ω, aby zachować zgodność impedancji. Kondensatory do zwrotnicy wysokotonowej powinny mieć pojemność w zakresie 2,2 µF do 4,7 µF, najlepiej polipropylenowe (np. MKP) lub bipolarny elektrolityczny, jeśli elektrolit. Wartości 4 µF są rzadziej spotykane, częściej stosuje się 2,2 µF, 3,3 µF lub 4,7 µF. Próba użycia głośnika wysokotonowego 8 Ω z rezystorem 8 Ω równolegle w celu uzyskania impedancji 4 Ω jest nieefektywna i niezalecana. Można natomiast zastosować głośnik 8 Ω bez rezystora, pod warunkiem, że jego efektywność jest wyższa, a kondensator 4,7 µF zapewni częstotliwość podziału około 4 kHz. Warto sprawdzić, czy głośnik niskotonowy przenosi takie pasmo. Pojawiła się także kwestia zwrotnicy dla głośników dwudrożnych (bas + tweetery w jednym), jednak bez szczegółowego schematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA