logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć bas w kolumnach przy użyciu kondensatora?

szeryfff 28 Lut 2007 00:06 5976 13
REKLAMA
  • #1 3626109
    szeryfff
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    witam!
    mam dosyc dobry subwoofer, dlatego w pozostalych kolumnach chcialbym ograniczyc bas (sa podlaczone do tego samego wzmacniacza wiec w nim nic nie moge zmienic). czy jest jakis prosty sposob na to? czytalem ze kondensator moze zalatwic sprawe? ale czy w tym przypadku sie sprawdzi? jezeli tak to jaki?
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3627933
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przeniosłem...
    Skasowałem posty z głupotami... będę bany dawał za pisanie bez pojęcia dla pisania chyba, bo już nie wiem co z takimi robić...

Proponuje przetestować podłączając zestawy poprzez kondensator (szeregowo) o pojemnościach:
    - 470 uF
    - 330 uF
    - 220 uF
    - 100 uF....
    i można jeszcze mniej... Ogólnie im mniejsza pojemność tym będzie mniej basu odtwarzane. To najprostsza metoda, raczej nieinwazyjna jakościowo.
  • #3 3631629
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    To dosć proste a zarazem dobre rozwiązanie często stosowane w zestawach 2.1, kondy daj o jak największym napieciu (najlepsze były by suche ale przy takich pojęmnościach to ładna kasa)
  • REKLAMA
  • #4 3632067
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 140
    Tomaszo, a jaki ma wpływ taki kondensator na działanie filtra górnoprzepustowego?
  • #5 3632275
    szeryfff
    Poziom 24  
    ok, dzieki za konkretna odpowiedz :)
  • #6 3642780
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Do cursor- to zależy jaką częstotliwośc odcięcia ma ten filtr,jeżeli wyższą niż czśtotliwość odcięcia uzyskana przez dołożenie konda w szereg to nie będzie to miało zadnego wpływu. Jeżeli chodzi ci o filtr GP dla wysokotonowca to na pewno nic sie nie zmieni
  • #7 3643043
    szeryfff
    Poziom 24  
    tomaszo, mam jeszcze jedno pytanie, jaki kondensator zastosowac do glosnikow sredniotonowych?
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 3644291
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Jeny cud ktoś sie pyta jak zmniejszyć bass <wow>

Ten kondensator wstawiasz przed kolumną, wtecy tnie Ci dół, a średnie puszcza, jeśli się nie mylę i dobrze zrozumiałem z kontektu wypowiedzi
  • #9 3644315
    szeryfff
    Poziom 24  
    janusz27, to byla odpowiedz na moje pytanie? ja pytalem o wartosc, a nie jak wstawic :)
  • #10 3644385
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Spróbuj wstawiac te wartości co podał Tomaszo, i na tzw "ucho" zobacz co Ci bedzie odpowiadać. Zresztą mógłbyś podać częstotliwość od jakiej chcesz ciąć
  • REKLAMA
  • #11 3645411
    szeryfff
    Poziom 24  
    gdybym ja znal to bym podal :) wiem ze chodzi mi o glosnik sredniotonowy, i myslalem ze specjalismi beda wiedziec jaka to czestotliowsc :)
    pozdro
  • #12 3645758
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Częstotliwość odcięcia głośnika niskotonowego mieści się zazwyczaj między 300-1000Hz ( to różnica dwu oktaw) i do niej dobiera się odcięcie średniotonowca. Skąd mamy wiedzieć jaka częstotliwość jest dla ciebie dobra?

Poza tym najpierw piszesz że masz kolumny którym chcesz zmiejszyć bas i ni z gruchy ni z pietruchy pytasz o głośnik średniotonowy. A czemu ma ten kondensator służyć? Twoje pytanie jest dość szerokie bo np jeśli chcesz żeby głośnik średniotonowy nie grał wcale to najlepszy kondensator będzie 5pF/50V. Po prostu określ czemu ma on służyć, jakie masz głośniki, jaka impedancja, czy chcesz przerabiać zwrotnice czy co...
  • #13 3646761
    szeryfff
    Poziom 24  
    mam kolumny ze zwrotnicami, w ktorych chce zmniejszyc bas, dlatego pytalem o kondensator. chcialbym zrobic sobie takze tzw. glosnik centralny, i pomyslalem ze najlepszy do tego bedzie glosnik sredniotonowy, lub dwa (bo w centralnym przeciez bas niepotrzebny), ale nie mam do niego zwrotnicy, dlatego chcialbym obciac bas jeszcze bardziej, tak zeby nie spalic tego sredniotonowca. sorki ze zadawalem za duzo pytan na raz :P
  • #14 3653119
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie warto tak kombinować. Lepiej to zrobić na średnio-niskotonowcach. Przejrzyj DIY i wybierz sobie coś gotowego, są nawet d'Apollito jeśli chcesz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metodę ograniczenia basu w kolumnach głośnikowych poprzez zastosowanie kondensatora szeregowego. Kondensator o odpowiedniej pojemności działa jako filtr górnoprzepustowy, tłumiąc niskie częstotliwości i zmniejszając poziom basu. Zalecane wartości kondensatorów to 470 µF, 330 µF, 220 µF, 100 µF lub mniejsze – im mniejsza pojemność, tym większe tłumienie basu. Kondensatory powinny mieć jak najwyższe napięcie znamionowe, najlepiej suche, choć są droższe. W przypadku głośników średniotonowych kondensator może dodatkowo chronić przed nadmiernym basem, szczególnie gdy brak jest dedykowanej zwrotnicy. Częstotliwość odcięcia dla głośników niskotonowych zwykle mieści się w zakresie 300-1000 Hz, co pomaga dobrać odpowiednią wartość kondensatora. Dyskusja podkreśla, że dobór kondensatora powinien być dostosowany do konkretnego zastosowania i impedancji głośników, a eksperymentowanie „na ucho” jest często stosowaną praktyką. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem może być modyfikacja zwrotnic lub zastosowanie gotowych rozwiązań DIY, np. konfiguracji d’Appolito, zwłaszcza przy budowie głośnika centralnego bez basu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA