logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz Pioneer GM-202 i " łup - łup "

zbig2000 04 Paź 2007 00:52 3972 13
REKLAMA
  • #1 4346267
    zbig2000
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam taki problem ze wzmacniaczem samochodowym:
    Gra raz przez godzinę, innym razem przez 10 min.
    po tym czasie w głośniku słychać charakterystyczne
    "łup-łup" powtarzające się cyklicznie co kilka sekund.
    Proszę o pomoc, jestem początkującym "elektronikiem".
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4346394
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdź, czy nie ma zimnego lutu lub pękniętej ścieżki w pobliżu końcówki mocy. Dokładnie sprawdź połączenia zewnętrzne (zasilanie, głośniki) czy gdzieś nie przerywa.
  • REKLAMA
  • #3 4346831
    zbig2000
    Poziom 12  
    Ścieżki całe, zimnych lutów też nie zauważyłem.
    Dodam jeszcze że to charakterystyczne "łupanie'
    występuje też po odłączeniu sygnału wejściowego.
  • #4 4346951
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam,
    prawdopodobnie masz problem z przetwornicą we wzmacniaczu - ale skoro piszesz ze gra przez jakiś czas to tak jak pisze kolega Krzychu7 pewnie będą to zimne luty - nie patrz "na oko", tylko przelutuj wszystkie podejrzane miejsca - zwłaszcza tranzystory kluczujące w przetwornicy.
    Pozdrawiam
  • #5 4348581
    zbig2000
    Poziom 12  
    Jeszcze raz rozmontowałem, przejrzałem i przelutowałem "podejrzane" miejsca. Teraz po zamontowaniu do auta od razu pojawia się w głośniku "łup - łup". Widać b. duże wychylenie membrany głośnika.
    Dioda LED informująca o załączeniu wzmacniacza chwilowo przygasa.
  • REKLAMA
  • #6 4350259
    bibul
    Poziom 20  
    Miernik w łapkę i posprawdzaj wszystkie półprzewodniki w przetwornicy i w końcówkach mocy - jak możesz to daj jakieś foto wnętrzności tego wzmacniacza. Pozdrawiam
  • #8 4360591
    bibul
    Poziom 20  
    Witam - zacznij od sprawdzenia tranzystorów w końcówkach mocy - te większe na radiatorze (na fotce te po lewej). Miernik na pozycję sprawdzania diod i mierz narazie pomiędzy 2 i 3 nożką każdego tranzystora - jeśli jest przejście tranzystor do wymiany - najlepiej sprawdzaj je wylutowane. Poza tym, do sprawdzenia jest przetwornica - odłącz wtyczkę ze skręconym kablem (górny prawy róg foto). Na pinach na płycie powinieneś mieć +25,6V i -25,6V na włączonym wzmacniaczu, mierz względem masy (obudowy). Na razie tyle. Jak co będziemy się martwić później - daj znać o wynikach.
    Pozdrawiam
  • #9 4360899
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 264
    i to niebedzie łupanie tylko wzbudzanie :)
    zobacz jak skacze napiecie w miejscu opisanym przez kolege w momencie wzbudzenia.
  • #10 4372545
    zbig2000
    Poziom 12  
    Tranzystory sprawdziłem wszystkie, są OK.
    Napięcie na przetwornicy 37,5 V.
    Objawy znów takie jak na początku,
    na zimnym pogra z 15 - 30 min. póżniej się wzbudza.
  • REKLAMA
  • #11 4380746
    bibul
    Poziom 20  
    Jak zmierzyłeś napięcie na przetwornicy? Przecież tam jest zasilanie symetryczne - więc tak jak pisałem wcześniej powinieneś mieć ±25,6V. Nie wiem jakim cudem masz pojedyncze 37,5V - przykładasz jedną elektrodę miernika do obudowy, a drugą najpierw do jednego z pinów na płycie, a potem do drugiego - musisz uzyskać dwa napięcia - jedno dodatnie, drugie ujemne. W ten sam sposób pomierz co się dzieje z tymi napięciami jak wzmacniacz zaczyna się wzbudzać. Pozdrawiam
  • #12 4400254
    zbig2000
    Poziom 12  
    Przepraszam, pobieżnie przeczytałem post o pomiarach.
    Na przetwornicy mam: 18,8 V i -18,8 V.
    Jak myślicie - za mało ?
  • #13 4400315
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    IMO to łup łup i silne wychylenie membran to składowa stała na wyjściu - osobiście obciążył bym go żarówkami (np. 21W/12V) bo głośniki mogą nie przeżyć kolejnego łup - trochę pograł na żarówkach i cały czas sprawdzał napięcie na przetwornicy - możliwe że siada któreś napięcie - dodatnie lub ujemne, wtedy składowa stała pojawi się na wyjściu bo końcówki będą zasilane niesymetrycznie.
  • #14 4400395
    zbig2000
    Poziom 12  
    Jeśli siada któreś napięcie, co wtedy ?
    tzn. które elementy byłyby do wymiany ?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy Pioneer GM-202 generuje cykliczne, charakterystyczne "łup-łup" w głośnikach po pewnym czasie pracy (od 10 minut do godziny). Problem występuje nawet po odłączeniu sygnału wejściowego, a membrana głośnika wykazuje duże wychylenia. Podejrzewa się uszkodzenie przetwornicy lub zimne luty, zwłaszcza przy tranzystorach kluczujących. Po przelutowaniu podejrzanych miejsc problem nasilił się, a dioda LED chwilowo przygasa. Zalecane jest sprawdzenie półprzewodników w przetwornicy i końcówkach mocy, szczególnie tranzystorów na radiatorze. Pomiar napięć na przetwornicy powinien wykazać symetryczne ±25,6 V, jednak zmierzone wartości to około ±18,8 V, co może być niewystarczające i powodować wzbudzanie się wzmacniacza. Sugeruje się obciążenie wyjścia żarówkami 12V/21W w celu ochrony głośników przed uszkodzeniem przez składową stałą pojawiającą się na wyjściu przy niesymetrycznym zasilaniu. W przypadku spadku napięć na przetwornicy konieczna może być wymiana uszkodzonych elementów, jednak konkretne komponenty do wymiany nie zostały jednoznacznie wskazane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA