logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć wzmocnienie wzmacniacza na T1 BC414C w wskaźniku wysterowania?

ciapciok 04 Paź 2007 11:57 1517 6
REKLAMA
  • #1 4346925
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Zbudowałem wskaźnik ze schematu poniżej:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=35256

Rozbudowałem wskaźnik o dodatkowe 30 diod, napięcie zasilania wzmacniacza na T1 i samego T2 to 32V, diody led zasilam z 10V. Problem w tym, ze wzmacniacz na T1 ma za małe wzmocnienie, tj zapala się tylko 25 góra 30 diod. Jak podam 31V na D3 to zapalają się wszyskie, więc napięcie sterujące dobrałem dobrze.

T1 - BC414C, T2 - BC107A, reszta wartości elementów ta sama.

Jak należy zmodyfikować wzmacniacz, aby zapalić wszystkie diody ? Dodam, że ten wskaźnik chcę podłaczyć pod wyjście karty dźwiękowej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4346969
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Wzmocnienie T1 wyznacza stosunek rezystorów R4/ R3 więc jeżeli chcesz zwiększyc wzmocnienie powinieneś zwiększyc wartośc R4.
    Prawdopodobnie potrzebna będzie też korekta polaryzacji (R1, R2) tak, by na kolektorze T1 był ok. 1/2 nap. zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 4348677
    ciapciok
    Poziom 20  
    Zwiększyłem warość R4 - wzmocnienie spadło, świeci 15 diod. Zastosowałem korekte polaryzaji, R1, R2 = 33kOhm - bez zmian.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4358690
    andrew16
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witaj Kolego

Zwiększyłeś rezystancję R4 i wzmcnienie stopnia T1 faktycznie wzrosło ale jeszcze pominąłeś rezystancję wejściową prostownika i stopnia T2 , wzmocnienie wzrosło ale też rezystancja wyjściowa wzmacniacza T1 też wzrosła a co w konsekwencji nie dało pożądanego rezultatu. Co możesz jeszcze zrobić to spróbuj zmienić wartość rezystora emiterowego T1 np do 33ohm pozostawiając resztę elementów bez zmian , możesz też spróbować zastosować w stopniu T1 i T2 tranzystory o dużej wartości h21 . Może się okazać że i tak to nic nie pomoże i będziesz musiał dobudować jeszcze jakiś stopień wzmacniający aby wysterować tyle diod.

Pozdrawiam
  • #5 4359296
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Zobacz czy bez R5 18k wzmocnienie wzrośnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4359765
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Równolegle do R3 wstaw kondensator 10uF i rezystor 33Ω
  • #7 4367452
    ciapciok
    Poziom 20  
    Dziękuję za rady, udało mi się zwiększyć wzmocnienie, poprzez wymianę rezystora emiterowego na 33Ohm. Przy mniejszych wartościach tego rezystora (22Ohm) wzmocnienie nie rosło. Również podłączenie kondesatora 4,7uF zwiększyło, a może raczej polepszyło wzmocnienie.

Wymontowanie rezystora R5 nie zwiększyło wzmocenienia.

Na dzień dzisiejszy pali się maksymalnie po 36 diod na kanał, co mnie niezmiernie cieszy :D

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z niewystarczającym wzmocnieniem wzmacniacza na tranzystorze T1 (BC414C) w wskaźniku wysterowania zasilanym napięciem 32V, gdzie zapala się tylko około 25-30 diod LED z 36 możliwych. Wzmocnienie T1 jest określane przez stosunek rezystorów R4 do R3, jednak zwiększenie wartości R4 spowodowało spadek wzmocnienia. Zalecano korektę polaryzacji przez dobór rezystorów R1 i R2 tak, aby na kolektorze T1 było około połowy napięcia zasilania. Dodatkowo wskazano na konieczność uwzględnienia rezystancji wejściowej prostownika i stopnia T2 (BC107A), co wpływa na efektywne wzmocnienie. Sugerowano zmianę rezystora emiterowego T1 na 33Ω, co potwierdziło poprawę wzmocnienia, a także zastosowanie kondensatora elektrolitycznego (4,7-10µF) równolegle do R3 wraz z rezystorem 33Ω, co polepszyło charakterystykę wzmacniacza. Usunięcie rezystora R5 (18kΩ) nie przyniosło poprawy. Ostatecznie dzięki tym modyfikacjom udało się zwiększyć liczbę zapalonych diod do 36 na kanał. Wskazano również możliwość zastosowania tranzystorów o wyższym wzmocnieniu prądowym (h21) lub dodania kolejnego stopnia wzmacniającego, jeśli powyższe zmiany okażą się niewystarczające. Wskaźnik ma być podłączony do wyjścia karty dźwiękowej, co wymaga odpowiedniego wzmocnienia sygnału sterującego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA