logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć czułość wskaźnika wysterowania 2x10 LED?

HeMa 22 Sty 2007 22:09 2191 8
  • #1 3475767
    HeMa
    Poziom 11  
    Witam.
    Wykonalem ten wskaznik (wersje 2x10 LED; schemat i plytke): http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=85 ale po podlaczeniu do wzmacniacza (TDA1557Q + 4Ohm'owe glosniki) wskaznik nie reaguje. Diody zaczynaja sie zapalac dopiero po przekroczeniu ok. 70% skali regulacji "glosnosci" preampa (TDA7313), jednak wtedy zestaw gra zbyt glosno.
    Zamiast BC238 zastosowalem C945 (z zasilaczy komputerowych; pdf np. http://www.elenota.pl/d.php?pid=45765&pdf=2pc945_4).
    Czy i jak moge zwiekszyc czulosc tego ukladu - chodzi mi o rozwiazanie jak naj prostsze (czyt. tanie - rozwiazania typu LM391X odpadaja).
    Dzieki.
  • #2 3477803
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Napisz skąd pobierasz sygnał do wskażnika diodowego.
    Kilka rozwiązań i opisy znajdują się; Elportal- Praktyczny Elektronik nr.11i12 rocz. 2000.
    Szukaj w archiwum.
    Pozdr. wsp
  • #3 3480236
    HeMa
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz.
    Sygnal biore z wyjsc TDA1557Q (wiem ze jest "slabiutki", ale mnie na razie wystarcza; no moze poza jakoscia dzwieku :D).
    Z numeru 11.2000 chodzi chyba o artykol "Automatyczny regulator poziomu dzwieku" i fragment schematu z zastosowaniem TL082 :?: Jesli tak, to sygnal do wskaznika mialbym wziac z potencjometrow P1 i P2, a w ukladzie wskaznika pominac potencjometry :?:
    W nr. 12.2000 nic nie znalazlem.
    Niestety nie mam TL082, znalazlem jedynie TL072 - czy moge go zastosowac do tego schematu i jak ustalac wzmocnienie (wydaje mi sie ze do tego sluza P1 i P2) :?:
    Jak rozumiem aby zwiekszyc czulosc tego wskaznika musze wzmocnic sygnal audio (przed podaniem na baze tranzystora T1) za pomoca wzmacniacza operacyjnego :?:
    Sorki za "glupie" pytania, ale jeszcze nie mialem doczynienia z wzmacniaczami operacyjnymi.

Wykonalem ten wzmacniacz na TL072 i niestety nadal sygnal jest zbyt slaby.
    Jakies sugestie :?:
  • #4 3481800
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Chyba nastąpiło przekłamanie. Jest to nr. 11-12 rocznik 2001 strona 36/37.Przykro mi.
    Pozdr. wsp
  • #5 3484502
    HeMa
    Poziom 11  
    Jak napisalem w pierwszym poscie: "rozwiazania typu LM391X odpadaja" :|
  • #6 3486608
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Kłopoty wyniknęły z tego, że w gruncie rzeczy zbudowałeś miernik mocy wyjściowej,a nie wskaźnik wysterowania. Do zapalenia wszystkich diód konieczne jest doprowadzenie dość znacznego napięcia sterującego. Wzmacniacz na 1 tranzystorze (bo drugi nie wzmacnia napięcia) tutaj nie wystarczy.
    Moja rada: musisz albo zastosowac na wejsciu wzmacniacz operacyjny i zasilić go dość znacznym napięciem albo scalone "level metery" np. B1403N .
    Nie wiem natomiast do konca, czy interesuje Cie pomiar mocy na wyjsciu wzmacniacza, czy poziam sygnału starujacego wzmacniaczem.
  • #7 3488399
    HeMa
    Poziom 11  
    >wspol_nik< swoja pomylka naprowadzil juz mnie chyba na wlasciwy kierunek poszukiwan :D

Dzieki >Alpha<, o taka pomoc mi chodzilo :!:
    Cytat:
    ...musisz albo zastosowac na wejsciu wzmacniacz operacyjny i zasilić go dość znacznym napięciem...

Masz na mysli wzmacniacz nieodwracajacy :?: - wykonalem taki na LM358N: http://eaw.bitmar.net/img/digit/wzpz.png ze strony http://eaw.bitmar.net/str/digit/elektronika3.php?strona=wzmoper, testowalem rozne wzmocnienia, jednak jego podlaczenie do potencjometru wejsciowego wskaznika nie daje zadowalajacych rezultatow. Moze napiecie zasilania jest zbyt male: 12V (jakie powinno byc) :?:, albo ja cos sknocilem :|

Czy moge do tego zastosowac LM358N :?: (mam ich kilka).

Interesuje mnie pomiar mocy na wyjsciu tego konkretnie wzmacniacza (TDA1557Q).

Jaki program do symulacji (m.in. opamp'ow) polecacie po linuxa lub wine.

Cytat:
    ...Wzmacniacz na 1 tranzystorze (bo drugi nie wzmacnia napięcia)...

Jest jeszcze podwajacz napiecia.

Dzieki.

-----------
    Wreszcie dziala tak, jak powinien :D
    Przed LM358 dalem kondensator 1u i potencjometr 10K, a potencjometry ze wskaznika wywalilem.
    Szczegolnie "piekine" smiga przy wlaczonym loudness (na -45dB, czyli tak, jak zazwyczaj slucham) :D

Jak zrobie plytke i sprawdze czy wszystko ok. moge umiescic schemat - potrzebuje ktos :?: Jesli nie, za kilka dni zamkne temat.
  • #8 3488963
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    To sie ciesze i gratuluje.
    Mam tylko pytanie: dlaczego uparłes sie na pomiar mocy na wyjsciu wzmacniacza a nie na jego wejsciu? Teraz wskazania zależą od nastawionej głosności, i zeby wskażnik ładnie działał musisz ciagle słuchać muzyki z określoną głośnością.
  • #9 3492225
    HeMa
    Poziom 11  
    Cytat:
    ...dlaczego uparłes sie na pomiar mocy na wyjsciu wzmacniacza a nie na jego wejsciu...

Dla tego ze moim celem bedzie automatyczna korekta "glosnosci" w TDA7313 (lub TDA7318) po przekroczeniu okreslonego progu - np. dodatkowy 11 tranzystor w skali bedzie generowal przerwanie do MCU (zamiast zapalac diode) ktory z kolei "chwilowo" zmniejszy wzmocnienie w preampie.
    TDA1557 nie jest wzmacniaczem docelowym w tym projekcie i bedzie tam wstawione cos "mocniejszego" (wtedy podam sygnal z pominieciem LM358, albo zmniejsze jego wzmocnienie), ale glosniki pozostana na jakis czas te same i nie chcialbym ich zniszczyc, nie lubie tez zbyt glosnej muzyki - co uskuteczniaja na tym sprzecie moje siostry :|
    Nie wiem czy dobrze "kombinuje", ale takie rozwiazanie wydalo mi sie najprostsze :D (wzmacniacze beda sie zmieniac, ale wskaznik pozostanie ten sam)

Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie jaki wplyw na prace wskaznika maja:
    elektrolit 1u przed LM358 :?:
    elektrolit 1u na wyjsciu LM358 :?:
    elektrolit 4u7 w aplikacji LM358 :?:
    Chodzi mi o ew. wplyw ich pojemnosci na prace wskaznika.

Pozdrawiam HeMa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia czułości wskaźnika wysterowania 2x10 LED wykonanego według schematu z serwisu eres.alpha.pl, podłączonego do wzmacniacza TDA1557Q z głośnikami 4Ω. Problemem jest brak reakcji wskaźnika przy niskich poziomach głośności preampu TDA7313 – diody zapalają się dopiero powyżej około 70% skali, co powoduje zbyt głośne odtwarzanie. Zastosowanie tranzystora C945 zamiast BC238 nie poprawiło czułości. Wskazano, że układ z jednym tranzystorem nie wzmacnia wystarczająco sygnału, gdyż jest to miernik mocy wyjściowej, a nie wskaźnik poziomu sygnału. Rekomendowano użycie wzmacniacza operacyjnego (np. LM358N) z odpowiednim zasilaniem i wzmocnieniem, aby zwiększyć sygnał sterujący bazę tranzystora. Autor wykonał wzmacniacz nieodwracający na LM358N z kondensatorem 1µF i potencjometrem 10kΩ na wejściu, usuwając potencjometry ze wskaźnika, co poprawiło działanie układu. Dyskutowano także o wpływie pojemności kondensatorów elektrolitycznych (1µF, 4,7µF) na pracę wskaźnika. Celem jest pomiar mocy na wyjściu wzmacniacza i automatyczna korekta głośności w preampie TDA7313 lub TDA7318 za pomocą dodatkowego tranzystora generującego sygnał do mikrokontrolera, który zmniejszy wzmocnienie preampu, chroniąc głośniki przed zbyt głośnym dźwiękiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA