logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider DTV1 - zakłócenia obrazu po wejściu w tryb serwisowy z dekoderem

Zdzichu 21 Lis 2003 20:48 1938 6
REKLAMA
  • #1 408898
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Problemy zaczęły się kiedy chciałem wejść w tryb serwisowy a do telewizora podłączony był dekoder CYFRY + . Po naciśnięciu przycisku serwisowego i C papilocie nie było reakcji . Wyłączyłem dekoder i TV przeszedł do odbioru z anteny , niestety na ekranie pojawiły się dziwne zakłócenia w postaci poprzecznych ukośnych pasów , kolory też są nie najlepsze w tryb serwisowy można wejść. Efekt taki jak gdyby zakłócało coś głowicę , okazuje się że przez euro jest to samo . Po zdjęciu koloru na obrazie cz-b nie ma zakłócę, wniosek z tego że sprawa jest w dekoderze , tylko który to scalak? Dodam jeszcze że po załączeniu teletextu zakłóceń też nie ma. Przed tym jak zepsułem TV obraz z anteny był lekko przesunięty , przez euro (RGB) przesunięty był bardzo brakowało jakieś 30% obrazu .
  • REKLAMA
  • #2 409275
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    To nie tak łatwo.Wszystkie scalaki - VCU(matryca)PVPU(dekoder PAL)DTI(układ poprawiający zbocza sygnału) są połączone razem.Funkcje scalaków podałem Ci z grubsza i może niezbyt precyzyjnie ale jeżeli nie masz praktyki z tym typem TV to nie rokuję nadziei że sam to naprawisz.(chociażby wylutowanie układu bez uszkodzenia płyty drukowanej).Prościej kupić na giełdzie sprawną płytę za parę złotych.Jeden scalaczek kosztuje ok60-90złociszy a płytę można kupić za 30.Osobiście mam kilka tych płyt ale nie miałem czasu ich dokładnie sprawdzić i ewentualnie reanimować.
  • REKLAMA
  • #3 409331
    dami
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    ten telewizorek juz tez ma troche lat! na poczatek radził bym wyremontować płytę analogową a później zabierać sie za cyfrówkę
  • REKLAMA
  • #4 409391
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Przy przełączaniu z TV na AV przez chwilę nie ma koloru potem wskakuje ale kiepski. W miarę nagrzewania coraz gorszy , zdarzyło się też że na parę sekund wskoczył i był dobry , bez zakłuceń . Sprawdzałem czy niema przerwy ale żadne stukanie i naginanie płyty nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #5 409584
    Zdzichu
    Poziom 32  
    To chyba nie ja zepsułem , ten TV był przywieziony z Niemiec i tylko sprawdzany przez RGB , klient nie miał pilota i nie miał ustawionego żadnego pilota. Na RGB kolorki są ok. ale obraz przesunięty ale z tym walczę i już jest prawie dobrze. Tylko co z tym kolorem ? :(
  • #6 410401
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Witam, w trybie serwisowym wybierz SA i wyreguluj częstotliwość oscylatora podnośnej chrominancji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Schneider DTV1, u którego po wejściu w tryb serwisowy z podłączonym dekoderem CYFRY+ pojawiają się zakłócenia obrazu w postaci poprzecznych ukośnych pasów oraz nieprawidłowe kolory. Zakłócenia występują zarówno przy sygnale z anteny, jak i przez złącze euro (RGB), natomiast obraz czarno-biały oraz teletext są wolne od zakłóceń. Wskazuje to na problem związany z dekoderem sygnału kolorowego. W telewizorze kluczowe układy scalone to VCU (matryca), PVPU (dekoder PAL) oraz DTI (układ poprawiający zbocza sygnału), które są ze sobą powiązane i trudne do samodzielnej naprawy bez doświadczenia. Zalecane jest wyregulowanie częstotliwości oscylatora podnośnej chrominancji w trybie serwisowym (opcja SA). Dodatkowo zauważono, że obraz RGB jest przesunięty, co jest osobnym problemem w tym egzemplarzu sprowadzonym z Niemiec. Naprawa płyty analogowej jest sugerowana jako pierwszy krok przed dalszą diagnostyką dekodera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA