logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kserokopiarka Minolta Di 250 - układ światłoczuły

xawier 04 Paź 2007 15:54 6129 38
REKLAMA
  • #1 4347678
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam mam zamiar kupić kserokopiarkę Minoltę Di 250. Jednakże na wyświetlaczy po włączeniu wyświetla informację: :"Należy wymienić układ światłoczuły" co się z tym wiąże i jakie to koszta? Czy można to jakoś zresetować, bo nie wiem jakie kopie nawet to ksero robi a całkiem w ciemno nie chcę kupować.

W załączniku jest w/w ksero - nie znam dobrze tych modeli, proszę jeśli to możliwe o podanie (czytając ze zdjęcia) jakie ma ona wyposażenie. Ja widzę, że ma ADF ale czy obustronnie może skanować? Nie wiem czy ma duplex, wiem, że ma wejście do komputera LPT. Za każdą pomoc będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Kserokopiarka Minolta Di 250 - układ światłoczuły DSC00032.jpg (223.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4347715
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    wiec tak- wyposazenie ARD-f,duplex ,3 kasety,mozna robic 2x2,czy mozna skanowac pomimo portu lpt to nic pewnego,raczej tylko drukarka,jesli chodzi o zeespol bebna koszt kolo 1500 pln,zresetowac mozna ale to raczej ktos z serwisu po wymianie elementow,tak czy inaczej mysle ze koszt dobrze powyzej 600 pln :)
  • #3 4347742
    xawier
    Poziom 29  
    No ja jestem serwisem, tylko na co dzień robię Canony i Toshiby i myślę o kupnie tej kserokopiarki za kilka setek z zamiarem dalszej odsprzedaży. Co trzeba w niej wymienić, bęben, listwę, developer? Czy tylko oryginał czy może być coś kompatybilnego? Czy cały moduł. Ta kwota to 1500 zł brutto z robocizną chyba. Ja sam to zrobię - tylko proszę o porady jakie części i w jakiej kwocie. Serwisy dobrze znające te modele doskonale wiedzą o co mi chodzi.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4347744
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Poproś w serwisie żeby ci "zregenerowali" wkład. Wymienią moduł bębna i developer a sam wkład odpalą i bedzie jeszcze sobie chodzić. Zmieścisz sie w 600pln ;-)
  • REKLAMA
  • #5 4348053
    marcin34
    Poziom 17  
    Witam,

Nie martw się,koszt regeneracji wkładu jest znacznie niższy niż ktoś podał poniżej :).
    Generalnie wystarczy bezpiecznik za kilka złotych i oczywiście bęben (zamiennik, moze być np. AEG, ACM), listwa czyszcząca (również może być to zamiennik), starter typ 106 (oryginalny).
    czasami zachodzi konieczność wymiany 2-ch uszczelek, ale nie pamiętam numeru kat. tych uszczelek.

pozdrawiam

xawier napisał:
    Witam mam zamiar kupić kserokopiarkę Minoltę Di 250. Jednakże na wyświetlaczy po włączeniu wyświetla informację: :"Należy wymienić układ światłoczuły" co się z tym wiąże i jakie to koszta? Czy można to jakoś zresetować, bo nie wiem jakie kopie nawet to ksero robi a całkiem w ciemno nie chcę kupować.

W załączniku jest w/w ksero - nie znam dobrze tych modeli, proszę jeśli to możliwe o podanie (czytając ze zdjęcia) jakie ma ona wyposażenie. Ja widzę, że ma ADF ale czy obustronnie może skanować? Nie wiem czy ma duplex, wiem, że ma wejście do komputera LPT. Za każdą pomoc będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • #6 4348061
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    te 1500 to za oryginalny zespol netto( w minolcie kolo 2000 wolaja) a regeneracje to beben i listwa w alternatywie a developer oryginalny plus bezpiecznik (kolo 70k o ile dobrze pamietam) i bedzie oki,tylko piec sprawdz bo wymiana walkow nie jest przyjemna.....
  • #7 4348137
    maly_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    Koszt zakupu podzespołów - bęben katuna, starter oryginal plus listwa i bezpiecznik - koszt okolo 200 zł - polukaj na allegro na pewno znajdziesz. Od nowości, czyli po resecie zrobisz 67 tys kopii. Caly oryginalny wklad kupisz za ok 700 zł, ale nie warto, lepiej przezucic bebechy i kopiarka śmiga jak trzeba.
    Pozdrawiam
  • #8 4348144
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    To już w sumie stary rupieć, nie ma co go wciskać klientowi. Chyba ,że ma to być mina i chcesz się klienta szybko pozbyć. Jeżeli kopia jest ładna to wystarczy kupić bezpiecznik w Arbiko, ale możesz też kupić cały kit- jakieś śmieszne pieniądze( o ile są dobre zębatki w module bębna).
  • REKLAMA
  • #9 4348267
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    A i cały moduł się pojawił w Arbiko. Nie wiem co ot warte, ale cena whooah ! :-)
    Zamów, załóż i po zawodach !

C.
  • #10 4348275
    maly_pl
    Poziom 19  
    Nie uważam że Di 250 to stary rupieć - jest to całkiem dobra kserokopiarka/drukarka za dobre pieniądze, nie ustępująca jakością kopii nowym urządzeniom kilka razy droższym. Koszty eksploatacji małe, trochę tego schodzi i klienci nie narzekają
  • #11 4348560
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    TAK z innej bajki - jak można serwisować kopiarki i nie wiedzieć czy ma duplex ? Co do wejscia lpt to czy ta kopiarka ma kontroler druku ?
  • #12 4349403
    xawier
    Poziom 29  
    Nie serwisowałem tej kserokopiarki - to znajomy zrobił tylko zdjęcie.

Pzdr.
  • #13 4349481
    copyman
    sęk w tym że LPT ma każda Di-250/350 :-) Tylko nie każdą da się podłączyć do kompa. Pytanie pomocnicze - Czy na tylnej ściance jest zainstalowana metalowa puszka z portem LPT połączcona kabelkiem z portem LPT w kopiarce i oznaczona PI 3500 ?

C.
  • #14 4350074
    xawier
    Poziom 29  
    Więc kserokopiarkę biorę, tylko gdzie w tym module wymienić bezpiecznik, w którym miejscu się on znajduje i czy wystarczy to, czy trzeba jeszcze zdobić jakąś procedurę z klawiatury? Poprostu, przed wymianą bębna, listwy i startera chcę zobaczyć w jakiej ogólnej kondycji jest maszyna. A ceny eksploatacyjne są naprawdę niskie.

Pozdrawiam
  • #15 4350296
    maly_pl
    Poziom 19  
    Bezpiecznik jest w module, polukasz to znajdziesz.
    Zamontuj bezpiecznik, wymień bęben, zasyp wkład nowym starterem, wyciąg na wszelki wypadek toner i włącz maszynę. Inicjalizacja rozpocznie sie samoczynnie (bo każdy może kupić sobie wklad oryginalny i zainicjalizowac bez pomocy serwisu, na szczęście (dla serwisów )) mało kto nawet to potrafi :)
  • #16 4350674
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Raczej nie proponuję na starym module wymieniać bezpiecznika - maszyna wyzeruje liczniki i może być bryndza i tak nie zobaczysz jaka jest jakość kopii. Zrób to co napisał maly_pl.

Pozdrawiam
  • #17 4351434
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Skoro juz tak tniemy koszty to ja proponuje wogóle nie kupować bezpiecznika i odpalić wkład biurowym spinaczem.
  • #18 4351949
    maly_pl
    Poziom 19  
    na samym bezpieczniku maszynę odpalisz, ale jakości kopii to Ty nie zobaczysz, bo będzie na pewno kiepska. I trzeba wiedzieć jak to ustawić z powrotem. A nie jest to łatwe, nawet jak sie ktoś zna to musi nieźle pokombinować. A jak się nie zna to leży raczej. Tak ze polecam chociaż starter wymienić. A z tym spinaczem to niezłe :), muszę zapamiętać.
  • REKLAMA
  • #19 4356713
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Takie pytanie teoretyczne - w jaki sposób kolega Boracz wyzeruje moduł spinaczem biurowym? :) To jest wbrew pozorom ważna sprawa - po co mam wozić ze sobą bezpieczniki.

Pozdrawiam
  • #20 4357646
    maly_pl
    Poziom 19  
    ja wiem w jaki - wozisz ze sobą spinacz i pilnik, jak jest klient to spiłujesz obwód na ile Ci trzeba i masz :) przydało się by też imadło bo ciężko go będzie piłować w palcach, ale to trochę nieporęczne urządzenie ale jakże przydatne jest :)
  • #21 4470321
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Boracz napisał:
    Skoro juz tak tniemy koszty to ja proponuje wogóle nie kupować bezpiecznika i odpalić wkład biurowym spinaczem.

Sprawdza się . Sam tak robię, tylko że po inicjalizacji trzeba go wyciągnąć
  • #22 4589339
    xawier
    Poziom 29  
    Na dniach sprawdzę - czyli podsumowując, nie da się, aby kopie były dobre bez wymiany developera? Czyli sam "spinacz" np. może namącić, źle poustawiać maszynę?

Pozdrawiam
  • #23 4589967
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Spinacz jest ci potrzebny aby zlikwidować komunikat o wymianie bębna.
    Dopiero wtedy będziesz mógł sprawdzić jakie kopie wykonuje i co trzebaa wymienić. Jeśli robisz toshibę to powinieneś wiedzieć czy trzeba wymienić developer.A tak pozatym to dobre kserokopiarki
  • #24 4590568
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witajcie
    Jak Szanowny Kolego "xawier", od Toshiby, chcesz to już zrobić metodą partyzancką ale dość bezpiecznie, to proponuję podpiąć się Amperomierzem do końcówek we wkładzie. Przewody wyprowadzić sprytnie na zewnątrz maszyny. Obserwować, w którym momencie zmieni się drastycznie prąd ( ok 6 minut).
    Po ok. 2 sekundach rozłączyć obwód.
    Jedno jest pewne. Takie kasowanie licznika wkładu może (na 95%) spowodować rozjechanie się ustawień. Możesz mieć niezłe problemy z poustawianiem maszyny na "proste tory". !!!
    Jak nigdy sie nimi nie bawiłeś to zrób najbezpieczniej tak jak mądrzy Koledzy Ci radzą.
    Kup wkład i odpal na nowym. Stosunek potencjalnych, późniejszych problemów do zarobku jest nieproporcjonalny. Szkoda zdrowia i nerwów.

Jeżeli masz dużo czasu, silnej woli, zapału i chęci to może warto poeksperymentować. Dobra szkoła, zawsze się potem przyda w karierze zawodowej.
    Pamiętaj, że przy takim "partyzanckim" odpalaniu zmieniają się przede wszystkim :
    - licznik wewn.
    - ATDC
    - Vg
    - pot.-image
    - ładowanie Bias-u
    Głowa do góry, jak by co, trzymam kciuki ;))
    Pozdrawiam
    "serwek"
    ;))

P.S.
    Ja też się zgadzam z niektórymi Kolegami, to są naprawdę FAJNE MASZYNY !!!
    Po prostu, trzeba opiekować się nimi z tzw. "sercem" :))
  • #25 4591384
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    bęben + developer do wymiany + bezpiecznik - wyjmij sobie toner. Di cierpi na glupkowate zacięcia przy dwustronnym kopiowaniu(wystarczy ze tylko klapa nie siadzie i zaczyna sie szukanie...dlaczego ze jak czemu....)oraz błędy które sie pojawiaja i znikaja nie wiadomo dlaczego... Ale prędkość i jakość za te cene super.
  • #26 5072032
    xawier
    Poziom 29  
    Witam po dłuższej przerwie w temacie. Ksero ma 89000 kopii. A moduł wygląda na bardzo dobry (bęben na prawie nowy) może ma te 20000. Wstawiłem bezpiecznik, ponieważ właściciel kserokopiarki (znajomy) tak chciał. Teraz wyskakuje aby podać kod dostępu 4 cyfrowy. Jak to skasować, aby nie wyświetlał się już? Dodam, że poprzedni właśniciel nic nie wspomniał o kodzie. Odpowiedzi proszę podać na forum. Jeżeli ktoś uważa inaczej to proszę na priva lub e-mail.

Pozdrawiam
  • #27 5072714
    copyman
    Na PRIVA :-)

C.
  • #28 5078082
    xawier
    Poziom 29  
    Witam, nadal nie mogę jej opalić. Nie mogę usunąć kodu dostępu.

Owszem wszedłem w kod admina był 4 cyfrowy 1969

i zmieniłem na 1111 potem na 11111111 i po wejściu w ustwienia użytkowe kopiarki

i wybraniu ustwień administratora - podałem kod dostępu admina i tam jest tylko funkcja zapisz - nie ma copy track - OFF...

Co ciekawe na początku woła o 4 cyfrowy kod i admin też ma niby 4 cyfrowy 1969, ale tam mozna wpisać 8 cyfr - czy ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć. Fajna kserokopiarka i nie działa. Szkoda by tak stała.

Pozdrawiam i proszę o rady i pomoc.
  • #29 5078225
    copyman
    A czemu męczysz TECH REP MENU ???? Pod kodami serwisowymi zmień kod admina, ustaw go np. na 0000 i takim kodem zaloguj się w USTAWIENIACH UŻYTKOWNIKA. Jest tam opcja ustawień administratora i po jej wybraniu poproszony zostaniesz o podanie kodu admina. Wpisujesz 0000 i przejdziesz do zakładki w której możesz wyłączyć kody dostępu , zmienić numer konta, dodać i usunąć użytkownika. W ustawienia użytkowe wchodzisz naciskając okrągły przycisk nad klawiszem 1 :-)

C.
  • #30 5078707
    xawier
    Poziom 29  
    Pod kodami wszedłem w Administrator # Input i był tam podany kod admina 1969. Wyszedłem stamtąd i odpaliłem ponownie kserokopiarkę i wpisałem ten kod 1969 i nic. Potem zmieniłem na 1111 i też nic. Wpisuje ten kod i naciskam kluczyk. Coś robię źle, ale co? Pierwszy raz jestem przy tej kserokopiarce. :cry:
    Nie poddam się tak łatwo - w poniedziałek jadę do maszyny znowu. Jakiekolwiek sugestie mile widziane.

ps. dzięki Copyman za cierpliwość

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kserokopiarki Minolta Di 250 z komunikatem o konieczności wymiany układu światłoczułego (modułu bębna). Koszt regeneracji modułu bębna i developera szacowany jest na około 600-700 zł przy użyciu części zamiennych (bęben, listwa czyszcząca, starter, bezpiecznik), podczas gdy oryginalny zespół kosztuje około 1500-2000 zł netto. Możliwe jest zresetowanie licznika wkładu i usunięcie komunikatu o wymianie bębna, jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy serwisowej i odpowiedniego bezpiecznika (0,063A). Metody „partyzanckie” jak użycie spinacza biurowego do oszukania maszyny są dyskutowane, ale mogą powodować problemy z ustawieniami i jakością kopii. Kserokopiarka posiada ADF, duplex, trzy kasety oraz port LPT, jednak skanowanie dwustronne nie jest pewne. W przypadku problemów z kodem dostępu (4-cyfrowy kod admina) zalecane jest wejście w ustawienia serwisowe, zmiana kodu i wyłączenie funkcji copy track, co usuwa wymóg podawania kodu. Problemy z jakością kopii (przyciemnienia, zabrudzenia) najczęściej wynikają z zużycia bębna i listwy czyszczącej, a także mogą być spowodowane przez sekcję grzejną (teflon, wałeczki czyszczące, odrywacze). Wymiana bębna i dokładne czyszczenie modułu jest rekomendowane dla poprawy jakości wydruków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA