logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Di250 - jak naprawić szare kopie po 20-30 wydrukach?

mgrserwis 22 Wrz 2006 11:56 2170 19
REKLAMA
  • #1 3045500
    mgrserwis
    Poziom 11  
    po wykonaniu około 20-30 kopii zaczyna robić szare kopie tak jakby biasa nie było czy cos w tym stylu. nie mam pojęcia co z tym zrobić.:cry: Każda pomoc mile widziana. z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 3046509
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Sprawdź styki we wkładzie. Jaki masz toner bo to też jest istotne. Czy pierwsze kopie są ładne a potem coraz gorzej ? Podobnie może być przy złym dozowaniu. Warto by deweloper (starter) wymienić i init zrobić. Ile mają materiały?

C.
  • #3 3046702
    szym75
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Zobacz stan uszczelek na wałku magnetycznym, jak są przetarte maszyna może robić coś takiego.
  • #4 3048022
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Mieliśmy coś takiego kiedy kupiliśmy (okazyjnie tanio) :( TONER firmy Katun. Dokładnie cała dostawa tego "szajzu" zasyfiła kopiarki. Wszystko poszło do kosza ( 30 szt. ! ) - "holebra ja....". A bylo to tak, że wałek transwerowy zbierał III-składnik (niezużywalny na kartce) toneru pod siebie i po zasyfieniu brudził całą sprawę. Do tego doszło przedozowanie nin.toneru z butelki do wkładu, spowodowane złym zczytem czujnika "ATDC" (- musiał więcej dokręcić bo nie widział poziomu 5v"). Cały wkład był ciężki, głośno, ciężko chodził.
    To właśnie się działo dopiero po parudziesięciu kopiach.
    Dorażną radą na to jest obniżenie powoli i stopniowo ( co 3 pnk.) ręcznie, progu wypadkowego "ATDC".
    Ale bez wymiany proszków i tak się nie obeszło.
    Kopiarki u naszych Klientów. Koszty były ( 11 kopiarek) , ale więcej wynalazków i okazji _ NIE CHCĘ !!! Naszczęście developer (Starter) do Dialty 250 jest tani:). Dobrze że w porę się zorientowaliśmy ( po 3 kopiarce) ale i tak w 11 maszynach trzeba było wymieniać graty i poszło na nasz kark. ZADNYCH WYNALAZKÓW !!! - jak chcecie żeby Klient wrócił do WAS. A W SZCZEGÓLNOŚCI KATUN - BRRRRRR.
    Polecam TONER z USA ale (!) - tylko z czarnymi literami na nalepce ( nie z niebieskimi ). Nie jest może rewelacyjnie tani, ale nie tak drogi jak tzw.;) "oryginalnie pakowany" ;).

Pomijam oczywiście fakt że developer u Ciebie jest poprostu zużyty bo i z tąd mogą również wynikać takie problemy :).

Ponadto sprawdż ustawienie w kodach "Image"- bo to "tło", to może są maluteńkie plameczki :).

Pozdrawiam
  • #5 3049326
    boofla
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    mgrserwis Czy kopie robią się z tłem po wykonaniu 20-30 kopii z jednego skanu czy po wykonywaniu pojedzyńczych kopii ?
    Jeśli po wykonywaniu pojedyńczych kopii (jedna kopia-jeden skan) to do wymiany masz lempę ekspozycyjną (neonówkę) Dzieje się to dla tego że stara lampa rozgrzewa się po kilkunastu(kilkudziesięciu) wykonanaych po sobie kopii i świeci coraz jaśniej. Postoi troszkę i ostygnie to znowu pierwszą (pierwsze) kopie robi ładną. Kopiarka przy za jasnym świetle lempy wykonuje kopie z tłem coraz ciemniejszym -dziwne, ale tak jest. Tak samo jest gdy bęben się zużywa ale wtedy kopie są z tłem od początku.
  • REKLAMA
  • #6 3049981
    copyman
    SERWEK ! A może padliście ofiarą podróbki KATUN-a? Podobno pojawiły się w super cenach podróbki tonera firmy KATUN. Wygląd i etykietka ta sama. Można je rozróżnić "na węcha" no i oryginalny KATUN nie robi takich numerów ! Spotkałem taki toner w Di-181 bo pani "tanio kupiła" i zaczęło syfić. Na szczęście obyło się bez wymiany startera i toner się wydozował sam. Na moim KATUNie z ARBIKO , maszyna śmiga!

C.
  • #7 3050885
    MarVin_PL
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    moze byc to oznaka zuzywajacego sie wkladu swiatłoczułego. mialem juz taki przypadek: beben + developer mialy po 20tys i zaczał sie syf robic taki jak ty opisujesz, wymienilem w klad i do dzis spokój. ostatnio problem wystapił w kolejenej ( a mamy ich w dzierzawie 5szt), zainicjowałem developer ponownie i problem ustapił
  • #8 3052924
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Marvin":)
    Poprostu po ponownej inicjalizacji Developer ustawiła kopiarka sama, jeszcze raz, na nowym poziomie ATDC, pewnie wyżej na ok "162"-14%.
    To i tak Masz szczęście że automatycznie kopiarka sama to zrobiła i się udało.
    Trochę mnie zdziwił fakt że po 20tys. nowy wkład się wywalił ;) - (?)
    W zasadzie takich jajec z nimi nie mieliśmy. Trzeba tylko uważać żeby styki slizgowe w kopiarce były czyste.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3053073
    copyman
    Takie wkłady można regenerować ! Nawet po 5 wymianach bębna listwy i dewelopera (no i dystansów ) coola aż miło! Nigdy nie miałem problemów i nie wymieniałem całego wkładu.Ale toner musi być dobrej jakości ...

C.
  • #10 3054014
    boofla
    Poziom 14  
    "po wykonaniu około 20-30 kopii zaczyna robić szare kopie " Wczytajcie się w problem, to nie jest stała usterka i ja obstaję za neonówką.
  • #11 3056700
    habelj
    Poziom 16  
    Ja bym jeszcze sprawdził stan testera bieli na szybie od strony testera. Czasami sie brudzi i efekt jest taki jak w temacie. Po restarcie maszyny wszystko wraca do normy, lub powodem jest neonówka jak wspomniał mój poprzednik. Zakładam, że developer i bęben jest ok.
  • #12 4293499
    ketrabchud
    Poziom 14  
    Mam kilka pytan do ciebie czy moduł byl przebijany?? jesli tak to ile razy?? czy uszczlka tzn takie tasiemki w wywolywaczce sa cale?? czy listwa jest oki i jak mozesz to wrzuc skan kopii z tej kopiarki. Oscyluje na wymiane modulu hehe polecam firme DKS :) zadzwon napewno serwis doraadzi
  • #13 4293847
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Wymiana góry wkładu i wymiana developera powinno zalatwic sprawe. Być moze wystarczy sama góra. Nie podałeś zadnych informacji odnosnie liczników a to bardzo by ułatwiło diadnostykę. Jak dla mnie bęben jest juz wyjechany.
  • REKLAMA
  • #14 4294197
    copyman
    ...heh... odgrzewanie tematów z przed roku ....aż żal...A cały unit w dobrej cenie ma ARBIKO.

C.
  • #15 4294693
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    heeh nie zwróciłem uwagi popatrzyłem tylko na date ostatniego posta soryy :)
  • #16 4296976
    ketrabchud
    Poziom 14  
    hehe rowniz sorki nie zwrocilem uwagi na date. Moj blad
    teraz bede uwazal
  • #17 4542676
    BALLAH
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Temat sprzed roku ale sie podepnę, bo i mnie takie cóś w Di-350 dopadło:
    Zaczęło się od tego, że kilka kopii wyszło w dziwnym negatywie (białe-szare, a czarne-białe). Negatyw był na górnej połowie kartki, dolna była OK. Otwarcie i zamknięcie bocznej klapy i na dwa dni był spokój. Teraz po kilkadziesięciu dobrych kopiach następne wychodzą całe szare i w negatywie. Poruszam wkładem i na kilkadziesiąt kopii jest dobrze. Wyczyściłem i wypolerowałem na połysk wszystkie styki jakie znalazłem i wewnątrz i na wkładzie, na pokrywie i to samo. Wczoraj na próbę skserowałem czystą kartkę - 10 kopii ok, jedenasta wyszła już szara i na dodatek zwinęło ją w harmonijke w piecu. Następna próba - to samo.

Kopiarka stara, jakieś 700 tys, bęben po wymianie wałka i listwy, jakieś 2 tys kopii.
    Fachowiec od Dialty powiedział mi, że coś ze stykami. Ale nie dowiedziałem który konkretnie styk, a raczej jego brak, jest odpowiedzialny za taki efekt?
  • #18 4546619
    boofla
    Poziom 14  
    Ja bym obstawiał przy lampie(neonówce) ekspozycyjnej. Tez miałem taki przypadek że przy pierwszych kopiach wychodziło wszystko oki, a w miarę gdy neonówka się rozgrzewała (świeciła jaśnie) kopie wychodziły bardziej szare (paradoks). Ale tak było. Wsadziłem druga i nie zauważyłem miała lekko przerwana taśmę - te sreberko, i kopie niektóre wychodziły z jednej strony ciemne od tego miejsca. Po wymianie tych na nową wszystko jest oki.
  • #19 4555553
    BALLAH
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Do boofla: to kopiarka cyfrowa ;-).
  • #20 4558272
    boofla
    Poziom 14  
    Oki, faktycznie. Mój przypadek był po kilkunastu kopiach pojedyńczych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem szarych kopii po wykonaniu około 20-30 wydruków na kopiarkach Minolta Di250 (oraz podobnych modeli jak Di-350) jest często związany z kilkoma możliwymi przyczynami. Najczęściej wskazywane są: zużycie lub uszkodzenie lampy ekspozycyjnej (neonówki), która po rozgrzaniu świeci jaśniej i powoduje ciemniejsze tło kopii; zużycie lub zabrudzenie styku w module wkładu (developer, bęben światłoczuły); złej jakości lub podrabiany toner (np. toner firmy Katun, który może powodować zanieczyszczenia i przedozowanie proszku); zużycie uszczelek wałka magnetycznego; zabrudzenie testera bieli na szybie; oraz konieczność ponownej inicjalizacji developera i ustawienia progu ATDC. W niektórych przypadkach regeneracja wkładu (wymiana bębna, listwy, developera) rozwiązuje problem. Wskazane jest także sprawdzenie liczników kopiarki i czystości styków ślizgowych. Wymiana lampy ekspozycyjnej i stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości tonerów jest kluczowa dla stabilnej jakości kopii. Problemy pojawiają się zwykle po kilkudziesięciu kopiach, co wskazuje na efekt nagrzewania lub zużycia elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA