logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 1.6 16V - nierówna praca silnika, czujnik TPS czy przepustnica?

sisio7 04 Paź 2007 19:31 2411 4
REKLAMA
  • #1 4348408
    sisio7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    daewoo lanos 1.6 16v problem polega na tym że silnik czasami nierówno pracuje albo trzyma cały czas 1,5 do 2 tyś obrotów elektryk stwierdził że moze to być czujnik tps albo wiązka albo czujnik położenia przepustnicy a w dodatku daje pomysł do żeby założyć przekaźnik resetujący gdyż po zdjęciu zasilania samochód wraca do normy i przez dwa dni pracuje normalnie. bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4348488
    eltron
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Witam,

reset stosuję się w ostateczności - może podasz więcej danych o tym samochodzie ? podepnij pod SCAN'a daewoo i sprawdź TPS'a czy ma odpowiednią wartość - o ile dobrze pamiętam powinno być około 0.60V.

pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4349106
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    tam po zabrudzeniu przepustnicy lubią pojawiać się takie rzeczy.
  • REKLAMA
  • #4 4350283
    sisio7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    dzięki za odpowiedz
    i mówie co jest na tps mam wartość 0.52 v i tak jak pisałem skacze mi na obrotach podczas biegu jałowego nie zawsze ale sie zdarza dzieje się tak na gazie jak i na benzynie i podczas jazdy w korku strasznie szarpie samochodem elektryk powiedział żeby wymienić czujnik i zrobić bajpasy i problem zniknie bo twierdzi że jest za słabe napięcie na tym czujniku

Dodano po 15 [minuty]:

i jeszcze jedno w serwisie koszt takiego czujnika to 150 zł a w sklepie 80 i wszyscy twierdzą że jest orginalny

Dodano po 17 [minuty]:

właśnie sobie przypomniałem że mam też problemy z odpaleniem pompa pracuje silnik kręci i w końcu odpala ale trwa to dłuższą chwile a jak odpali się go strasznie śmierdzi wahą tak jak bym go zalewał
  • #5 4350513
    andreeas7
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Zacznij od zresetowania jeszcze raz komputera , po używaj samochodu z jeden dzień na samej benzynie bez wprowadzania błędów do ECU z instalacji gazowej i zobacz czy będzie sie działo to samo.Jesli nie wystapi problem z falowanie to bedziesz wiedział co go wprowadza.
REKLAMA