To znaczy że źle nakręciłeś.
Dobrze by było gdybyś zapamiętał czym i ile kręciłeś, wtedy zawsze możesz wrócić do stanu sprzed kręcenia.
Ile nakręciłeś, czym i dlaczego tak dużo/mało ?
Ustawiałeś wg przewodu masy TPS czy silnika/akumulatora ? To są inne masy, i inne mogą być napięcia.
Mojemu kompowi pasuje 0,55V, bo powyżej też za czas jakiś świruje obrotami.
Znalazłem to kręcąc podczas pracy silnika, dłuuugi czas było dobrze, z tym że ja teraz mam coś z wiązką, lub instalacją lpg - mam różne napięcia na benzynie i lpg. Inna sprawa że wcześniej ktoś kręcił nie tym co trzeba, czego efekty zwykle objawiają się właśnie w dziwnych obrotach.
Problem w tym że chyba nikt nie wie jak powinno być to ustawione, a może wiadomo, tylko te wiązki silnika tak robią ?
Ciekawe że w dostępnych serwisówkach opisano zakres napięć od 0,4 do 0,8V, a na samym końcu napisano 0,5V.
SUPER dokładna instrukcja... znaczy jak ustawić to już nie ma... To ustawienie fabryczne, i chyba tajne
Stanislawowsky napisał: zauważyłem że wyjęcie wtyczki tps podczas pracy silnika powoduje wyrównanie obrotów (nie skaczą)
Tak, ten sposób też działa, ale tylko na jakiś czas. Dopóki komp nie zorientuje się że ma różne wskazania z czujnika, to takie wyjęcie ustabilizuje obroty.
MAP też tak potrafi, ale nie o to w tym chodzi. Wyjęcie na chwilę przełącza kompa w tryb awaryjny, wartość z czujnika zostaje pominięta a podstawiona z pamięci ecm, po wpięciu łapie on pozycję zamkniętej przepustnicy, i chwilę może być ok. do następnego odpalenia na przykład.
Zmienia się napięcie przy nieodpalonym i pracującym silniku ?
Przelutowanie wiązki nie zawsze pomaga, ale w przypadku lanosa warto to zrobić.
W swoim przypadku już raz "naprawiłeś" obroty drutem, mojemu koledze pomógł sznurek. Pomyśl, dlaczego to zadziałało ?
Z czujnika sterownik wie czy naciskasz pedał gazu, jak przyczyna tkwi w wiązce, to nie zawsze wie czy nacisnąłeś ten pedał czy nie. Może nacisnąłeś, i zwiększył obroty do tych 2 czy 4 tys ? A jak ustawienie napięcia wpływa na sterownik i obroty już się dowiedziałeś.
Również jak poszukasz to znajdziesz na elektrodzie i inne rozwiązania, np związane z mechanicznie z przepustnicą, lecz mogły być skuteczne w tych indywidualnych przypadkach.
Twój i mój mogą być inne, choć zmiana przepustnicy osobiście pomogła mi na 2 lata, stara była troszkę rozklekotana... Miałem starą co nie robiła takich cyrków, ale teraz to już chyba została mi wiązka do sprawdzenia.
Tobie chyba też.
Błędów nie masz, kontrolka silnika nie świeci ?