logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak czytać schematy ideowe i sprawdzić poprawność projektu płytki PCB?

Klopsik 04 Paź 2007 22:51 3311 7
REKLAMA
  • #1 4349287
    Klopsik
    Poziom 13  
    Ocena: 130
    Gdy uporałem się z poprzednim problemem o którym pisałem na forum naszedł mnie kolejny... Stwierdziłem, że nie potrafię czytać schematów ideowych. Tak więc postanowiłem coś z tym zrobić i zabrałem się za projekt płytki na podstawie takiego schematu. Może mi ktoś powiedzieć czy jest on dobrze wykonany?

Płytka:

Schemat:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4349563
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Dobrze, ale jeszcze musisz wziąć pod uwagę gabaryty (a szczególnie wygląd elementów np. P1 'oznaczony jest w trójkącie rozwartokątnym co jest niemożliwe bo jego trzy końcówki tworzą trójkąt w zależności od producenta , ale zawsze ostrokątny') Wiem , trudno zrozumieć. Na płytce nie może być tak , tylko tak jak niżej ( rysunek uproszczony):

Dodano po 4 [minuty]:

A chodzi mi o ten kawałek płytki:
    nie wiem czy widzisz ten trójkąt .
  • #4 7888110
    LukasSandyra
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,

Mam bardzo proste pytanie, ale nie znam na nie odpowiedzi:P
    otóż chciałbym się dowiedzieć co to jest to co zaznaczyłem czerwonym kółkiem?? co trzeba z tym zrobić??
  • REKLAMA
  • #5 7888195
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    LukasSandyra napisał:
    Witam,

Mam bardzo proste pytanie, ale nie znam na nie odpowiedzi:P
    otóż chciałbym się dowiedzieć co to jest to co zaznaczyłem czerwonym kółkiem?? co trzeba z tym zrobić??
    Są to dwa połączone równolegle ze sobą kondensatory i włączone między +5V i masą.
  • REKLAMA
  • #6 7888268
    LukasSandyra
    Poziom 12  
    Ok, ale to jak będę wykonywał płytkę, to mam dodatkowo połączyć te dwa kondensatory pomiędzy źródło napięcia i masę?? i po co one tam są??
  • #7 7888309
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    LukasSandyra napisał:
    Ok, ale to jak będę wykonywał płytkę, to mam dodatkowo połączyć te dwa kondensatory pomiędzy źródło napięcia i masę?? i po co one tam są??
    Dokładnie tak i najlepiej jakby były jak najbliżej (fizycznie) obok nóżek zasilania uC. Zapobiegają one niestabilności napięcia zasilania (zakłócenia, przepięcia...).
  • #8 7888401
    LukasSandyra
    Poziom 12  
    Dziękuję od odpowiedź:) zapewne zawitam z kolejnymi pytaniami bo czytanie schematów sprawia mi problemy:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z czytaniem schematów ideowych oraz weryfikacją poprawności projektu płytki PCB. Użytkownik prosi o ocenę swojego projektu płytki i schematu. W odpowiedziach polecono naukę projektowania obwodów drukowanych na przykładzie programu Proteus 99SE, który oferuje szczegółowe instrukcje krok po kroku. Zwrócono uwagę na istotę poprawnego oznaczania elementów na schemacie, zwłaszcza kształtu symboli, np. trójkątów oznaczających elementy takie jak P1, które powinny być ostrokątne, a nie rozwartokątne, co ma wpływ na czytelność i poprawność projektu PCB. W dalszej części dyskusji wyjaśniono znaczenie połączenia równoległego dwóch kondensatorów między +5V a masą, które należy wykonać fizycznie na płytce, najlepiej umieszczając je blisko nóżek zasilania mikrokontrolera, aby zapobiegać zakłóceniom i niestabilności napięcia zasilania. Poruszono także kwestie praktyczne dotyczące rozmieszczenia elementów na płytce i interpretacji symboli na schemacie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA