logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obejmę wybrać do uziemienia na stalowej rurze wodociągowej Fi 1/2 cala?

kordirko 05 Paź 2007 07:15 26094 26
  • #1 4349659
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam,

potrzebuję podpiąć się do rury wodociągowej Fi pól cala (uziemienie).
    Rura jest stalowa ocynkowana, lutowanie odpada, może spawarka ... ale to chyba przerost formy nad treścią ;) Co mam kupić żeby był dobry styk przez lata - jakąś obejmę na rurę?
  • #2 4349699
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Ja bym dał obejmę w miarę dobrze dopasowaną. Np są takie ocynkowane uchwyty do mocowania rur do ściany. Przewód dobrze oczyszczony, zlutowany z "oczkiem" pod śrobę i dobrze przykręcony. Wszystkie części metalowe posmarować jakimś smarem, aby nie śniedziało.
  • #3 4349769
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    a można ciut wiecej szczegółów? Np do czego ma służyć to uziemienie (robocze? ochronne?), czy to rura wodociągu czy też wbita w ziemię samodzielna rura jako uziom pogrążany?
    Najlepsze byłoby dospawanie kawałka bednarki ocynkowanej, zabezpieczenie spawu bitexem a złącza przewodu z bednarką gęstym smarem.
    Dobra będzie też solidna ocynkowana obejma, gotowa lub z płaskownika perforowanego, zasmarowana po skręceniu gęstym smarem (najlepszy jest ten do konserwacji luf armatnich...).
  • #4 4350067
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    A ja mam niejakie obawy z podłączaniem uziomu do wodociągu...
    Można trafić na instalację częściowo wykonaną z rur plastikowych. :|
  • #5 4350079
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Stosujemy tylko wtedy, gdy jesteśmy absolutnie pewni ciągłości rury stalowej.
    Dobrze by było zrobić jeszacze pomiar takiego uziemienia
  • #6 4350918
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    kordirko napisał:
    Witam,

Rura jest stalowa ocynkowana, lutowanie odpada, może spawarka ... ale to chyba przerost formy nad treścią ;) Co mam kupić żeby był dobry styk przez lata - jakąś obejmę na rurę?

Witam. Wodociąg przerobią hydralicy i rura może wtedy nie być stalowa.
    Wodociąg nie powinien pracować jako uziemienie
  • #7 4351253
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Zgadzam się z tym że wodociąg nie powinien być stosowany jako uziemieni.
    Dawno temu (40lat) takie coś było dopuszczalne pod warunkiem zastosowania mostków na każdej złączce.A co z zerowaniem lub z wyłącznikiem różnicowo-prądowym.Na obecną chwilę trudno mi przypomnieć sobie urządzenie czy maszynę która wymaga uziemienia.Jest albo PEN lub
    PE.A to jest co innego niż uziemienie.
  • #8 4351826
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    histeria napisał:
    Zgadzam się z tym że wodociąg nie powinien być stosowany jako uziemieni.
    Dawno temu (40lat) takie coś było dopuszczalne pod warunkiem zastosowania mostków na każdej złączce.A co z zerowaniem lub z wyłącznikiem różnicowo-prądowym.Na obecną chwilę trudno mi przypomnieć sobie urządzenie czy maszynę która wymaga uziemienia.Jest albo PEN lub
    PE.A to jest co innego niż uziemienie.

Witam.Wbrew pozorom instalacje z tamtych lat maja odnośniki do obecnych przepisów, chocby dlatego ,by tamte instalacje mogły byc eksploatowane. I tak dawne "zerowanie" ,to obecnie PEN (w sieci TN-C).Przedtem było-jak pamiętam- uziemienie a teraz jest TT.
    Co prawda nowe sieci są robione w/g innych przepisów niż stare ,ale PE w sieci TT (i w innych) nadal jest(powinien) po prostu uziemiony . W zasadzie urządzenia i maszyny pod tym kątem się nie zmieniły.-albo wymagają przewodu ochronnego ,albo nie.Faktem jest ,że zmieniła się technologia zastosowana do tych celów
  • #9 4352131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4435435
    kizior69
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    instalacja wodociągowa to nie uziom, bebe. Pozdro.
  • #11 4435471
    Madrik
    Ocena: 1188
    kizior69 napisał:
    instalacja wodociągowa to nie uziom, bebe. Pozdro.

No to kolega babola strzelił... :D Metalowe sieci wodociągowe zalicza się do uziomów naturalnych. Inna sprawa to zasadność ich wykorzystywania. Nie mniej, prawidłowo wykonane uziemienie tego typu ma z reguły bardzo dobre parametry. To w końcu kilka kilometrów metalu w glebie. Żadna opaska, czy szpilka nie da takiej ochrony. Ale - podłączenie mus być wykonane prawidłowo i w zgodzie ze sztuką.
    Ciężko obecnie znaleźć sieć, która wymaga osobnego uziemienia, i to dorabianego przez odbiorcę.
    Mam wrażenie, że autor ma starą sieć jeszcze z zerowaniem i własnie kupił nową pralkę :) I usiłuje oszczędzić na koszcie adaptacji instalacji do nowych warunków... ;)
  • #12 4435483
    kizior69
    Poziom 11  
    a jeśli hydraulik-amator wstawił odcinek z rury PE, to mamy załatwioną kuchareczke jeśli wystąpi przebicie. Wiedziałem że wyolbrzymiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Co do wodociągów to przez ostatnie 15-20 lat większość jest z PCV+PE do wodomierza.
  • #13 4438154
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Krany i kuchnie należy podłaczać pod przewód ochronny!
  • #14 4438218
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Cytat:

A może by tak zaczekać aż kolega kordirko ujawni więcej szczegółów?
    Gdzie ta rura się znajduje – w piwnicy, na 10 pietrze??
    Czy jest to dom jednorodzinny, czy blok??

Bez tych danych to można jedynie wróżyć.
  • #15 4438260
    kizior69
    Poziom 11  
    Jeśli kolega Kordirko chce podłączyć przewód ochronny (PE) urządzenia elektrycznego do rury to nadal sądze że nie powinien tego robić. Chyba że chodzi o coś innego, proszę o szczegóły. A powróżyć też można. pozdro.
  • #16 4446020
    histeria
    Poziom 19  
    Obserwując temat doszedłem do wniosku że wszyscy "gdybią".Od bardzo dawna nie widziałem urządzenia w miarę powszechnego użytku które wymaga uziemienia.Sposoby obecne to zerowanie i przewód ochronny.
    Trochę historycznie(nie histerycznie) pamiętam pralki "Frania" z dodatkowym przewodem odizolowanym który podłączało się właśnie do uziemienia,pamiętam również radioodbiorniki(lampowe) które miały gniazdko
    antenowe i uziemienia-"wysocy" specjaliści radzili aby uziemienie włożyć do doniczki z kwiatkiem-tam jest "ziemia".Podobno to pomagało.I dlatego wokół
    dawniejszych radioodbiorników było dużo kwiatków co było bardzo dobre dla zdrowia i samopoczucia.

Przypomniało mi się że,kiedyś mnie uczono,że nie można w obrębie jednej sieci łączyć bez zgody ZE zerowania i uziemienia.Może się mylę?.Proszę poprawić!!!!.
  • #17 4447121
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    histeria napisał:
    Od bardzo dawna nie widziałem urządzenia w miarę powszechnego użytku które wymaga uziemienia.

Jestem niezwykle!!!!! ciekawy, na jakiej podstawie kolega doszedł do takich wniosków?

histeria napisał:
    Sposoby obecne to zerowanie i przewód ochronny.

A jakie to przepisy mówiły o zerowaniu? Proszę o konkretne namiary.

histeria napisał:
    Przypomniało mi się że,kiedyś mnie uczono,że nie można w obrębie jednej sieci łączyć bez zgody ZE zerowania i uziemienia.

No właśnie, dlaczego ??
  • #18 4447342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4447418
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Kolego geguś......... przecież nie Ciebie o to pytałem :cry:

Chyba, że mamy do czynienia z przypadkiem Wash and go, czyli dwa w jednym :D
  • #20 4447470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4447497
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Jak zwykle okazałeś sie niebywale rozmowny :D:D:D
  • #22 4447754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4447757
    histeria
    Poziom 19  
    Drodzy Koledzy-poprzednicy-co ta jałowa dyskusja wniosła do rozwiązania problemu?.
  • #24 4448325
    Madrik
    Ocena: 1188
    histeria napisał:
    Obserwując temat doszedłem do wniosku że wszyscy "gdybią".Od bardzo dawna nie widziałem urządzenia w miarę powszechnego użytku które wymaga uziemienia.Sposoby obecne to zerowanie i przewód ochronny.

WSZYSTKIE urządzenia AGD z metalowymi obudowami wymagają uziemienia. Jedynie urządzenia wykonane w drugiek klasie ochrony nie wymagają uziemienia. Tyle tylko, że w nowoczesnych instalacjach "uziemienie" nazywa się przewodem ochronnym i jest częścią obwodu. To tylko nomenklatura.
    To zerowanie znika.
  • #25 4449616
    histeria
    Poziom 19  
    Ale poprzednik "walnął".Proponuję przeczytać literaturę i zacząć rozróżniać
    sposoby ochrony przeciwporażeniowej -to są tylko 3 sposoby-uziemienie,zerowanie,przewód ochronny dalsze sposoby zawarte są w stosownej literaturze -egzamin kwalifikacyjny SEP przeprowadzony prawidłowo ocenił by zasób wiedzy.

Zerowanie nie znika-jednak widzę brak podstawowej znajomości obowiązujących przepisów i norm.Proponuję trochę poczytać,spytać się kolegów którzy coś wiedzą i wtedy dopiero udzielać "odjazdowych" rad.
    Całe życie się uczymy-jeśli chcemy!!!!!!
  • #26 4449978
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Żaden przepis niczego nie likwiduje. Zwracam tylko uwagę na to, że warto stosować jednoznaczną terminologię, zwłaszcza jeśli zależy nam na wzajemnym zrozumieniu.
    Proponuję pisać: układ TN-C, TN-S, TT, przewód PEN, L, PE, N itd...
    Jeżeli nie ma przewodu zerowego, to o jakim zerowaniu mowa? Ktoś pisze uziemienie w gniazdku - jedni myślą: układ TT, inni przewód ochronny. Nie ma wspólnej płaszczyzny porozumienia.
  • #27 4450024
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    histeria napisał:
    Drodzy Koledzy-poprzednicy-co ta jałowa dyskusja wniosła do rozwiązania problemu?

Nic nie wniosła, ale jak sam zauważyłeś jeden z kolegów usilnie zabiegał oto, aby wprowadzić zamęt.

Ale do rzeczy. Kolego histeria, zaniepokoiły mnie Twe słowa:

Cytat:
    Od bardzo dawna nie widziałem urządzenia w miarę powszechnego użytku które wymaga uziemienia.Sposoby obecne to zerowanie i przewód ochronny.

Zwróciłem Ci na nie uwagę, prosząc jednocześnie o udzielenie odpowiedzi na zadane prze zemnie pytania.
    Tym samym chciałem przestrzec autora tematu przed przekonaniem o słuszności Twoich absurdalnych wypowiedzi.
    Jak widać odpowiedź nie nadeszła, ale część wyjaśnień przedstawili koledzy Madrik i lukas 1850.
    Ja do tych urządzeń wymagających „uziemienia”, czyli przewodu ochronnego dodałbym jeszcze takie, które stoi dziś chyba w każdym domu – komputer.
    Co do zerowania, to jak wspomniał inny kolega, przepisy (PBUE) które o tym zerowaniu stanowiły, zostały wycofane w roku 1995, a więc szanowny kolego minęło już 12 lat...... i niestety dla Ciebie, ale to kolega Lukas ma rację.

Pozwolę sobie przy okazji odnieść się do jeszcze jednej niefortunnej wypowiedzi sprawcy wspomnianego zamieszania:

geguś napisał:
    Co do rur wodociągowych, to należy je objąć połączeniami wyrównawczymi ( jeżeli są z metalu), ale nie wolno bez zgody właściciela sieci wykorzystywać ich jako uziomy

O to, co pisze Alojzy Rogoń w książce „ochrona od porażeń w instalacjach elektrycznych obiektów budowlanych”
    Praktycznie odbiorca komunalny (w mieście i na wsi) nie ma możliwości skorzystania z dobrego uziomu naturalnego, jaki do tej pory stanowiła sieć wodociągowa. Może on uwzględnić tylko tę cześć uziomu (rezystancji), która stanowi odcinek wodociągu na jego parceli. Może to być użyteczne przy zastosowaniu wyłącznika różnicowoprądowego.

Czy w tej sprawie potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe wyjaśnienia???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obejmy do uziemienia na stalowej, ocynkowanej rurze wodociągowej o średnicy 1/2 cala. Zalecane jest użycie dobrze dopasowanej, ocynkowanej obejmy, np. uchwytów do rur, z dokładnym oczyszczeniem powierzchni i zabezpieczeniem styku smarem antykorozyjnym, aby zapewnić trwały i pewny kontakt elektryczny. Lutowanie jest odradzane, a spawanie uznawane za przesadę. Wskazane jest także wykonanie pomiaru ciągłości uziemienia. Wiele wypowiedzi podkreśla, że rura wodociągowa nie powinna być wykorzystywana jako uziom bez zgody właściciela sieci, ze względu na możliwe fragmenty instalacji z tworzyw sztucznych (PE, PCV) oraz zmiany w przepisach dotyczących ochrony przeciwporażeniowej. Wspomniano, że dawniej stosowano zerowanie, obecnie zaś obowiązuje stosowanie przewodu ochronnego (PE) w układach TN-C, TN-S, TT. Metalowe sieci wodociągowe mogą być naturalnymi uziomami, ale ich wykorzystanie wymaga prawidłowego wykonania i zgodności z normami. Dyskusja porusza także różnice terminologiczne i zmiany w przepisach (np. wycofanie zerowania w 1995 r. według PBUE). Podsumowując, do trwałego i bezpiecznego połączenia uziemiającego na stalowej rurze wodociągowej zaleca się solidną ocynkowaną obejmę z zabezpieczeniem antykorozyjnym oraz potwierdzenie ciągłości uziemienia, przy jednoczesnym uwzględnieniu aktualnych przepisów i stanu instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA