logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można uruchomić laptopa marki Acer, seria Aspire 3100?

kaci 05 Paź 2007 19:19 3833 5
REKLAMA
  • #1 4351440
    kaci
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Posiadam laptopa marki Acer, seria Aspire 3100.
    Został on zalany słodką herbatą, poradzono mi go odkręcić i wyczyścić alkoholem izo-propylowym. Zdemonowałem baterie- delikatnie wylutowałem, bo na zalanej klawiaturze zainstalował się samo hasło. Udało mi się wykombinować drugą klawiaturę, bo na tej było coś na zwarciu, delikatnie wyczyściłem płytę tym środkiem i poszczególne elementy. Odczekałem 2 dni i skręciłem. Laptop się uruchamia, nie widać obrazu na wyswietlaczu, ładowanie baterii działa, napęd DVD, jak poruszam tak samo. Nie wiem co się stało, wszystko delikatnie odkrecałem i tak samo przykręcałem i przyczepiałem kabelki, proszę o pomoc. Komputer też nie reaguje na myszkę (touczpad) i klawiature.

Raczej przed tem jeszcze się właczał, bez klawiatury, było widać start sytemu i na tym koniec, po tym to wogle już nic, może bios sformatowałem, jak tak to jak wgrać tdo laptopa?
  • REKLAMA
  • #2 4351593
    dudijack
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Powiem tak jeśli doszło do zalania herbatą sprawa z laptopem może być powazniejsza niz nania wyglada.Spotykałem się z zalanymi laptopami i o dziwo herbata robiła najwięcej szkód(nie licząc coli :D ).Podejrzewam iz doszło do uszkodzenia elektroniki wokół karty graficznej lub jej samej.
  • REKLAMA
  • #3 4351705
    kaci
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Raczej przed tem jeszcze się właczał, bez klawiatury, było widać start sytemu i na tym koniec, po tym to wogle już nic, może bios sformatowałem, jak tak to jak wgrać tdo laptopa?
  • REKLAMA
  • #4 4351783
    dudijack
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    To niemożliwe iż sformatowałeś BIOS bo niby jak ?Ewentualnie mogła uszkodzeniu ulec kość eprom ale to raczej niemożliwe.Wgrywanie biosu do lapka masz opisane w instrukcji lub na stronie producenta , jesli chodzi o acera to raczej napewno.
  • REKLAMA
  • #5 4352502
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    kaci napisał:
    Zdemonowałem baterie- delikatnie wylutowałem, bo na zalanej klawiaturze zainstalował się samo hasło.
    Po co? I jak to samo się założyło hasło? Może raczej w wyniku zalania uszkodzeniu uległa zawartość pamięci flash trzymająca m.in hasło ale i w niekturych modelach konfigurację m.in. matrycy.
    W Acerach hasło kasuje się przestawiając jedną zworkę (dipswitch) na płycie, przynajmniej w tych, które widziałem.
  • #6 4352558
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    W takich przypadkach nie używa się izopropanolu, gdyż niszczy on strukturę ścieżek po jakimś czasie w kalwiaturze.Aby cokolwiek jeszcze szło uruchomić o ile nie ów herbatka podczas uruchomienia za pierwszym razem laptopa nie spowodowałą zwarć w płycie głównej, musisz:

1. klawiaturę rozebrać całkowicie na czynniki pierwsze, klawisze umyć pod bieżącą wodą z płynem najlepiej "ludwik", dalej wyczyścić wszystkie gumki naciskowe i folię z nadrukiem ścieżek (bardzo delikatnie przetrzeć szmatką nasączoną płynem a potem przetrzeć na sucho.
    2. To samo co z klawiaturą, stosując jednak specjalny areozol do czyszczenia powierzchniowego płyt głównych, dostępny w sklepach elektronicznych - zrobić z płytą główną, uprzednio wyjmując bateryjkę podtrzymującą BIOS i odczekać aż do wyschnięcia.
    3. Jeśli nie ma sygnału na wyjściu zewnętrznym monitora, wymienić przycisk uśpienia matrycy.
    4. W przypadku, gdy laptop wcześniej pracował a po czyszczeniu nadal efekt pozostaje niezmienny, sprawdzić bezpieczniki na płycie głównej
REKLAMA