logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CNC do PCB: frezowanie ścieżek, wiercenie, koszty, oprogramowanie, porady

Marcin8051 06 Paź 2007 12:51 10891 5
  • #1 4353239
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Czy ktoś ma CNC i wykorzystuje go do robienia płytek tzn. frezowania ścieżek + wiercenie? Słyszałem, że są programy które tylko obrys ścieżki frezują.
    Myślę nad kupieniem czegoś takiego tylko nie wiem jak to się sprawdza, czy przełożenie pliku eagla do CNC to problem. Jaki jest mniej więcej koszt takiej płytki wyfrezowanej? Na jak długo frez starcza, jaki i gdzie kupić i za ile? Jaką rozdzielczość da się osiągnąć?
    Jeśli ktoś z czegoś takiego korzyst byłbym wdzięczny za informacje praktyczne.
  • Pomocny post
    #2 4357565
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam.
    Jeśli chodzi dokładność frezowania płytek to z mojego doświadczenia można uzyskać znacznie lepsze parametry niż w przypadku wytrawiania.
    Niestety zależy to w dużej mierze od jakości wykonania maszyny (gładkość stołu, rozdzielczość pojedynczego kroku, powtarzalności kroków itp. itd.)
    Również bardzo ważny jest sam laminat, wszelkie wybrzuszenia, nierówności są dość częste wśród tanich laminatów dostępnych w sklepach elektronicznych (ja nazywam je wprost po prostu odpadami).
    Bardzo ważny jest też sposób mocowania płytki na stole.
    Kiedyś robiłem płytkę z bardzo cienkimi ścieżkami 10mils i nawet nieźle wyszła :).
    Generalnie frezarka obrysowuje miedź tworząc w ten sposób ścieżki (zależy to w głównej mierze od oprogramowania dostarczonego z maszyną), jeśli chodzi o wybieranie niepotrzebnej miedzi to osobiście uważam że jest to tylko taki bajer, osobiście nie widzę potrzeby robienia tego, można zaprojektować płytkę tak aby nie było niepotrzebnej miedzi :)

Najlepiej wybrać maszynę której producent umieścił w oprogramowaniu import plików GERBER i NCDrill, odpada wtedy bardzo wiele problemów z przeskalowywaniem i dopasowaniem poszczególnych warstw do siebie.

Płytki PCB frezuje się frezem stożkowym 30,45,90stopni , (koszt ok 50 zł/szt, ostrzony obustronnie węglik na allegro). Jego trwałość zależy w głównej mierze od ciebie :). Jak dasz za duży posów przy małym zagłębieniu to stopka się odkruszy. Tak samo jak obroty lub moc wrzeciona będą za małe.
    Jest z tym związane wiele niuansów :) Generalnie jest tak, że zanim się nie nauczysz to frez prędzej się ukruszy niż stępi :)
    Jeśli chodzi o ceny płytek to jet to traktowane jako produkcja prototypowa a więc ceny od 60zł/1dcm w górę (dokładnie niestety nie wiem).
  • #4 7621837
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    a ktoś próbował wybobyć plik z protela?
  • #5 7621876
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Z samego protela/altium nie słyszałem żeby sie dało trzeba program który przetwarza pliki grber jak na razie żadnego mi się nie udało uruchomić na tyle żeby coś się dało zrobić.

Ja mam skrypt pod eagla i z niego korzystam większość płytek robię frezem 0,51mm bo frez 0.30 mm to trzeba 2-3 razy objeżdżać i to strasznie czasu zajmuje a większość płytek da się poprawić na odstęp 0,51mm.
REKLAMA