logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7N8X – jaki model stabilizatora odpowiada za zasilanie wentylatora chipsetu?

lajikoświecony 06 Paź 2007 19:07 1698 6
REKLAMA
  • #1 4354139
    lajikoświecony
    Poziom 2  
    witam wszystkich
    potrzebna informacja o typie stabilizatora użytego na wyżej wymienionej
    ( w tytule postu ) płycie głównej ponieważ blokuje zasilanie i brak możliwości zasilania wętylatora chipsetu. Upalony "do białości" załączam zdjęcie z zaznaczoną lokalizacją na płycie. BIOS zwisy po identyfikacji procesora.
    Za wszelką pomoc bede bardzo zobowiązany.
    kontakt e-maill martines222(_at_)poczta.fm / gg 3857662
    [img]ASUS A7N8X – jaki model stabilizatora odpowiada za zasilanie wentylatora chipsetu?
  • REKLAMA
  • #2 4354156
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 4354196
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jest opis elementu; Q9, więc był tam najprawdopobniej tranzystor MOSFET N-kanałowy z tzw. "cyfrowych" czyli o niskim napięciu otwarcia bramki.
    Jednak ten tranzystor sam nie "usmażył się", to jest skutek poboru zbyt dużego prądu z niego, a jest (był) ten tranzystor lokalnym stabilizatorem liniowym napięcia i należy znaleźć przyczynę.
    Może to być (nie znam "topologii" tej płyty) stabilzator dla szyny AGP, PCI, czy pamięci, więc przyczyną mogła być wadliwa karta (pamięć) włożona w taki slot.
    Przed naprawą (często udaną) należy sprawdzić co było przyczyną przeciążenia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4354295
    lajikoświecony
    Poziom 2  
    Przyczyną uszkodenia wymienionego elementu było zatrzymanie wętylatora płyty głównej stopienie izolacji na przewodzie i przywarcie napiecia tego wętylatora do masy obudowy. Prawdopodobnym może być przycięcie w/w bokiem obudowy ( zbyt długi kabel zasilania wętylatora - izolacja na nim uległa prawie na całej długości od płyty do kontaktu z obudową stopieniu. W miejscu kontaktu praktycznie nie istniała ). Istotną informacją dla mnie jest symbol zaznaczonego elementu w celu jego zakupu i wymiany. Wymienione przez kolege elementy ( grafa, RAM ) sprawdziłem w innym komputerze nie stwarzają żadnych problemó, a procesor ze względu na to ze jest to AMD 2400 socket A nie miałem możliwości sprawdzenia, ale sie zgłasza.
  • REKLAMA
  • #5 4354425
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    W takim przypadku można spróbować "odpalić" płytę w minimalnym zestawie, czyli procesor, pamięć, karta grafiki plus klawiatura.
    Pytanie pomocnicze: wentylator płyty głównej, jak mam to rozumieć, czy był to wentylator nałożony na radiator procesora, czy inny?

Niestety, nie znam tej płyty, więc nic nie poradzę odnośnie typu spalonego tranzystora.
    Najlepszym rozwiązaniem jest popatrzeć na inny egzemplarz tego samego modelu płyty.

Pozdrawiam
  • #6 4358329
    lajikoświecony
    Poziom 2  
    Wiekie dzięki za dobre chęci 'QUARZ' .
    Adresowałe to zapytanie własciwie do ewentualnych posiadaczy takiej pł.gł. ale wielkie dzięki,w moim rozumieniu wentylator pł.l gł. to tzw wentylator systemowy czyli chipset'u i tu właśnie tkwi mój błąd ponieważ standardowo chłodzenie jest pasywne dodany przezemnie wentylator nie był org. i miał długi przewód zasilający - i zwarcie do czstej masy jak wspomniałem wcześniej.
    Uwalenie zas. coolera CPU i gdyby STAŁ to nigdy bym nie czekał co się pokaże na ekranie bo prawdopodobnie na tym CPU bym się już nie doczekał.
    Z OSTATNIEJ CHWILI !!!
    Zasilacz w innym kompie pokazuje:
    na 5V 5,1 V
    3,3 3,3
    core inny CPU
    na tej płycie
    na 5V jest 4,6 - 4,7
    3,3 3,1
    core 1,7 CPU AMD2400+Xp

Pytanie o element zaznaczony na zdjeciu nadal aktualne co to jest lub czym bezpiecznie można zastąpić
  • #7 7872775
    krzychunh86
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Jest to tranzystor czytając od góry H J 772 3HTB

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej ASUS A7N8X uszkodzeniu uległ stabilizator liniowy napięcia oznaczony jako Q9, prawdopodobnie tranzystor MOSFET N-kanałowy o niskim napięciu otwarcia bramki, który odpowiadał za zasilanie wentylatora chipsetu. Przyczyną uszkodzenia było zwarcie spowodowane stopieniem izolacji przewodu wentylatora systemowego (chipsetu) i przywarciem napięcia do masy obudowy, co doprowadziło do przeciążenia i uszkodzenia tranzystora. Wymiana elementu wymaga identyfikacji symbolu tranzystora; na zdjęciu zaznaczony jest element z oznaczeniem H J 772 3HTB. Zaleca się sprawdzenie innych komponentów (grafika, RAM, procesor AMD 2400+ Socket A) oraz uruchomienie płyty w minimalnym zestawie. Pomiar napięć zasilania wykazał obniżone wartości 5V i 3,3V na płycie w porównaniu do zasilacza testowego. Wskazane jest znalezienie przyczyny przeciążenia przed wymianą stabilizatora, gdyż uszkodzenie jest skutkiem zwarcia wentylatora chipsetu, a nie wadą samego tranzystora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA