logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zasilaczami płyta główna ASUS A7N8X2.0.

wojtek_84 24 Maj 2007 18:17 1804 13
REKLAMA
  • #1 3917367
    wojtek_84
    Poziom 13  
    Witam!
    Mam pewien problem.
    Od pewnego czasu zaczelo mi cos piszczec w zasilaczu i rozne dziwne rzeczy sie zaczely dziac np podczas wlaczania kilka razy robil tak jakby sie reset naciskalo, to samo przy wylaczaniu niby ma wylaczyc komputer, a startuje od nowa.
    Chcialem sprawdzic czy to wina zasialcza i podpiolem inny (Tracer 400W, moj rowniez 400W).
    No i na tym drugim zasilaczu jest ok nie ma juz wyzej opisanych problemow.
    Jednak pojawilo sie cos nowego.
    Otoz na tym drugim (dobrym) zasilaczu nie chce mi wykrywac dyskow ani cd-romu.
    Komp startuje wypisze pamiec, procek i stoi nawet do biosa nie da sie wejsc.
    Po podleczeniu tego uszkodzonego zasilacza wykrywa dyski i laduje system.
    Moje pytanie dotyczy wlasnie tego problemu.
    Jaka moze byc przyczyna tego ze komputer startuje na (chyba) walnietym zasilaczu, a na dobrym nie ?
    Pytam bo nie chce inwestowac w nowy zasilacz nie wiedzacac czy komputer bedzie mi smigal.
    Mam plyte glowna ASUS A7N8X2.0.

Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3917424
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Skąd kolega ma pewność, że ten drugi zasilacz jest sprawny?
    2. Proszę podać oznaczenia obydwu zasilaczy.
  • REKLAMA
  • #3 3917520
    wojtek_84
    Poziom 13  
    Ten drugi zasilacz wykrecilem z komputera kupionego 6 miesiecy temu i z tamtym kompem dziala bez problemu stad moje przypuszczenia ze jest sprawny. I sorry od razu za moja pomylke ten moj zasilacz (prawdopodobnie uszkodzony) jest 350W:
    (MEGABAJT MGB-350ATXP4)
    ten drugi zasilacz (zakladam ze dobry) to
    TRACER 4life/400

Czy podlaczenie mocniejszego zasilacza moze miec jakis wplyw na to ze nie wykrywa dysku ??
  • REKLAMA
  • #4 4047655
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Posprawdzaj poprawność podłączenia wszystkich przewodów. Co do zasilacza nr 1 to najprawdopodobniej powysychały kondziołki i pasowałoby je zmienić i wszystko powinno byc OK. Co do drugiego, hmm nie spotkałem się z takim przypadkiem, ale można zacząć od pomiarów napięć.
  • #5 4048570
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Oba zasilacze to szrot , tanie chinskie konstrukcje nadajace sie do zasilania wentylatorow a nei komputerow.

W zasilaczu piszcza cewki, mozna je zalac klejem ale to nei zmieni fakty ze te zasilacze to szrot. Mam takich całe pudlo... jak ci kiedys zasilacz padnie to pociagnie a soba pol kompa.

Najpierw kup MARKOWY zasilacz.

A to ze nie wykrywa napedow na drugim zasilaczu to dlatego ze komputer podczas rozruchu pobiera najwieksza ilosc pradu.... i zasilacz sobie z tym nie radzi... kazdy markowy zasilacz 300W ma wiecej mocy niz ten twoj bo twoj ma 400W ale mocy nalepkowej.
  • #6 4049330
    olcha0098
    Poziom 28  
    Przestańcie z tymi markowymi zasilaczami, te są produkowane i mają działać. Gorsze, ale tańsze. Gwarancje posiadają również.
  • #7 4049417
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Megabyte to zasilacz podobny do codegena, zresztą codegeny były robione przez megabyte, tracer też nie jest z dobrej pułki.

Co z tego, że mają gwarancję? jak spalą ci komputer doszczętnie to wtedy co kolega zrobi?
  • #8 4049430
    bubi89
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Stingerek napisał:
    Oba zasilacze to szrot , tanie chinskie konstrukcje nadajace sie do zasilania wentylatorow a nei komputerow.

W zasilaczu piszcza cewki, mozna je zalac klejem ale to nei zmieni fakty ze te zasilacze to szrot. Mam takich całe pudlo... jak ci kiedys zasilacz padnie to pociagnie a soba pol kompa.

Zgadzam się z kolegą kup pożądny zasilacz bo całego kompa se uwalisz ja np kupiłem leżaka magazynowanego Fortrona 350W z potęznym wentylatorem dałem za niego 50zł nówka.I sprawdz czy Ci jakieś kondensatory na płycie głównej nie wybiły.
  • REKLAMA
  • #9 4049745
    Stingerek
    Poziom 28  
    Markowy zasilacz padnie sam... niemarkowy pociagnie za sobą do grobu pol kompa a tego juz gwarancja nie obejmuje...
  • #10 4050274
    olcha0098
    Poziom 28  
    Eh nie ma co przesady robić przy starszych kompach. Po co się kłócić. Wymień kolego kondensatory i powiedz czy coś się zmieniło.
  • #12 4050681
    olcha0098
    Poziom 28  
    Kolego nie naprawiaj, kup TAGANA 600W za 500zł. Koniec, papa.
  • #13 4050769
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Nie lepiej fortrona albo chiefteca jakiegoś , są zreszto tańsze i w sumie bezpieczne dla kompa w razie awarii. Ciekawy był przypadek podany w w/w linku, że tagan uwalił komuś kompa. :(
  • #14 4051037
    Stingerek
    Poziom 28  
    Tagan potraktował zwarcie jako zwiekszony pobor pradu wiec sie nie wylaczyl.

Mozna jeszcze kupic Amacroxa, albo Modecom MC350 (NIE FEEL !)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS A7N8X2.0 i zasilaczem MEGABAJT MGB-350ATXP4, który piszczy i powoduje niestabilne zachowanie komputera (resetowanie przy włączaniu i wyłączaniu). Po podłączeniu innego zasilacza Tracer 400W komputer uruchamia się stabilnie, lecz nie wykrywa dysków ani napędu CD-ROM, zatrzymując się przed BIOS-em. Po ponownym podłączeniu uszkodzonego zasilacza dyski są wykrywane i system się ładuje. W dyskusji sugerowano, że uszkodzony zasilacz ma prawdopodobnie wyschnięte kondensatory, które warto wymienić. Zasilacze MEGABAJT i Tracer oceniono jako niskiej jakości, tanie konstrukcje chińskie, które mogą nie dostarczać stabilnego napięcia i mocy, szczególnie podczas rozruchu, gdy pobór prądu jest największy. Zalecane jest zakupienie markowego, solidnego zasilacza, np. Fortron, Tagan, Chieftec, Amacrox lub Modecom MC350, aby uniknąć ryzyka uszkodzenia komputera. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej. Dyskusja podkreśla, że gwarancja na tanie zasilacze nie chroni przed uszkodzeniami sprzętu spowodowanymi ich awarią.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA