logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopot z programowaniem M27C512-90F6 na Willem Prof 2 - co sprawdzić?

tqmeh 07 Paź 2007 10:11 1947 7
REKLAMA
  • #1 4355603
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam kolegów !!

mam kłopot z zaprogramowaniem M27C512-90F6, ukady nowe (versja kasowalna UV) i nie wiem czy to jest wina programatora (Willem prof 2)
    czy kości.
    Odczytanie nowych kosci przed zaprogramowaniem (spr czy jest czysta) daje takie rezultaty jak w załaczniku (3 kolejne nowe kości)

Gdzie szukać przyczyny? Mam dostep do lampy UV (ladolatorium) czy skoasuje ona zawartosc Eprom?

Z góry dzięki
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • programator.doc (233 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4355760
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Przyczyny mogą być dwie:
    1. Pamięci nie są nowe (były używane) - należy je skasować UV;
    2. Programator nie funkcjonuje normalnie (lub błędy w konfiguracji programu Willem)
  • REKLAMA
  • #3 4356991
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Pamięci trzeba skasować UV; widać to na tym zrzucie, że nie wszystkie komórki są czyste
  • REKLAMA
  • #4 4357429
    tqmeh
    Poziom 19  
    Witam

W takim razie jak je skasować, tzn jak pisałem mam dostęp do lampy UV (laboratorium) czy skasuje ona zawartość EPROM?

Pozdrawiam
  • #5 4357522
    oj
    Poziom 42  
    Kasujesz UV-C; nic nie wiedząc o mocy tej lampy zostaw je na działanie UV na ok 5-7 min.

Potem w Willem >> Action >> Blank Check
  • #6 4357569
    tqmeh
    Poziom 19  
    OK, jutro powalcze i napisze co z tego wyszło :) co znaczy C? w UV-C (moze banalne pytanie ale nie wiem ......)
  • #7 4357729
    oj
    Poziom 42  
    W laboratorium powinni mieć UV-C ale trzeba się spytać (na wyłączonej bance lampy powinno być napisane); a chodzi o długość fali ultrafioletu, który się dzieli na UV-A, UV-B, UV-C w zależności od długości fali.

Długość fali UV-C jeży w zakresie jakim podają producenci EPROMów aby ją skutecznie skasować, podają także jaką dawkę może przyjąć struktura bez jej uszkodzenia.

UV-C jest bardzo niebezpieczne i grozi licząc w minutach trwałym uszkodzeniem wzroku, poparzeniami skóry.
  • REKLAMA
  • #8 4357814
    tqmeh
    Poziom 19  
    OK, sprawdze jakie ma oznaczenie, wiem ze to nie lampka z dyskoteki, :D niemniej jednak dzieki za ostrzezenie (ostroznosci nigdy nie za wiele),

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania pamięci EPROM M27C512-90F6 za pomocą programatora Willem Prof 2. Odczyt nowych układów wskazuje, że nie są one całkowicie wyczyszczone, co może wynikać z faktu, że pamięci nie zostały skasowane promieniowaniem UV lub programator działa nieprawidłowo. Zaleca się skasowanie zawartości EPROM za pomocą lampy UV-C przez około 5-7 minut, a następnie wykonanie testu Blank Check w oprogramowaniu Willem. UV-C to zakres ultrafioletu o długości fali odpowiedniej do skutecznego kasowania EPROM, jednak jest niebezpieczny dla zdrowia i wymaga zachowania ostrożności. W laboratorium należy sprawdzić, czy lampa UV posiada oznaczenie UV-C, co gwarantuje skuteczność kasowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA