logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór grzejnika do biura 6m2: olejowy czy panel ścienny?

uki4 07 Paź 2007 16:11 2747 9
REKLAMA
  • #1 4356621
    uki4
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Czy taki grzejnik olejowy elektryczny ogrzeje sprawnie pomieszczenie 6m2?
    A może zastosować jakiś panel ścienny elektryczny?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4356705
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Nie znam się na ogrzewaniu , ale z tego co wiem potrzebne są konkretne dane o grzejniku i pomieszczeniu.

Poziom 12 na forum powinien do czegoś zobowiązywać. "Wróżki" zaczęły strajkować.

Jaki grzejnik ? Moc ? Olejowy to nic nie mówi . Wysokość pomieszczenia też ważna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4356808
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    6m kw. ogrzeje tak, że niezłą saunę sobie urządzisz (taki typowy olejak 2kW)
  • REKLAMA
  • #4 4357460
    uki4
    Poziom 17  
    zdzisław111: to, że posiadam poziom 12 nie oznacza, że muszę się na wszystkim znać. Na forum zadaję pytania na które nie znam odpowiedzi. Oczywiście jeśli ktoś ma w czymś problem a ja będę się znał na tym to z pewnością pomogę....

elektryk2000: ok pytałem ponieważ byłem dzisiaj w Castoramie i podłączyłem go tam na chwile nie był całkowicie rozgrzany ale lepiej oddawał ciepło niż te inne podobne do panelowych.
    On miał 2500Watt.
    Wielkie dzieki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4358869
    aawol
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    proponuję panel elektryczny, olejak zajmuje sporo miejsca..
    Co do mocy urządzenia to powinieneś przyjąć ( przy wysokości 2,5-2.7 M)
    ok 100 w/m2.
  • #6 4359909
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    A ja zupełnie na odwrót olejak trzyma dłużej ciepło niż panel ze względu na duże ciepło właściwe oleju, co prawda trzeba go dłużej nagrzewać ale on bardziej się będzie opłacał w utrzymaniu. Drugą równie ważną sprawą jest uszczelnienie okien i drzwi.
  • #7 4360152
    uki4
    Poziom 17  
    Kupuje olejaka 2500W 9 żeberek.
    Wszystko już uszczelniałem...

Dziękuje Wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #8 4360200
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    uki4 napisał:
    zdzisław111: to, że posiadam poziom 12 nie oznacza, że muszę się na wszystkim znać. Na forum zadaję pytania na które nie znam odpowiedzi. Oczywiście jeśli ktoś ma w czymś problem a ja będę się znał na tym to z pewnością pomogę....

elektryk2000: ok pytałem ponieważ byłem dzisiaj w Castoramie i podłączyłem go tam na chwile nie był całkowicie rozgrzany ale lepiej oddawał ciepło niż te inne podobne do panelowych.
    On miał 2500Watt.
    Wielkie dzieki i pozdrawiam.

Na wstępie chciałbym przeprosić , ale zarzut dotyczący poziomu 12 dotyczył nie braku wiedzy , a tego , że wpierw trzeba poczytać to co wcześniej inni napisali na ten temat. Będąc dość długi czas na forum to można by było złapać trochę wiedzy jak dowiedzieć się czegoś nie zadając zbędnych pytań, a zadając pytania zadawać je tak aby ktoś kto czyta nie musiał zgadywać lub domyślać się o co naprawdę chodzi. Po to dałem dodatkowe pytania.

Teraz dam następne " co to jest współczynnik przenikalności cieplnej ścian i okien ? "
    Jak znajdzie się ktoś co się na tym zna to odpowie na pytanie czym i jaką mocą ogrzewać biuro. Należało by wziąć pod uwagę że ludzie będą wychodzić i wchodzić z określoną częstotliwością, a to generuje następne straty ciepła.
  • #9 4360438
    jogaczew
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Myślę, że jeśli pomieszczenie ma 6m2 to nie wchodzi się do niego z pola więc o stratach powodowanych wietrzeniem nie ma tu mowy a może by zainwestować aby pociągnąć CO z budynku dalej do pomieszczenia. Jesli jestem w błędzie proszę okreslic warunki panujące.
  • #10 4365224
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    jogaczew napisał:
    A ja zupełnie na odwrót olejak trzyma dłużej ciepło niż panel ze względu na duże ciepło właściwe oleju, co prawda trzeba go dłużej nagrzewać ale on bardziej się będzie opłacał w utrzymaniu. Drugą równie ważną sprawą jest uszczelnienie okien i drzwi.

Proponuję poczytać co to jest ciepło właściwe i zasada zachowania energii, z naciskiem na to drugie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru grzejnika elektrycznego do ogrzania biura o powierzchni 6 m². Wskazano, że typowy olejowy grzejnik o mocy około 2000-2500 W jest w stanie skutecznie ogrzać takie pomieszczenie, tworząc wysoką temperaturę. Olejowy grzejnik charakteryzuje się dłuższym utrzymywaniem ciepła dzięki właściwościom termicznym oleju, choć wymaga dłuższego nagrzewania. Alternatywnie proponowano panele ścienne elektryczne, które zajmują mniej miejsca i mają szybkie nagrzewanie, jednak ich efektywność cieplna jest krótsza. Zalecana moc grzejnika przy standardowej wysokości pomieszczenia (2,5-2,7 m) to około 100 W na m². Podkreślono również znaczenie uszczelnienia okien i drzwi dla minimalizacji strat ciepła. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące współczynnika przenikalności cieplnej ścian i okien oraz wpływu częstotliwości wchodzenia i wychodzenia z pomieszczenia na straty ciepła. Sugerowano rozważenie podłączenia centralnego ogrzewania (CO) do biura jako alternatywę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA