logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputery w sieci z hubem i switchem - brak wzajemnej widoczności

cortez_ 22 Lis 2003 21:37 3190 6
REKLAMA
  • #1 410153
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    WItam, mam zgryza bo nie wiem jak sobie wytlumaczyc takie zjawisko. Mam trzy komputery w sieci, podlaczam je do huba i switcha (chcialem zrobic maly test wiec niech mi nikt nie pisze ze to bez sensu polaczenie) wedlug nastepujacego schematu (podalem dlugosci kabli, kable sa ok bo w innych konfiguracjach sieci dzialaja bec problemow):

Komp1
    |
    |
    2m
    |
    HUB--- 20m----Komp2
    |
    1m
    |
    Switch---6m---Komp3

Zjawisko polega na tym ze:
    Komp1 widzi (pinguje) komp2 i komp3
    Komp2 widzi TYLKO komp1
    Komp3 widzi TYLKO komp1

Nie rozumiem dlaczego komp2 i komp3 nie widza sie wzajemnie - czy tak ma byc czy cos jest do chrzanu? A i dodam ze sieciowka w Komp3 nie dziala z tym HUBEM wiec dlatego podpialem go przez switcha. Jak wszystkie trzy sa podpiete do switcha to smiga az milo.

Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #2 410304
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Z tej dawki informacji wychodzi, że coś jest nie tak w konfiguracji kart sieciowych (adresy, maski itp) jak również w konfiguracji wejść switcha.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #3 410382
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 36
    A jakie masz systemy na tych kompach.
    Ja ostatnio w sieci miałem trochę podobny przypadek. Jak gościu pojawiał się w sieci (win XP) to padało wszystko nie było widać żadnego kompa w otoczeniu sieciowym nawet siebie nie widziałem nie działało nawet wyszukiwanie, pingi do tego kompa także nie dochodziły a w sieci był i internet na nim chodził. Okazało się że miał włączoną opcje w konfiguracji sieci ochrony komputera przed dostaniem się nie powołanych osób, nie pamiętam dokładnie jak ta opcja się nazywała w każdym razie chodziło o włączony Firewall.
  • REKLAMA
  • #4 410672
    cortez_
    Poziom 26  
    konfiguracja jest taka:
    komp1 - winXP
    komp2 i komp3 win2k
    nic nie zmieniam w konfiguracji, jak wszystkie trzy podpiete sa do switcha to sie ladnie widza, jak je podepne tak jak narysowalem to jest kiszka.
    No i konfiguracji kart sieciowych tez nie zmieniam i raz jest tak a raz siak :(
  • #5 410963
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jak bym miał przypuszczać, to jest to jakiś tani/badziewny switch który może przypisać jedynie jeden MAC do jednego interfejsu.
  • REKLAMA
  • #6 412634
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A próbowałeś zamienić hub'a ze switchem?
    Nie bardzo też rozumiem dlaczego używasz obu, jeżeli możesz sobie poradzić tylko ze switchem?

W każdym razie zamień huba ze switchem. Napisz co z tego wyszło.
    Ew. spróbuj pozamieniać gniazda kabli w switchu.

Inna sprawa dobrze by było jakbyś podał nazwę i jednego i drugiego. Ma to istotne znaczenie ponieważ różnie rozwiązywane są kwestje uplinku.
  • #7 412681
    cortez_
    Poziom 26  
    Uzywam ich w tej konfiguracji poniewaz to mial byc test czy tak podlaczone dziala. Inne uklady mnie nie interesuje bo spoikojnie na roboczo chodzi mi siec tylko na switchu.
    Mysle ze to moze byc kwestia tego co pisal elektryk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci składającej się z trzech komputerów podłączonych do huba i switcha według schematu: Komp1 (WinXP) do huba, hub do Komp2 (Win2000) oraz switch do huba i Komp3 (Win2000), występuje problem z wzajemną widocznością komputerów. Komp1 widzi i pinguję Komp2 oraz Komp3, natomiast Komp2 i Komp3 widzą tylko Komp1, nie widzą się wzajemnie. Kable są sprawne, a konfiguracje kart sieciowych nie były zmieniane. Problem nie występuje, gdy wszystkie trzy komputery są podłączone wyłącznie do switcha. Podejrzewa się błędy w konfiguracji kart sieciowych (adresy IP, maski) lub ograniczenia taniego switcha, który może przypisywać tylko jeden adres MAC na port. Zalecane jest zamienienie miejscami huba i switcha oraz sprawdzenie konfiguracji portów uplink. Wspomniano również, że w systemie Windows XP może blokować widoczność w sieci włączony firewall. Testowa konfiguracja z hubem i switchem jest eksperymentalna, a stabilna praca sieci jest zapewniona przy użyciu samego switcha.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA