logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice budowy: silnik komutatorowy uniwersalny vs szeregowy DC, stojan i wirnik

ginar 09 Paź 2007 18:31 6878 4
REKLAMA
  • #1 4363015
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    1.Jaka jest różnica w budowie silnika komutatorowego uniwersalnego a silnika szeregowego i z czego ta różnica wynika.
    Mógłbymi ktoś to wyjaśnić, bo myślałem że silnik komutatorowy uniwersalny jest jednocześnie szeregowym.
    2.Jak wykonane są stojan i wirnik (lite czy blachowane) w silnikach komutatorowych prądu stałego, oraz w silnikach komutatorowych prądu przemiennego .

Czy w silnikach stałoprądowych wirnik jest wykonany z litego żelaza (bo i tak nie będzie prądów wirowych ) a w zmiennoprądowych z blach.

byłbym wdzięczny za link do dobrej strony www o tej tematyce

Pzdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4363100
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    ginar napisał:
    1.Jaka jest różnica w budowie silnika komutatorowego uniwersalnego a silnika szeregowego i z czego ta różnica wynika.
    Mógłbymi ktoś to wyjaśnić, bo myślałem że silnik komutatorowy uniwersalny jest jednocześnie szeregowym.

jeden i drugi jest silnikiem szeregowym.
    Różnice są w konstrukcji i co za tym idzie w ich możliwościach pracy.
    Określenie silnik uniwersalny jednoznacznie wskazuje na możliwość pracy zarówno przy prądzie stałym jak i przy prądzie przemiennym (domyślnie z sieci energetycznej, czyli u nas o częstotliwości 50Hz).

ginar napisał:
    2.Jak wykonane są stojan i wirnik (lite czy blachowane) w silnikach komutatorowych prądu stałego, oraz w silnikach komutatorowych prądu przemiennego.

Ze względu na SEM rotacji (a przy przemiennym dochodzi jeszcze SEM transformacji) występującej przy prądzie stałym wirnik musi być w obu wykonaniach wykonany z blach.
    Natomiast magneśnica dla silnika szeregowego (prąd stały) może być wykonana z litego żelaza, natomiast dla silnika uniwersalnego musi być podobnie jak wirnik blachowana.

ginar napisał:
    Czy w silnikach stałoprądowych wirnik jest wykonany z litego żelaza (bo i tak nie będzie prądów wirowych ) a w zmiennoprądowych z blach.

Patrz wyżej. Prądy wirowe będą, a czym różni się uzwojenie wirnika od litego żelaza wirnika?

ginar napisał:
    byłbym wdzięczny za link do dobrej strony www o tej tematyce

Google Twoim przyjacielem, ZOBACZ.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4363384
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Quarz napisał:

no właśnie w którym elemencie silnika tkwi ta różnica między szeregowym komutatorowym uniwersalnym a komutatorowym szeregowym ?
  • #5 4363417
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    ginar napisał:
    Quarz napisał:

no właśnie w którym elemencie silnika tkwi ta różnica między szeregowym komutatorowym uniwersalnym a komutatorowym szeregowym ?

umiesz czytać ze zrozumieniem? Ja już (tak mi się wydaje) Tobie, na ten temat, wyczerpującej odpowiedzi udzieliłem w moim poprzednim poście.
    Mam powtarzać się?

Pozdrawiam
REKLAMA