logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik komutatorowy w maszynce do mięsa - różnice obrotów przy 230V AC i DC?

majster_15 21 Paź 2006 23:13 2917 7
REKLAMA
  • #1 3140113
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Kolega zapytał mnie czy silnik komutatorowy, tzw. maszyna uniwersalna przy
    zasilaniu 230V przemiennego będzie miał takie same obroty co ten sam silnik zasilany z 230V stałego. Pytanie bardzo mnie zaciekawiło, jak i miałem problem z odpowiedzią. Ciekawi mnie co Koledzy o tym myślą. Proszę o jakieś racjonalne uzasadnienia.

Pozdrawiam serdecznie, Mat.

PS Chodzi o silnik z maszynki do mielenia mięsa :D :D :D
  • REKLAMA
  • #2 3140271
    wac507
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja obstawiam, że przy zasilaniu 230V AC będzie się kręcił wolniej niż zasilany z 230V DC, gdyż przy DC prąd płynący przez silnik będzie większy (ze względu na to że oporem dla prądu będzie tylko rezystancja (no i SEM rotacji)) czyli i prędkość wirowania będzie większa, ale chyba te różnice nie będą bardzo znaczące. :)
  • REKLAMA
  • #3 15495666
    pispies
    Poziom 1  
    przy zasilaniu 230 DC możesz uszkodzić ten silnik z powodu większego prądu płynącego przez uzwojenia,obroty oczywiście także wzrosną
  • REKLAMA
  • #4 15495810
    kwazar
    Poziom 29  
    Ocena: 119
    Przy wyłacznikach 15kV stosuje się silniki komutatorowe szeregowe do zbrojenia, czyli naciągania kilku mocnych sprężyn.
    Na kilku stacjach jest 230V~, a na innych 230= z akumulatorów. Te same silniki stosuje się i tu i tu.
    W czasie pracy pod obciążeniem nie słychać praktycznie różnicy w obrotach.
    Jednak są również silniki zoptymalizowane do pracy przy konkretnym napięciu (~lub=).
  • #5 15495837
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Cytat ze strony: http://www.old.imnipe.pwr.wroc.pl/SkryptME/CW41.htm
    1/ndc = cosfi/nac
    Z zależności tej wynika, że prędkość obrotowa przy prądzie przemiennym będzie tym bliższa prędkości przy prądzie stałym, im współczynnik mocy cosj będzie bliższy jedności
    To oznacza, że przy napięciu stałym o wartości równej wartości skutecznej napięcia przemiennego silnik ten będzie miał większe obroty.
  • #6 15495933
    kwazar
    Poziom 29  
    Ocena: 119
    Xantix, ja nie podważam teorii maszyn elektrycznych.
    A te obliczenia są nawet ciekawe, jednak przy tych silnikach, różnica jest pewnie na tyle mała, że nie słychać jej. Może jak by zmierzyć dokładnie obroty to by wyszła.
    Czas zbrojenia jest bardzo bliski 6s w obu przypadkach. Silniki te mają 250W i 6000 obr/min i opisane są znakiem ~ oraz =.
    Podaję to jako ciekawostkę :-)
    Poza tym to dość historyczny temat...
  • REKLAMA
  • #7 15496045
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    kwazar napisał:
    Xantix, ja nie podważam teorii maszyn elektrycznych.

A ja nie podważam tego co powiedziałeś. Wrzuciłem to tylko dlatego, aby dać autorowi odpowiedź na jego pytanie ;)
    BTW. Biorąc pod uwagę wysoki współczynnik cosfi tych silników to prawdopodobnie tak jak mówisz kolego
    kwazar napisał:
    jednak przy tych silnikach, różnica jest pewnie na tyle mała, że nie słychać jej.

Pozdrawiam.
  • #8 15498158
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Wydaje mi się że różnicy w działaniu nie będzie. Bo przez twornik i tak przepływa prąd przemienny. Natomiast prąd będzie taki sam mimo braku reaktancji stojana. Efekt ten zostanie zrekompensowany trochę większą prędkością obrotową wirnika, a przez to i SEM wzrośnie. Gorzej jak taką maszynę zatrzymamy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w prędkości obrotowej silnika komutatorowego (uniwersalnego) stosowanego w maszynce do mięsa przy zasilaniu 230V prądem przemiennym (AC) i stałym (DC). Silnik ten może pracować zarówno na AC, jak i DC, jednak przy zasilaniu DC prąd płynący przez uzwojenia jest większy, co może skutkować wyższą prędkością obrotową, ale też ryzykiem uszkodzenia silnika z powodu przeciążenia. W praktyce różnice w obrotach są niewielkie i często niezauważalne, zwłaszcza pod obciążeniem. Prędkość obrotowa przy AC zależy od współczynnika mocy (cosφ), a im jest on bliższy jedności, tym prędkość zbliża się do wartości przy DC. Silniki komutatorowe stosowane w różnych aplikacjach (np. do zbrojenia sprężyn przy wyłącznikach 15kV) działają podobnie na obu rodzajach zasilania, choć istnieją modele zoptymalizowane pod konkretne napięcie (~ lub =). W przypadku maszynki do mięsa, różnice w obrotach przy 230V AC i DC są minimalne i nie wpływają znacząco na działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA