logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie paczki do ADS PLX3200 na wesele i mały plener do 4000 zł?

szuwar66 09 Paź 2007 21:53 2331 18
REKLAMA
  • #1 4363845
    szuwar66
    Poziom 12  
    witam! jestem początkujący jeśli chodzi o sprzęt wiec prosze wyrażać sie jasno i czytelnie :) właśnie jestem w trakcie zmieniania sprzętu grającego kupiłem już ADS'a plx3200 i potrzebuje do tego jeszcze jakiś paczek...cena jaką chce na to przeznaczyć to ok 4tys. może poleci ktoś jakąś konfiguracje która obsłużyły i wesele i mały plener...nie chciałbym dokupywać jeszcze jednej końcówki bo kasy brak wiec potrzebowałbym czegoś co schodzi do 2 Ohmów...proszę o porady z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4364073
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    no za ADS'a zasługujesz na pochwałę (dobry wybór)
    jeżeli chcesz mieć suby osobno to oddzielna końcówka jest konieczna to tego cros no i paczki
    myślę że 4k zł nie oblecą zestawów z oddzielnymi subami
    ale na 4 dobre paczki LDM'a cię stać a 4 pakami idzie zaszaleć szczególnie jak grasz muzykę a nie jesteś zespołem.
  • REKLAMA
  • #3 4364317
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    No to gratuluje wyboru, świetny na początek ale ostrzegam, 3200 to już nie zabawka, musisz uważać na paczki bo je rozerwiesz tą spawareczką.
    Za 4kpln to polecam sobie zrobić doły samemu (pomogę jeśli chcesz) Br lub odwrotki (to już kwestia gustu) a góreczki kupić coś używanego tylko na dobrych głośnikach. Stanowczo odradzam wynalazki z alledrogo w stylu 500W za 500zł.
    No i widzę zdecydowałeś się na granie w mono - na początek to jedyna droga, dorobisz się kiedyś to sobie dokupisz. Odpuścił bym sobie również cross (masz go w końcówce, co prawda nie najlepszy ale starczy na początek). Skup się na zrobieniu/kupieniu dobrych paczek a nie będziesz ich później wymieniał (czyli płacił dwa razy). Jeśli ci będzie nie odpowiadał basik (za wyskoko będzie cięty) to najtaniej cię wyniesie EQ, później pomyślisz o crossie.
    Pozdrawiam i sukcesów życzę
  • #4 4364344
    szuwar66
    Poziom 12  
    myślałem o tym żeby podłączyć zestaw w trybie mono jedną stronę podpiąć pod suby a na drugą górki...na razie nie stać mnie na kolejny wzmacniacz...a co do tych głośników to co polecacie??
  • #5 4364416
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Może być naszych rodzimych producentów (box, ldm, handbox) byle były głośniki firmowe w środku (beymy, celestiony, eminece b&c itp.) No i koniecznie posłuchać trzeba przed zakupem (używek zwłaszcza).
    A na dołki to Beymę, do odwrotek G450N (ok 850pln) a do BR np. 18LX60 za tyle samo... Jeśli chcesz mniejszą paczkę ( i mniej do dźwigania) to musisz wydać ok. 1200zł za mniejsze Vas i Qts.... A co do mono to ci mówię jeszcze raz, dobrze myślisz choć zapewne podniosą się głosy że stereo to ważna sprawa itp. Ważna, ale ważniejsze jest zacząć zarabiać. Bo chyba o to ci chodzi.
  • #6 4364422
    szuwar66
    Poziom 12  
    a co powiecie o peavey'ach ul-215 ?? słyszał ktoś to kiedyś?
  • #7 4365503
    Zimski
    Poziom 11  
    Witam !
    Ja mam starszą wersje Peavey-a 4XT, napędzam je PLX-em 2400 i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony.Dlatego możesz śmiało iść w te paczki.
  • REKLAMA
  • #8 4365696
    appleboy
    Poziom 2  
    a moze cervin vega? seria intense INT 252 około 1700 za sztuke. grają przyzwoicie i wyglądają fajnie.
    pozdr
  • #9 4365991
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    A może pomyśl nad paczkami 2x15+2. Wtedy rozwiązuje sie problem subów i grania w trybie mono...
    Tylko wtedy prawdopodobnie bedziesz musiał wykonać je sam gdyż, kupowanie firmowych porządnie grających to spory wydatek, a tanie typu Jbl Jrx125 grają conajwyżej przeciętnie...
  • #10 4366402
    miszkoo
    Poziom 28  
    2x15+2 to chyba najlepszy pomysł
    albo jak mówiłem 4 paczki (na mniejsze sztuki weźmiesz tylko dwie i fajrant)
  • Pomocny post
    #11 4368452
    Zimski
    Poziom 11  
    No to właśnie Peavey jest w takiej konfiguracji.To są bardzo sprawne kolumny, z dwucalowym driverem i z ciekawą konstrukcją obudowy,pozwalającą na pracę bez dołów.Polecam ,będziesz zadowolony.
  • #12 4368543
    miszkoo
    Poziom 28  
    ja polecam rodzimą markę czyli LDM ale nie wszystkie modele
  • #13 4369939
    szuwar66
    Poziom 12  
    problem tym że nie kupie 2 paczek ldm'a z serii PDP za 4 tys. a peavey'a czasami uda sie wyrwać za mniejszą kase
  • #15 4371345
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Jak kolega wyzej LDM bardzo fajna konstrukcja.

Z czasem dokupisz sobie jakies sub-y o ile bedzie taka potrzeba i bedzie naprawde fajnie:)
  • REKLAMA
  • #16 4383497
    szuwar66
    Poziom 12  
    gdy porównuje UL-215 Peavey'a i ldm'a PDP 1015 to razi mnie różnica skuteczności dlaczego ldm ma aż o 4 dB więcej niż Peavey?? czy to zasługa nietypowej konstrukcji obudowy w ul-215?
  • #17 4383829
    stefano_italiano
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli mogę wtrącić, to polecam gorąco zestaw POLAUDIO DJ 1500. Dwie niepozorne górki po 250W i basik 1000W. Gra rewelacyjnie! Dla DJa nie ma nic lepszego. Gram tym imprezy nawet do 500 osób i z powodzeniem wystarcza. (oczywiście w pom. zamkniętych) a i małe imprezy na zewnątrz też obleci. Polecam bo sam toto mam i jestem zadowolony. Cena tylko troche większa niż 4000 (bo aż 6100!) ale warto dołożyć. Poza tym POLAUDIO to POLAUDIO. Ci co znają to wiedzą o co chodzi.

http://polaudio.pl/polaudio/pelnopas/dj1500.htm

Pozdrawiam!
  • #18 4384043
    Zimski
    Poziom 11  
    Co do sprawności ldm-a , "papier przyjmie wszystko".
  • #19 4406086
    szuwar66
    Poziom 12  
    kupiłem jednak peavey'e ul-215H muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem grają naprawdę nieźle szczególnie górne pasmo super brzmi brakuje trochę basu ale może kiedyś dozbieram trochę to kupi sie i 215sub dzięki za pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru kolumn głośnikowych do wzmacniacza ADS PLX3200 w budżecie około 4000 zł, przeznaczonych do obsługi wesel i małych plenerów. Użytkownik poszukuje zestawu, który pozwoli na pracę w trybie mono bez konieczności dokupowania dodatkowej końcówki mocy, z obciążeniem do 2 Ohm. Rekomendowane są kolumny polskich producentów, takich jak LDM (seria PDP), z głośnikami firmowymi (Beyma, Celestion, Eminence, B&C), które oferują dobrą jakość dźwięku i wyższą skuteczność. Alternatywnie polecane są kolumny Peavey UL-215H, które charakteryzują się solidną konstrukcją i dobrym brzmieniem, choć z nieco niższą skutecznością niż LDM. Wskazano także na możliwość samodzielnego wykonania subwooferów typu BR lub odwrotki, co pozwala na lepsze dopasowanie do wzmacniacza i budżetu. Dyskutowano o konfiguracjach 2x15"+2 (dwie kolumny 15-calowe plus dwie górne) jako rozwiązaniu eliminującym potrzebę osobnych subwooferów. Wspomniano również o zestawie Polaudio DJ 1500 jako droższej, ale bardzo efektywnej opcji. Podkreślono, że ważne jest unikanie tanich, niskiej jakości kolumn oraz że na początek mono jest praktycznym rozwiązaniem. Użytkownik ostatecznie zakupił Peavey UL-215H i jest zadowolony z jakości dźwięku, planując w przyszłości dokupić subwoofer 215sub.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA