logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD-ROM LG niewidoczny w Windows XP, widoczny w BIOS, wykrzyknik w menedżerze urządzeń

opur 10 Paź 2007 13:24 4298 7
REKLAMA
  • #1 4365322
    opur
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam , może ktoś spotkał się z takim problemem

Na drugim kontrolerze ATA miałem podłączony DVD-RW

odpiąłem DVD (LG) , podłączyłem na godzinę inny HD

później w dokładnie to samo miejsce wpiąłem DVD-RW...

Teraz juz go w systemie nie widać, widać w biosie, nawet z niego bootuje, i
    widać go w managerze urządzeń z wykrzyknikiem
    dodam jeszcze, ze harware jest całkowicie sprawny... Testowałem tez na
    deamonie (VCD) i napędy , które były zainstalowane w deamonie zachowały się
    dokładnie w ten sam sposób...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4368914
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Problem, znikającego napędu a raczej jego obsługi jest dość prosty. Niestety, nie znam innego lepszego rozwiązania niż to które stosuje do dziś. Napęd znika nam z powodu braku instrukcji w pliku sterownika, w skrócie, sterownik jest działa ale nie ma w nim instrukcji do obsługi napędu, mimo tego iż wcześniej był. Dzieje się tak właśnie gdy zamieniamy, napędy kanałami, lub robimy inne dziwne rzeczy. Jest to tak iż sterownik w windowsie, dopisany jest do kanału, tak samo jak z zaawansowanymi urządzeniami na USB, po włożeniu i zainstalowaniu sterownika, działa. Po wyjęciu i włożeniu do innego USB w tym samym komputerze musimy na nowo zainstalować sterownik, no ale nie otym mowa. Bo wcale tak prosto nie jest zainstalować sterownik od CDRW/DVDRW. Najprostrzą metodą jest przeinstalowanie systemu. Oczywiście, przeinstalowanie z poziomu płytki instalacyjnej i opcji Naprawy systemu windows. Ta opcja sie ujawnia dopiero po wczytaniu wszystkich plików instalacji i uaktywnia się ją klawiszem R, poprzedza to komunikat: Czekaj, trwa wyszukiwanie wcześniejszych zainstalowanych wersji systemu windows...
    R=Napraw

Wiem że to czasochłonne, ale problem powinien zniknąć, bo jak narazie innej metody na rozwiązanie tego błędu nie znalazłem.
    Oczywiście, taka "reinstalacja" windowsa nie ma praktycznie żadnego wpływu na aplikacje, sterowniki do urządzeń peryferyjnych, jak i naszych danych. Taka "reinstalacja" nadpisuje TYLKO pliki systemowe. W tym zintegrowane sterowniki.

Pozdrawiam.
  • #5 4370641
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1578
    PHCOMPUTER napisał:
    Napęd znika nam z powodu braku instrukcji w pliku sterownika, w skrócie, sterownik jest działa ale nie ma w nim instrukcji do obsługi napędu, mimo tego iż wcześniej był.

Chodzi Ci o cdrom.sys ? , czyli można rozumieć że z tego pliku znikają jakieś instrukcje po zmianie kanału (ciekawe co na to SFC) ?

PHCOMPUTER napisał:

Jest to tak iż sterownik w windowsie, dopisany jest do kanału, tak samo jak z zaawansowanymi urządzeniami na USB, po włożeniu i zainstalowaniu sterownika, działa. Po wyjęciu i włożeniu do innego USB w tym samym komputerze musimy na nowo zainstalować sterownik, no ale nie otym mowa.

Musimy ? Wydawało mi się że system nie będzie się już domagał o sterownik a co najwyżej zrobi bałagan w nazwami urządzeń dopisując np. #2
    No chyba że to tylko dotyczy "zaawansowanych urządzeń USB"...

PHCOMPUTER napisał:

Bo wcale tak prosto nie jest zainstalować sterownik od CDRW/DVDRW. Najprostrzą metodą jest przeinstalowanie systemu.

Taa, zwłaszcza że XP jakoś nie bardzo potrzebuje 'zewnętrznych' sterowników do CDRW/DVDRW :wink:

Teraz bardziej poważnie:
    Brak stacji dysków CD-ROM lub stacji dysków DVD-ROM po zainstalowaniu systemu Windows XP
  • REKLAMA
  • #6 4370898
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tak, XP nie potrzebuje dodatkowych sterowników do napędów optycznych, jednakże robi sobie z nimi bałagan i później nie może sie w tym odnaleść.
  • REKLAMA
  • #7 4371063
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Najlepiej usunac urzadzenie w menadzerze urządzeń a także ususnac Kontrolery dysków z menagera i to oba główny i drugorzędny i uruchomić ponownie system. System zrestartować dopiero po usunieciu obu kontrolerów mimo iz bedzie chcial sie zrestartowac po usunieciu pierwszego kontrolera nalezy wziac anuluj jak system zapyta aby ustawienia zadziałaly uruchomic nalezy system od nowa. "Restart dopiero po usunieciu urządzenia cd oraz obu kontrolerów IDE"
  • #8 4388682
    opur
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Cytat:
    Najlepiej usunac urzadzenie w menadzerze urządzeń a także ususnac Kontrolery dysków z menagera i to oba główny i drugorzędny i uruchomić ponownie system.

Robiłem tak i nic!
    Ale już doszedłem co trzeba:
    wystarczy usunąć 1 wpis w rejestrze
    :arrow: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    restart i wszystko ok. :D
    Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu DVD-RW marki LG, który po odłączeniu i ponownym podłączeniu do drugiego kontrolera ATA w systemie Windows XP przestał być widoczny, mimo że jest wykrywany w BIOS i można z niego bootować. W menedżerze urządzeń pojawia się wykrzyknik, co wskazuje na problem ze sterownikiem. Windows XP nie wymaga dodatkowych sterowników dla napędów optycznych, jednak system może tworzyć konflikty i błędy w rejestrze po zmianie kanału lub urządzenia podłączonego do kontrolera IDE. Zalecane jest usunięcie napędu oraz obu kontrolerów IDE w menedżerze urządzeń, a następnie ponowne uruchomienie systemu. Ostateczne rozwiązanie stanowi usunięcie konkretnego wpisu w rejestrze systemowym pod kluczem HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}, co przywraca prawidłową detekcję napędu DVD-RW LG w systemie Windows XP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA