logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesora ARM: AT91SAM7 (ATMEL) czy LPC (PHILIPS)?

Tomasz321 10 Paź 2007 22:56 3189 8
REKLAMA
  • #1 4367314
    Tomasz321
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Przeczytałem dużo na temat procesorów AT91SAM7 (ATMEL) lub LPC (PHILIPS) i nie wiem od którego zacząć swoją przygodę z ARM. Chciałem się przesiąść z procesorów AVR na inna platformę sprzętową.

Chętnie zapoznam się opinią innych.

Pozdrawiam

P.S. Chodzi mi o to który zestaw uruchomieniowy polecilibyście. Bo nie jestem zdecydowany na Philips czy Atmel chodź programuje AVR-ki Atmela. Może lepiej wybrać Atmela jeśli juz programuje AVR Atmela.

Moze taki zestaw uruchomieniowy:

http://www.kamami.pl/?id_prod=10474
  • REKLAMA
  • #2 4367747
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem lepiej zaczac od ARMow Atmela. Ja przynajmniej mialem wiecej problemow i niespodzianek z LPC i na poczatku bylem troche zawiedziony.
  • REKLAMA
  • #3 4367764
    Koriel
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy procesory ARM Atmela da się programować takim samym programatorem ISP jak AVR(przez SPI)?
  • #4 4367771
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Poczytaj wątki na tym forum to dowiesz się szczegółów, ale z tego co wiem, każdy z producentów zapewnia inny sposób programowania, trudniejszy niż w AVR.
  • #5 4367908
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Cytat:
    Czy procesory ARM Atmela da się programować takim samym programatorem ISP jak AVR(przez SPI)?

W przypadku LPC Philipsa tak. Programator ISP należy troszkę zmodyfikować (odpowiednio skonfigurować piny) aby stał się programatore Wiggler :wink:. Programować można wtedy np: programem H-JTAG przez złącze JTAG uC. Ja wykorzystuję ten programator do ARM'ów Philipsa, AVR i '51 programowanych przez ISP. Kwestia tylko odpowiednioego podłączenia.
  • REKLAMA
  • #6 4368454
    Tomasz321
    Poziom 12  
    Czyli ten zestaw uruchomieniowy polecacie na dobry poczatek?
  • REKLAMA
  • #7 4370714
    Tomasz321
    Poziom 12  
    Czyli jednym slowem polecacie zaczecie przygody z procesorami ARM od procków Atmela. I ten zestaw startowy, który zamiesciłem na poczatku tego posta polecacie na poczatek.

Chciałbym znac opinię kogoś kto juz poczatki ma juz za soba.

Pozdrawiam
  • #8 4370822
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Osobiście nie zapłaciłbym ponad 250zł za zestaw. :wink:. Zabawę z nowymi rdzeniamia ('51->AVR->ARM) zaczynałem od zaprojektowania i wykonania płytki co pozwoliło na dobre przygotowanie się do nowej rodziny od strony sprzętowej. I jakoś szybciej udało mi się uruchomić pierwszego ARM'a Philipsa niż pierwszego AVR'ka (może akurat taki traf).
    A zaczynałem do Philipsa z jednego względu - jest tańszy :wink: (i jak narazie nie zamierzam przerzucać się na Atmela).
  • #9 4373045
    upanie
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Kolega z pracy powiedział mi kiedyś, że Philips robi dobre maszynki do golenia i opiekacze do tostów ale na prockach to się za bardzo nie zna.
    Potraktowałem to jak dowcip, dopóki sam nie zabrałem się za programowanie LPC-ów. Toż to jakaś masakra jest. Łżą w dokumentacji przez co trzeba było dokonywać zmiany w schemacie (po wykonaniu płytek). Skutecznie chowają istotne informacje co wydłuża czas spędzony nad czytaniem pdf-ów. Idiotyczny sposób programowania przez JTAG-a. Atmel też nie jest święty ale ma jasną dokumentację, normalny sposób programowania jtag-iem, usb i uart-em. Duże ilości pamięci RAM i FLASH. Nie miałem jak dotąd żadnych problemów z serią AT91SAM7S.
    Ja polecam procki ATMELa.
    Co do programatora JTAG to wiggler jest taki sam dla wszystkich ARMów 7 i 9 bez względu na producenta. Inną sprawą jest oprogramowanie ale jest GNARM oraz OpenOCD, który to radzi sobie zarówno z LPC jaki SAM7.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru procesora ARM do rozpoczęcia pracy z tą architekturą, porównując AT91SAM7 (ATMEL) i LPC (PHILIPS). Użytkownicy rekomendują rozpoczęcie od procesorów Atmela, zwracając uwagę na lepszą dokumentację, prostszy sposób programowania oraz większą stabilność w porównaniu do LPC, które cechują się problematyczną dokumentacją i bardziej skomplikowanym programowaniem przez JTAG. Programowanie ARM Atmela różni się od AVR i wymaga innych programatorów, jednak jest bardziej przyjazne niż w przypadku LPC. Wspomniano o możliwości modyfikacji programatora ISP do pracy jako Wiggler dla LPC, co umożliwia programowanie przez JTAG. Co do zestawu uruchomieniowego Atmela (link podany w pytaniu), opinie są podzielone – niektórzy uważają go za dobry start, inni wolą samodzielnie projektować płytki ze względu na koszty i lepsze przygotowanie sprzętowe. Oprogramowanie takie jak GNARM i OpenOCD wspiera programowanie obu rodzin procesorów ARM. Podsumowując, Atmel AT91SAM7 jest polecany dla początkujących ze względu na lepszą dokumentację, łatwiejsze programowanie i kompatybilność z doświadczeniem w AVR, natomiast LPC wymaga większej wiedzy i cierpliwości z powodu niedoskonałości dokumentacji i programowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA