logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik pieca CO – dmuchawa nie wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury

adriandlugi 12 Paź 2007 15:19 7313 10
  • #1 4371864
    adriandlugi
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Mam problem:
    Do pieca mam komputerek/sterownik w którym ustawia się temperaturę panującą w piecu który ogrzewa dom. Gdy ustawie np. temp. 60 stopni to sterownik nie wyłącza dmuchawy(bo w całym zestawie jest dmuchawa i pompka) tylko działa ona do tego czasu asz samemu sie nie rozłączy urządzenia. Wcześniej było ok, doszło do 60 stopni dmuchawa się wyłączała a gdy temperatura opadła poniżej 60 to się włączałą.

Doszłem downiosku że coś w sterowniku urządzeń napewno jest zepsute, i zrobiłem zdjęcia, chcę żebyście mi powiedzieli który element może być zepsuty, według mnie to ten biały mikroprocesor (taka chyba nazwa bo skót: MPK) poznałem że ścieżki na płytce prowadzą od kabelków dmuchawy właśnie do niego, ale nie wiem czy dobrze stwierdziłem.

Czekam na Waszą odp.Z góry wielki dzięki!!

Sterownik pieca CO – dmuchawa nie wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury
  • #2 4371943
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    adriandlugi napisał:
    według mnie to ten biały mikroprocesor (taka chyba nazwa bo skót: MPK) poznałem że ścieżki na płytce prowadzą od kabelków dmuchawy właśnie do niego, ale nie wiem czy dobrze stwierdziłem.

No to trafiłeś jak kulą w płot. Ten biały to jest kondensator przeciwzakłóceniowy a nie żaden mikroprocesor. W pierwszej kolejności sprawdź lub podmień czujnik temperatury.

Pozdrawiam
    Adam

PS podaj typ tego sterownika (regulamin pkt 11 :!: ) nikt tu nie jest wróżką.
  • #3 4372462
    adriandlugi
    Poziom 10  
    Czujnik temperatury jest ok, ponieważ gdy raz zagotowała się woda w grzejnikach to pokazywał 94 stopnie, a model wygląda tak:

• #4 4372467
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Radził bym wymienić te dwa elektrolity, i zobaczyć co będzie.
  • #5 4372688
    adriandlugi
    Poziom 10  
    jestem zwykłym amatorem, i umiem tylko lutować...
    które to są elektrolity??? czy na allegro mogę je kupić?? jeśli nie to gdzie???
  • #6 4372957
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    One będą jako C1,C3 albo c4 (na zdjęciu nie widać oznacz. tego małego)- oznaczone xxµF i określone napięcie.Można kupić w każdym sklepie z częściami elektronicznymi.Załącza dmuchawę triak oznaczony jako Tr2.Jest na nim symbol .Może to być BT134-600.On też może być uszkodz.
  • #7 4373736
    adriandlugi
    Poziom 10  

Serdeczne dzięki za odpowiedź!!! Tylko proszę jeszcze raz powiedzieć które elementy wymienić. Daje foto z oznaczeniami.
  • Pomocny post
    #8 4374069
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ten BTB koło C4 to chyba jest jakiś 7812 od dmuchawy jest ten nieopisany koło palca to jest BTB08.Jak zamienisz je miejscami to pompa będzie chodziła cały czas.Chyba że posiadasz miernik,to można sprawdzić środową nogę wzgl. pozostałych nóżek.Nie powinna mieć przejścia. Tr1 i Tr2 to są BTB08 na 600V.7812 lub7815 to stabilizator nap. Jeśli ten Tr1 byłby dobry to C1-1000µF do wymiany.Cała elektronika jest w górnej części której nie pokazałeś.Te dwie kostki 6-cio nóżkowe to tzw transoptory,odzielające część elektroniki niskonap. od tej która jest pod 220V.
  • #9 4374820
    adriandlugi
    Poziom 10  
    Zmieniłem Tr1 i Tr2 miejscami tak jak mówiłeś i teraz wcale dmuchawa nie chodzi. Mam miernik i zrobiłem tak jak kazałeś i nie ma wcale przejścia nawet żadnej cyferki nie wyświetla... czyli chyba pozostało wymienić C1??????

PS: soryy za błędy w schemacie...ten u góry po prawej to (U1) L7805CV
  • #10 4375562
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ale to trochę dziwne.Jeśli ten triak był dobry,to po zamianie miejscami powinno dalej być tak samo.A pompa chodzi?
  • #11 4407444
    adriandlugi
    Poziom 10  
    wymieniłem kondensator na taki: http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=kondensator+1000uF+25v&idp=1
    (ten drugi na liście)

Wymieniłem te dwa triaki: http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=triak+btb08&idp=1
    i dalej jest to samo dmuchawa cały czas chodzi pompa też, czy ma znaczenie te litera na końcu po b: W w starszych nie ma BW, tylko samo B

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterownika pieca CO, w którym dmuchawa nie wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury (np. 60°C), mimo że wcześniej działało to poprawnie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie mikroprocesora, jednak analiza zdjęć wykazała, że wskazany biały element to kondensator przeciwzakłóceniowy, a nie mikroprocesor. Zalecane jest sprawdzenie lub wymiana czujnika temperatury, który jednak według użytkownika działa poprawnie (pokazuje wysokie temperatury). Kolejnym krokiem jest wymiana elektrolitycznych kondensatorów (oznaczonych jako C1, C3 lub C4) oraz sprawdzenie triaków (oznaczonych jako Tr1 i Tr2, prawdopodobnie BTB08 lub BT134-600), które sterują dmuchawą i pompą. Wymiana triaków i kondensatorów nie przyniosła poprawy, a zamiana miejscami triaków spowodowała, że dmuchawa przestała działać. Wskazano również na obecność stabilizatora napięcia L7805CV oraz transoptorów izolujących część niskonapięciową od sieci 220V. Problem może leżeć w uszkodzeniu kondensatora elektrolitycznego C1 (1000µF 25V) lub w triakach, jednak wymiana tych elementów nie rozwiązała problemu. Dalsza diagnostyka wymaga pomiarów miernikiem i ewentualnej wymiany elementów sterujących załączaniem dmuchawy i pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA