logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skompilować pliki C i H w AvrSIDE do HEX dla AVR309?

Potwórciastkowy 12 Paź 2007 19:38 1119 3
REKLAMA
  • #1 4372661
    Potwórciastkowy
    Poziom 14  
    Witam
    Na mój poprzedni tamat nikt nie zareagował i dobrze (to było 3 dni temu) :-) . Chciałbym aby ktoś mi w bardzo prosty sposób opisał jak pliki zródłowe z projektu Igora Cesko(język C , pliki *.c oraz *.h) można przetworzyć w nakładce Windows Avrside na plik HEX , który wgram do zlutowanego już układu AVR309 za pomocą STK200 który kupiłem.
    Ciagle mi wyskakują błędy przy kompilacji , chyba nie ma odwołania (w AVrside można otworzyć tylko jeden plik na raz.Chyba że bezpośrednio w AVR-GCC komndy ale wolałbym w nakładce. Ktoś to robił ? Jak te zródło przetworzyć , krok po kroku bym Prosił. Jako początkujący chce najpierw zrobić gotowca (Cesko) aby mieć jakąś zachęte na przyszłość.
  • REKLAMA
  • #2 4372857
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam.
    Tez kiedyś uzywalem AVRside, ale teraz AVRStudio wspiera WinAVRa, wiec wystarczy ze zainstalujesz sobie AVRStudio i tam bedziesz mogl otwierac i tworzyc projekty w C.
  • REKLAMA
  • #3 4373682
    Potwórciastkowy
    Poziom 14  
    OK mam już wszystkie programiki na kompie (AVRstudio,pony, bascom itp).
    Wrzucilem te pliki(wszystkie zrudłowe czyli *.c i *.h) do AVRStudio po kompilacji jest OK , ale po zapodaniu BUILD wyskakuje 55 Błędów :

OTO pierwsze trzy:

../../../../../code/AVR309_USB/Driver/Source/ioctliso.c:35:17: error: wdm.h: No such file or directory

../../../../../code/AVR309_USB/Driver/Source/ioctliso.c:40:19: error: usbdi.h: No such file or directory

../../../../../code/AVR309_USB/Driver/Source/ioctliso.c:41:21: error: usbdlib.h: No such file or directory

A RESZTA błędów jest podobna do siebie i jeden z nich wygląda tak :

../../../../../code/AVR309_USB/Driver/Source/Iso82930.h:182: error: expected '=', ',', ';', 'asm' or '__attribute__' before 'IsoUsb_ProcessPnPIrp'

....czyli wygląda że to zródła CESKO muszą być w odpowiednich katalogach? Coś czytałem redme.txt(z katalogu SURCE) i chyba cos nadmieniał o tym ,ale z angielskim u mnie nie za dobrze. PLIKÓW z pierwszysch trzech błędów (czyli WDM.h ,USBDI.h ,USBDLIB.h) nigdzie nie ma w zródłach.

OTO co CESKO każe zrobić z zródłami :

DRIVER CUSTOMIZATION AND MODIFICATION:
    To customize device driver to your purpose:

- change driver link name "AVR309USB_0" in files "isopnp.c" and "isousb.c" to your name

- set target SYS filename "TARGETNAME=" to your name in file "sources"

- modify driver information in file "AVR309.rc"

- modify registry path "ISOUSB_REGISTRY_PARAMETERS_PATH" in file "iusbdbg.h"

Zastanawiam się także po co są w ogóle plki "AVR309.rc" i "surces" ?
  • #4 4374961
    Potwórciastkowy
    Poziom 14  
    Dobra zrobiłem zmieniając dane w pliku USBtoRS232.asm w wierszu nr.970 z "ldi bitcount,CRC16poly" na "ldi bitcount,CRC16poly>>8" oraz w pliku m8def trzeba zamiast "OR" wpisać "KEPT" wtedy utworzy się plik HEX pod AVRstudio4 (z własnymi danymi autora :D nie linczujcie)
REKLAMA