logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Panasonic KX-TEA308 - transfer rozmów - problem

tomaszek30 12 Paź 2007 22:27 4899 14
REKLAMA
  • #1 4373228
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Zakupiłem centralkę KX-TEA308. Mam problem z przełączaniem rozmowy między użytkownikami nieposiadającymi telefonów systemowych. Myślałem, że zadziała FLASH, jak zwykle - niestety tak nie jest - naciśnięcie go nie powoduje przejścia w tryb wyboru numeru wewnętrznego na jaki chcę przełączyć rozmowę. Czy ktoś się zetknął z tym problemem? Jak to rozwiązać. Dodam jeszcze, że telefon systemowy z klawiszem Transfer działa dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 4373531
    pentagon
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    no nie wiem jak na tej centrali ale na innych to znaczy starszych było tak samo wciskało się flash centrala przechodziła w tryb wybierania numeru wewnętrznego , wybierało się ten numer i po odłożeniu słuchawki centrala przełączała rozmowę

Dodano po 3 [minuty]:

upss nie doczytałem dokładnie prawdopodobnie w oprogramowaniu trzeba określić odpowiedni czas lub klawisz transferu, no niestety nie mam dostępu do dokumentacji tej centrali, być może w centrali jest zapisany zbyt krótki sygnał flash i dlatego nie reaguje
  • REKLAMA
  • #3 4374037
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Z tego co zrozumiałem z anglojezycznego softu, to centrala ustawiona jest na 80 ms, tak są również ustawione aparaty.
  • #4 4374275
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    zmien na 50-180 ms .
  • #5 4375642
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Zarowno w centrali jak i w aparatach moge wybrac konkretna wielkosc. Nie ma zakresow.
  • Pomocny post
    #6 4375665
    oscar2000
    Poziom 34  
    w centrali zmien na 50-180 ......
  • #7 4376203
    tomaszek30
    Poziom 10  
    dzieki! to pomogło. ale mam jeszcze jeden problem. Wdzwaniam się w centralkę i rozłączam się. Mimo to centrala podtrzymuje połączenie i telefon dzwoni jeszcze 5 sygnałów. Jak to zmienić?

Dodano po 33 [minuty]:

Dodam jeszcze, że taka sytuacja ma miejsce jak włączę DISA. Przy ustawieniu lini CO na Normal centrala rozlacza sie od razu.

Dodano po 12 [minuty]:

Załamię się z tą centralką...
    1) wdzwaniam się w centralkę - dzwoni tel. podstawowy
    2) przełączam na inny wewnętrzny
    3) rozłączam rozmowę wdzwaniającą się a centrala dalej probuje przekazywać rozmowe (ktorej juz nie ma)
    4) rozmowa wraca, dopiero podniesienie słuchawki ją rozłącza...
    Czemu tak jest? Help me, PLZ ;-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4376352
    oscar2000
    Poziom 34  
    w zakladce 7 disa masz settings tam masz czasy ktorymi regulujesz dzwonienie po disie itd.
  • #9 4377640
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Dzięki. Zapytam tylko jeszcze czy jest instrukcja po polsku do tej centrali, ale nie taka uboga (angielska ma ponad 270 ston, polska dostepna z centrala o sto mniej)??? Ewentualnie spolszczony soft?
  • REKLAMA
  • #10 4378004
    oscar2000
    Poziom 34  
    niema .....
  • #11 4379112
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Ustawilem wszystko zgodnie z Twoimi sugestiami. Jest OK. Dzieki. Nie zniknal tylko ten problem:
    1) wdzwaniam się w centralkę - dzwoni tel. podstawowy
    2) przełączam na inny wewnętrzny
    3) rozłączam rozmowę przychodzaca ale centrala dalej probuje przekazywać rozmowe (ktorej juz nie ma), dzwoni telefon na ktory zostala przelaczona, linia miejska jest zablokowana
    4) rozmowa wraca
    5) tylko podniesienie słuchawki ją rozłącza...
    Czy tak ma byc?
  • #12 4381204
    Keplak
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    może być to problem operatora. Jest normalny sygnał zajętości czy może trochę inny ( warto się wsłuchać )? Centralką może nie rozpoznaje sygnału i dzwoni dalej. Miałem już taki przypadek z pocztą głosową w centrali. Dzwoniło się , włączała się poczta i mimo to że informacja pozostawiana trwała 10s a czas nagrywania wynosił np. 30s to tyle trzymana była linia miejska. Warto by było podstawić zwykłą sekretarkę na tym numerze miejskim i zobaczć jak się zachowuje po rozłączeniu linia miejska.
  • #13 4381390
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Jeżeli centrala współpracuje z centralą miejską za pomocą łączy ISDN wtedy w kanale D przesyłana jest pełna informacja o stanie połączenia. W przypadku łączy analogowych tak nie jest. Raczej nie zlikwidujesz tej dolegliwości zmieniając parametry czasowe.

Pozdrawiam
  • #14 6275817
    slavmir
    Poziom 10  
    Witam,
    mam podobny problem z tą centralką, tzn. po wdzwonieniu się do centralki i natychmiastowym rozłączeniu, linia nadal jest zajęta, a po czasie zapowiedzi w DISA dzwoni pod numer wewnętrzny ustawiony jako ten na który zostaje przekierowana rozmowa jeśli dzwoniący nie wybierze nr wewnętrznego (u nas jest to sekretariat) i wtedy sekretarka odbiera głuchy telefon.
    Do centralki mamy podłączone 3 linie (2 są z ISDN), problem występuje dzwoniąc z każdej linii.
    Kolejny problem jest taki, że czasami sekretarka odbiera telefon z linii miejskiej i w momencie odbierania telefonu, rozmowa jest rozłączana (podobny problem jest jeszcze na jednym numerze wewnętrznym).
    I jeszcze jeden problem, czasami zdarza się, że nie załącza się zapowiedź z DISA jak ktoś dzwoni z linii miejskiej, słychać sygnał w telefonie dzwoniącego, ale żaden z telefonów wewnętrznych nie dzwoni.
    Ma ktoś może pomysły jak rozwiązać te problemy.
    Może wgranie nowego softu coś by pomogło, tylko gdzie go szukać. Wersja softu w centralce, to 3.0.3(Y921AE070731)PD.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #15 6279610
    nixau
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wszelkie problemy wynikają tylko i wyłącznie z braku wiedzy w konfigurowaniu lub z błędnego skonfigurowania centrali jak i samego braku znajomości funkcji i ich działania w tej centrali.

Skontaktuj się z autoryzowanym instalatorem, który skonfiguruje centralę tak jak należy. Nikt nikogo nie będzie prowadził za rączkę mówiąc krok po kroku jak skonfigurować centralę. Po to człowiek uczy się i szkoli żeby oferować swoje usługi w konfiguracji centrali. Jak tego Państwo nie rozumieją to proszę udać się z mercedesem do prywatnego mechanika, a wówczas może zrozumiecie na czym polega autoryzowany serwis a nie jakieś próby działania w pierwszej lepszej "szopie" naprawczej.

Poza tym centrala telefoniczna to nie zabawka typu konfiguracja modemu pod neostradę. Jest to obszerny system z ogromem możliwości i po to są robione egzaminy dla otrzymania statusu autoryzowany instalator, żeby znali się na tym sprzęcie i potrafili odpowiednio go skonfigurować. Im dłużej na rynku instalator funkcjonuje tym mają Państwo pewność, że ma większą wiedzę i doświadczenie w tym co robi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali Panasonic KX-TEA308, w której użytkownik napotkał trudności z przełączaniem rozmów między użytkownikami nieposiadającymi telefonów systemowych za pomocą klawisza FLASH. Standardowe działanie FLASH, polegające na przejściu w tryb wybierania numeru wewnętrznego, nie działa prawidłowo, co może wynikać z nieodpowiedniego ustawienia czasu sygnału FLASH w centrali. Zalecane jest dostosowanie czasu sygnału FLASH w zakresie 50-180 ms, co potwierdziło poprawę działania. Dodatkowo pojawił się problem z funkcją DISA, gdzie po rozłączeniu rozmowy centrala nadal utrzymuje połączenie i dzwoni do numeru wewnętrznego, mimo że linia miejska jest zablokowana. Sugeruje się sprawdzenie ustawień czasów w zakładce DISA oraz zwrócenie uwagi na sygnały zajętości operatora, gdyż centrala analogowa może nie rozpoznawać prawidłowo stanu połączenia, co jest lepiej obsługiwane w łączach ISDN. Wskazano również, że wiele problemów wynika z błędnej konfiguracji centrali i braku znajomości jej funkcji, dlatego rekomendowane jest skorzystanie z usług autoryzowanego instalatora. Brak jest pełnej polskiej dokumentacji i spolszczonego oprogramowania dla tej centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA