logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aircrack-ng - dlaczego łamanie 64-bitowego klucza WEP trwa tak długo?

Daemon_pl 13 Paź 2007 00:25 85591 8
REKLAMA
  • #1 4373561
    Daemon_pl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    ostatnio starałem się wejść do wifi kumpla, żeby wogóle zbadać jak działa aircrack. Zmieniłem kodeki, odpaliłem program, pobrałem około 4591 IVs, dalej przystąpiłem do łamania kodu... Lap chodził przez całą noc, łącznie naliczył 9 godzin i dalej nie poradził sobie chyba z 64 bitowym kluczem (z tego co mi kupel mówił).
    Czemu po tak długim czasie aircrack nie dał sobie rady z średnim kluczem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4373842
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Za malo pakietow zlapales.
    Przy zaledwie 4,5 tys to troche potrwa.
    Zlap z 2, 3 miliony, to zlamie tobie w pare sekund.
  • Pomocny post
    #3 4373922
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Powiem ci ze 64bitowy klucz lamalem 1 sekunde majac 300 000 InitVectorow, natomiast dla 128bit potrzebowalem juz okolo 1 500 000 i ponad 30sek obliczen ;-)

Im wiekszy jest ruch w sieci tym szybciej wylapiesz odpowiednia liczbe pakietow. Tutaj trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.
  • REKLAMA
  • #5 4377891
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Mozna, ale to juz jest czynna ingerencja w siec, a nie bierne badanie ;-)
  • REKLAMA
  • #6 4379796
    Daemon_pl
    Poziom 12  
    dokładnie ;) czyli poprostu postaram się wyłapać tak z 2mln IV jak kolega wyżej pisał i zobaczymy :)
    Wielkie dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 4380078
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    xury napisał:
    czasami nie trzeba czekać na pakiety. Można przecież wstrzykiwać :)

Mozesz napisac cos wiecej?

Ok, juz wyszukalem w necie.
  • #8 4804634
    yoman82
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czy jest możliwe złamanie klucza wep za pomocą karty Atheros AR5007EG? Próbowałem na sieci w pracy (zabezpieczenie tylko kluczem WEP) i aircrack-ng-0.9.2 pod windowsa (pod linuxem mi nie wychodzi). Niestety w airodump-ng wyskakuje komunikat że wybrany sterownik nie jest kompatybilny z protokołem PEEK. Skąd ewentualnie wziąść kompatybilny sterownik do tej karty?
  • #9 4912046
    xtc2507
    Poziom 2  
    chodzi o to, że Twój sterownik nie działa w trybie monitorowania i trzeba sobie ściągnąć ze strony wildpacket oczywiście jeśli Twoja kartę obsługuje
    aircrack-ng.. Na stronie tego programu jest opisane na jakich chipsetach program ten pracuje..Ja mam np. Atheros`a w laptopie...
    Przy odpaleniu airdump wyskoczy Ci na początku, że nie masz plików Peek.dll i jakieś jeszcze.... Jeśli wciśniej Yes to otworzy Ci stronę w przeglądarce i na dole strony jest do ściągnięcia jak pamiętam : peek.zip
    rozpakowywujesz pliki tam gdzie masz program airdump-ng czyli do katalogu
    Bin/ sterownik do karty ściągasz z wildpacket i rozpakowywujesz np. do katalogu na pulpit i ja np. wyinstalowałem swoją kartę i po resecie gdy pojawił się kreator dodawania sprzętu wskazałem mu katalog ze sterownikami. Wersje ja ściągnąłem 4.2.2.9 tak mi się wydaje... i poszło..

Program airdump monitoruje i zapisuje do tego samego katalogu do pliku o nazwie takiej jaką podałeś.... Trzeba zebrać 250000 chyba tych pakietów, zresztą jak będzie za mało to program aircrack-ng poinformuje...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Łamanie 64-bitowego klucza WEP za pomocą aircrack-ng wymaga zebrania dużej liczby pakietów inicjalizacyjnych (IV). Przy około 4,5 tysiąca IV proces może trwać bardzo długo lub zakończyć się niepowodzeniem. Dla skutecznego złamania klucza 64-bitowego potrzebne jest około 300 000 IV, a dla 128-bitowego nawet ponad 1,5 miliona IV. Szybkość zbierania IV zależy od natężenia ruchu w sieci. Można przyspieszyć proces poprzez wstrzykiwanie pakietów, jednak jest to aktywna ingerencja w sieć, a nie bierne monitorowanie. W przypadku problemów ze sterownikami, np. dla karty Atheros AR5007EG, konieczne jest użycie kompatybilnych sterowników monitorujących tryb pracy karty, które można pobrać ze strony wildpacket. Dodatkowo wymagane są pliki takie jak Peek.dll, które umożliwiają poprawne działanie airodump-ng pod Windows. Zbieranie odpowiedniej liczby IV (rzędu kilkuset tysięcy) jest kluczowe dla efektywnego łamania klucza WEP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA