logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer z ECS K7VZA 3.0 i Athlon 2000+ się wyłącza?

d_k 23 Lis 2003 22:03 14364 37
REKLAMA
  • #1 411495
    d_k
    Poziom 11  
    Mam komputer:
    Ecs k7vza 3.0 
    512 mb 
    Athlon 2000+
    Bios ver 3,7

Taką konfigurację mam od sierpnia, ale problemy mam od miesiąca.
    Jak komputer pracuje pod max. obcążeniem no to sie wyłacza, a ostatnio nawet pod niewielkim obciążeniem.
    Mam Win XP, stery są zainstalowane tylko systemowe, więc wykluczam stery, ale po resecie pojawia się komunikat, niestety na stronach MS jest niewiele i ich pomoc nic nie daje, zainstalowalem SP1 no i bez zmian.
    Oto Kmunikat:
    Sygnatura błędu
    BCCode:4e  BCP1:0000008f  BCP2:0001552B BCP3:FFFFFFFF
    BCP4:00000000 OSVer :5_1_2600 SP:1_0 Product:256_1
  • REKLAMA
  • #2 411665
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Co z temperaturą procesora :?:
  • REKLAMA
  • #3 411966
    lusio2
    Poziom 12  
    Właśnie najpierw sprawdź temp. na procesorze w biosie albo otwórz obudowe i zobacz czy ci sie przypadkiem radiator nie odczepił.
    Potem pytaj dalej...
  • #4 412581
    d_k
    Poziom 11  
    Programy pod win pokazują 36 st , mam potężny radiator, na płycie też pokazuje 38 st , też mam duży radiator i wentyl. więc myśle że to nie to ale mam wątpliwości co do napięcie na procku , pokazuje mi 1,59v , może jest za nisie ale nie wiem ile mogę dac na max aby go nie uszkodzić, jutro wpakuje inną grafę, bo ten kd błędu ma coś wspulnego z grafą może to to.
  • #5 413229
    d_k
    Poziom 11  
    Może znacie jakiś dobry program który by monitorował pracę komputera i systemu , i wtedy po wyłaczenu sie kompa wiedziałbym która część komputera odpowiada za reset, albo program testującu stabilność podzespołów komputera.
  • REKLAMA
  • #6 413275
    d_k
    Poziom 11  
    Właśnie zrobił mi sie reset, sprawdziłem temp. w biosie, wentyle kręcą sie na max, i temp. było odopwiednio 18 st na procku i 16 st na płycie, nigdy nie przysmarzyłem chipów i na 100% to nie temp.
  • #7 413896
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    d_k napisał:
    Właśnie zrobił mi sie reset, sprawdziłem temp. w biosie, wentyle kręcą sie na max, i temp. było odopwiednio 18 st na procku i 16 st na płycie, nigdy nie przysmarzyłem chipów i na 100% to nie temp.

Coś mi sie nie zgadza. Jak na moje oko temperatura na procesorze, biorąc pod uwagę, ze to AMD Athlon jest zdecydowanie za niska......
  • #8 413909
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Jak się ma dobrą cyrkulację temperatura może taka być.

Wyciągnij pamięć i wsadź ją do innego slotu, ale mocno wepchaj.
    Jak będzie dalej sie wyłączał to zobacz czy lepeij będzie pracował z mniejszą częstotliwością odświeżania lub np. bez jakiś 2 urządzeń.
    Jak tak - to zasilacz do wymian.
    Kup sobie taki z zapasem mocy jeżeli to zasilacz.
  • #9 414408
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Najlepiej wyjmij wszystko co nie potrzebne i sprawdzaj po włożeniu czego się wywala (np. sieciówka, k. dźwiękowa itd.)...
  • #10 414463
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Stimoroll zastanów się. Piszesz "Jak się ma dobrą cyrkulację temperatura może taka być."
    Jak temperatura płyty może być 16 stopni? Chyba że on w mieszkaniu ma z 10 stopni.
    Prawa fizyki mówią ogólnie rzecz biorąc że temperatura czegokolwiek co wytwarza cepło nie może być niższa od temp. otoczenia!
  • #11 414472
    Grafik
    Poziom 11  
    No moze byc jesli wiatrak dmucha mocno zbija temperature poczatkowa nadaje jej 16 po czym temperatura rosnie... prawa fizyki :)
  • #12 414473
    Robert B
    Poziom 43  
    Znowu się zastanów: musiałby dmuchać powietrzem o temp. poniżej 16 stopni.
    Co miałeś z fizyki w szkole?
  • #13 414476
    d_k
    Poziom 11  
    Dziękuję za te wypowiedzi ale :
    -komputer nie był obciążony
    -standardowo na płycie nie ma wentyla, ja mam taki jakie są montowane na nowych płytach więc może to schłodzić
    - wentylator na procku jest od athlona 2600+ z regulacją obrotów
    - neważne że wentyle ryczą mi rak że nie można normalnie pracować ale
    takie temp. pokazuje
    - jak zmniejsze obroty to mam nawet 50st. ale
    LEM powiedział a co z temperaturą procesora ?
    Więc rozkręciłem wentyle na max.
    Może winę za całe moje zamieszanie ponosi błąd który pojawia sie po resecie,
    BCCode:4e BCP1:0000008f BCP2:0001552B BCP3:FFFFFFFF 
    BCP4:00000000 OSVer :5_1_2600 SP:1_0 Product:256_1

Jak narazie nikt nie potrawi mi wytłumaczyć jego znaczenia, tylko twierdzi, że nie znam sie na fizyce.
    PS.
    W pokoju mam zimno.
    Dlaczego komputer z ECS K7VZA 3.0 i Athlon 2000+ się wyłącza?
  • #14 414477
    Robert B
    Poziom 43  
    :arrow: d_k: O tej fizyce to nie było do Ciebie. Czy możesz sprawdzić w setupie wszystkie napięcia? Może coś przewaliło i masz gdzieś zwiększony pobór prądu z zasilacza. Spróbuj też po prostu podotykać palcem elementy na płycie może jednak coś się grzeje nadmiernie.
    Athlon XP2000 w zależności od wersji konstrukcyjnej ma różne napięcia i temperatury pracy (model 6 - Palomino ma 1,75V i 90 stopni a model 8 - Thoroughbred ma 1,60V i 1,65V i też 90 stopni) więc temperaturą 50 stopni nie powinieneś się przejmować. Ja na swoim Athlonie XP2000 przetaktowanym do 2600 mam 53-54 stopnie (zasilanie podniesione do 1,8V)
    Często błędy Windowsa spowodowane są uszkodzeniem pamięci. Ściągnij sobie memtest86, odpal peceta z dyskietki którą zrobisz instalatorem memtesta i zostaw na noc. Może coś wykryje (ustaw w opcjach programu pełny test).

UWAGA! dyskietkę startową do memtesta robi się pod DOSEM!
    Obejrzałem też ten zrzut z Aidy.
    Co to za napięcie 2,5V na którym masz 0,01V?
    Takiego nie ma w manualu do Twojej płyty i ten odczyt z Aidy wygląda dziwnie - trochę za mało informacji w opcji "Czujnik".
    Odpal setup i zobacz jak to wygląda naprawdę.
    Przy okazji sprawdź co masz ustawione w opcji "Temperature shutdown". Może za nisko.
  • REKLAMA
  • #15 415362
    d_k
    Poziom 11  
    Sory że sie uniosłem , ale jestem wkurzony bo z kompem walcze od 3 tyg., zamontowalem sobie nowy zasilacz 400W, myślałem że będzie wszystko ok ale sie myliłem, nadal to samo. Teraz zainstalowałem Kumpla kartę graficzną, spróbuje z nią . Ale te napięcia sprawdze tak jak mówisz, no poszukam tego progosa.
    Walcze dalej.
  • #16 415388
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Miałem coś podobnego w mojej maszynie,ale błedy pokazywał dopiero podczas próby odpalenia gry,ale restartował się co chwila i okazało się że to jedna kostka ramu robi,więc ją wyjołem mam tylko 128 ale też spokój,przy tych błędach miałem szrą tabelkę z jakimiś długimi kodami błędów ,lub wyskakiwał niebieski ekran z podobną informacją tylko większym opisem ,ale opis był za każdym razem inny -jeden z nich to cośtam graphic.
  • #17 415408
    d_k
    Poziom 11  
    Dzięki spróbuje z kościami pamięci, bo mimo zainstalowania nowej karty która jest na 100% sprawna znowu mi to zrobił , może faktycznie mam walniętą kość.
  • #18 416086
    Robert B
    Poziom 43  
    d_k: Skąd jesteś? Daj info w porfilu.
  • #19 416460
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    A sprawdzałeś konfigurację windows? Podobne zachowanie kompa może być wywołane nie włączeniem wirtualnej pamięci. Windows czasem zmienia ustawienia i przydziela jakąś stałą wartość.Spróbuj jeszcze tego

powodzenia
    Zi
  • #20 416711
    d_k
    Poziom 11  
    Pamięć wirtualną mam włączoną, teraz próbuje zdjąć wentyla z procka , procka zakładal mi gościu w sklepie i niestety zalożyl odwrotnie spinkę do wentyla i nie mogę wyjąć pamięci, dam wam znać co z tego wyldzie.
  • #21 416810
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    fortronik napisał:
    A sprawdzałeś konfigurację windows? Podobne zachowanie kompa może być wywołane nie włączeniem wirtualnej pamięci. Windows czasem zmienia ustawienia i przydziela jakąś stałą wartość.Spróbuj jeszcze tego

powodzenia
    Zi

Windows zawsze przydziela jakąś wartoś pamięci ,a to oznacza że zawsze jest włączona,próby zmiany jej lub wyłączenia jak się ma za mało ramu kończa się zawieszeniem sytemu.
  • #22 416832
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    mam podobnego kompa po zinstalowaniu xp dzialo mi sie dokladnie to samo po czym po jakims miesiacu pojawily mi sie 2 bad sectory i po dysku na szczescie dalo sie go reanimowac. pisze to zebyscie po prostu uwazali na xp. a i dodam jeszcze ze u mnie nie chodzilo o fat32 czy tez 16 mialem do xp nfts czy jakos tak
  • #23 417902
    d_k
    Poziom 11  
    Nie wiem czy to xp, ale potakim zawieszeniu kilka razy scandisk naprawiał plik prefrech. Jednak narazie musze wstrzymać sie z testami kompa , ponieważ wchoraj zjarał mi sie procek nowy będę mial w przyszłym tygodniu,zobacze czy problem pojawi sie na nowym procku.
    Mam tylko nadzieje że wymienią mi go na gwarancji. Dobrze że kumpel ma kompa. Odezwe sie w przyszłym tygodniu.
  • #24 419246
    Robert B
    Poziom 43  
    Czyli jednak czujnik temperatury źle pokazywał ...
  • #25 419281
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    każdy nie przewidziany restart powoduje uszkodzenie czegoś tam na dysku i zawsze lepiej naprawić(scandisk) bo po kolejnym restarcie może nie być dysku...........
  • #26 419463
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Robert B napisał:
    Znowu się zastanów: musiałby dmuchać powietrzem o temp. poniżej 16 stopni.
    Co miałeś z fizyki w szkole?
    \

Z tym sie nie zgodze - podczas sprezania gaz sie rozgrzewa a podczas rozprezania oziebia wiec moglbys osiagnac temp nizsza od temp otoczenia tyle ze efektu tego nie zaobserwujesz przy wentylatorze - musialbys miec sprezarke no i oczywiscie musialbys ochlodzic gaz do temp otoczenia przed rozprezeniem.
  • #27 419473
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Ale kombinujecie chłopaki, wydaje mi się, że sprawa jest dużo prostsza niż się wydaje.
    Win XP z natury się restartuje bo jest taki głupi jak ma jakiś nawet maleńki konfikt ,który powoduje np. właśnie co zainstalowana starsza aplikacja, lub ich kilka, można to łatwo zmienić we właściwościach Systemu ,zakładka Zaawansowane, odznaczając zbędne ustawienia Uruchamiania i odzyskiwania,
    powodzenia pozdrawiam
  • #28 443437
    d_k
    Poziom 11  
    Witam wszystkich nareszcie mam nowego procka ;) na gwarancji;p narazie wyciągłem jedną z kości i wszystko jest ok, potestuje go przez tydzień.
    pzdr
  • #29 470720
    sly79
    Poziom 11  
    Bedzie to samo prawdopodobnie.
    Miałem to samo był to wirus blaster.
    Poszukaj programu do usuniecia tego robaka.
    Pozdrawiam.
  • #30 471402
    BLANTek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    sly79 napisał:
    bedzie to samo prawdopodobnie. miałem to samo był to wirus blaster.Poszukaj programu do usuniecia tego robaka.
    Pozdrawiam.

SP1 likwiduje problemy z blasterem

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą ECS K7VZA 3.0 i procesorem Athlon 2000+ doświadcza samoczynnych wyłączeń, zwłaszcza pod obciążeniem. Problem pojawił się po około miesiącu użytkowania, mimo że konfiguracja działała wcześniej stabilnie. Użytkownik wyklucza problemy ze sterownikami i systemem Windows XP SP1, a błąd systemowy wskazuje na kod BCCode 4e z parametrami BCP1-4. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach: temperaturze procesora (pomiar wskazywał niskie wartości, co budziło wątpliwości), napięciach zasilania CPU (1,59 V, co może być za niskie lub niestabilne), uszkodzeniu pamięci RAM (zalecany test memtest86), wadliwym zasilaczu oraz problemach z kartą graficzną. Użytkownik wymienił zasilacz na 400W i kartę graficzną, jednak problem pozostał. Po wyjęciu jednej kości RAM stabilność się poprawiła. Wskazano również na możliwość uszkodzenia procesora, co potwierdziło się po jego przepaleniu; nowy procesor Thorton 2000+ działa stabilnie. Zalecane testy obejmują monitorowanie napięć w BIOS, testy pamięci, minimalizację podłączonych urządzeń oraz sprawdzenie konfiguracji pamięci wirtualnej Windows. Dyskusja porusza także kwestie fizyki chłodzenia i prawidłowego montażu wentylatora na procesorze. W późniejszych wpisach pojawiły się podobne problemy z wyłączaniem się komputera przy grach i błędami systemowymi, często związane z przegrzewaniem lub uszkodzeniem sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA