logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7VTA3, Athlon XP 1600+, Windows XP Komputer się wyłącza

lodzio 20 Cze 2004 11:41 42966 52
Najlepsze odpowiedzi

Why does my computer randomly shut down, restart, or hang, and then only power back on after disconnecting mains power?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to zasilacz albo płyta główna, a w praktyce najpierw trzeba sprawdzić zasilanie i kondensatory na płycie [#701412][#701885][#724145] Objawy z wyłączeniem, brakiem ponownego startu aż do odłączenia listwy oraz ciągłym piskiem pasują do zadziałania zabezpieczenia zasilacza lub usterki płyty, zwłaszcza przy ECS K7VTA3 [#701412][#715435][#796484] W BIOS-ie odczytano też podejrzane napięcia: +5V = 4,19V i +12V = 13,18V, co użytkownicy uznali za zbyt duże odchyłki i podstawę do podmiany zasilacza lub pomiaru miernikiem [#813591][#813998][#814314] Zalecano odpiąć zbędne elementy, uruchomić komputer w minimalnej konfiguracji i sprawdzić napięcia na liniach +5V, +12V i +3,3V; jeśli skaczą poza normę, zasilacz nadaje się do wymiany [#798317][#799596][#800120] Warto też obejrzeć kondensatory przy procesorze, bo w tych płytach zdarzały się uszkodzenia powodujące restarty i zawieszanie się systemu [#724145][#797628]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 701385
    lodzio
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Na początek proszę o jakieś konkretne porady a nie wrzuty żeby zmienić komputer albo sformatować dysk.

Problem jest taki:
    Komputer uruchamia się normalnie, pracuje normalnie, wszystkie parametry w normie (użycie procka, użycie pamięci, temperatura procka)

Wszystko jest super aż nagle komputer się:
    Albo wyłącza
    Albo resetuje

Jeśli komputer się wyłączy to nie działa na niego guzik Power na obudowie. Jest zaprogramowany żeby po naciśnięciu spacji się włączał. Nie włącza się!!
    Dopiero po wyłączeniu i włączeniu listwy przecieprzepięciowej i wciśnięciu Power komputer się uruchamia.

Jesli komputer się resetuje:
    Albo się uruchomi ponownie albo nie. Jak się uruchomi ponownie to jest ok. Zazwyczaj się nie uruchamia do końca. Czasem zawiesza się przy skanowaniu dysku, czasem przy sprawdzaniu Ramu czasem przy wykrywaniu napędów, poprostu nie ma reguły na to kiedy on się zawiesi przy tym starcie. Czasem jest tak że się resetuje, na monitorze nic się nie wyświetla a SPEEKER szaleje. Piszczy bez przerwy. Na obudowie guzik Power i Reset nie działają. Dopiero wyłączenie i włączenie listwy przeciwprzepięciąwej sprawia że można włączyć komputer.

Jeszcze czasem komputer się zawiesza i nie działa skrót Alt+Ctrl+Del. Nie działają ruwnież klawisze Power i Reset na obudowie. Ponownie wyłączenie i włączenie listwy sprawia że komputer można uruchomić.

POMOCY!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 701392
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Jaki masz system , podaj coś więcej o kompie.pozdrawiam.jomek
  • #3 701412
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Mi to wygląda na problem z zasilaczem, może się coś zwiera i działa zabezpieczenie. Objawy z wyłączeniem i niemożnością włączenia aż do wyjęcia wtyczki z kontaktu(wyłączenia listwy) są typowe dla układu zabezpieczenia nad prądowego. Wiem to z doświadczenia bo zwarcie przerabiałem nieraz i zasilacz właśnie tak się zachowywał. Poszukaj luźno wiszących przewodów, umocuj wszystkie, może któraś z kart rozszerzeń jest włożona krzywo, przykręć płytę główną na wszystkie możliwe śrubki jeżeli nie jest, a jeśli to nie pomoże to spróbuj podmienić zasilacz.
  • #4 701424
    lodzio
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o sprzęt to napiszę później bo to komputer mojej dziewczyny i muszę najpierw do niej iść.

A system to Windows XP

Z pełną aktualizacją lecz bez pakietu Service Pack bo on tylko kompa spowalnia.
  • #5 701428
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Użyj programu Memtest do sprawdzenia kości RAM. Zajrzyj do Biosu i popatrz na: napięcia zasilania, obroty wentylatora i temperaturę procesora. Zrób to zaraz po samoczynnym wyłączeniu komputera, lub sam sprowokuj wyłączenie i szybko wejdź do Biosu.
    Takie zachowanie komputera powodowane jest błędami pamięci lub niestabilną pracą zasilacza, przegrzewaniem się procesora, i w końcu niestabilnej płyty głównej.
    Jeżeli podkręciłeś sprzęt świadomie, to ustaw parametry nominalne i obserwuj. Jeżeli nie podkręcałeś, to zmień w Biosie parametry pracy pamięci. Najlepiej w biosie wybierz "Load Fail-Safe Defaults" lub coś w tym stylu (zależy od wresji Biosu)
  • #6 701448
    md
    Poziom 41  
    lodzio napisał:
    Jeśli chodzi o sprzęt to napiszę później bo to komputer mojej dziewczyny i muszę najpierw do niej iść.

A system to Windows XP

Z pełną aktualizacją lecz bez pakietu Service Pack bo on tylko kompa spowalnia.

Radzę Ci zainstalować SP1 bezwzględnie i do tego wszystkie aktualizacje krytyczne, bo za niedługo tamten komputer będzie zarobaczony do granic możliwości.
    Co do powodów wyłączania się komputera: popatrz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic145284.html
  • REKLAMA
  • #7 701781
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Podejżewam że jest to Virus Przeskanuj dobrze komputer Antyvirusem Ja np: używam MKS VIR on_line zawsze mam go aktualizowany
  • REKLAMA
  • #8 701805
    lodzio
    Poziom 14  
    Komputer nie był podkręcany.
    Czy ktoś moze mi podać linka do antywirusa wp ?
  • REKLAMA
  • #9 701810
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    ja mam jedno pytanie:
    czy była robiona jakas zniana w konfiguracji sprzętowej kompa
    bo objaw wskazuje na zasilacz być może coś dołozyłes lub wymieniłeś na nowsze i poprostu zasilaczowi nie starcza mocy żeby to pociągnąc
    ogólnie raczej sprawdzał bym sprzęt a nie software.
    spróbuj cos odłaczyć co nie jest niezbedne do działania kompa i poobserwuj zachowanie.Jesli masz możliwość to wymień zasilacz na inny(ale nie kupuj pochopnie nowego w sklepie bo może sie okazac że niepotrzebnie).Jeśli BIOS generuje ciągły pisk lub przerywany w regularnych odstępach to świadczy to o usterce zasialacza lub płyty gł.
    pozdrawiam
  • #11 701833
    lodzio
    Poziom 14  
    Nic nowego nie wkładałem. Komputer zakupiony był 2 lata temu i jedyna zmiana to dołożyłem kartę WLAN ale to było tez ponad rok temu. A ten bałagan powstał jakieś 2-3 tygodnie temu. I coraz częściej się resetuje, wyłącza, zawiesza itd.
  • #12 701860
    md
    Poziom 41  
    lodzio napisał:
    Nic nowego nie wkładałem. Komputer zakupiony był 2 lata temu i jedyna zmiana to dołożyłem kartę WLAN ale to było tez ponad rok temu. A ten bałagan powstał jakieś 2-3 tygodnie temu. I coraz częściej się resetuje, wyłącza, zawiesza itd.

Nie szukaj problemów tam, gdie ich nie ma.
    Czemu nie korzystasz z rad?
    1. Sprawdź system antywirusem, możesz uzyć tego skanera Ol Line : http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym (pod napisem Virus Detection - START)
    2. Sprawdź system np. Ad-Aware
    3. Sprawdź CWShredder-em
    4. Na koniec, sprawdź, czy Twój komputer jest zabezpieczony na ataki z sieci: http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym (pod napisem Security Scan - przycisk START)

Jak to wszystko zrobisz, to dowiesz się czemu masz problemy.
    Takie testy rób sobie co jakiś czas.
  • #13 701885
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja w 99% stawiam na zasilacz. Pracowałem kiedyś w serwisie komputerów i miałem podobny przypadek. Żaden RAM, dyski, procesor czy płyta - ZASILACZ. Klient przyniósł komputer z identycznymi objawami: działa, działa sru.... i głucho. Wymienialiśmy wszystko po kolei, aż w jego skrzynce siedziały całkiem nowe bebechy i nic. Po zamianie zasilacza OK! Jak poźniej obciążyliśmy zasilacz i pod oscylka go po ok 30-45 minutach zaczynał siać jakimiś szpilami tak, że w końcu komputer durniał na maksa. Wymienione pare elek i zasilacz jak nowy, chodzi do dziś.
    Spróbuj z zasilaczem, może parę kondensatorów podeschło i takie cuda robią
    poza tym u mnie z pół roku temu było to samo, tyle że mój zasilacz był przeciążony (300W, a komputer wypchany, że palca nie ma gdzie włożyć) zamieniłem na 400W a 300 wsadziłem do "maszyny do pisania" żonie i spoko
  • #14 701963
    lodzio
    Poziom 14  
    Właśnie zauważyłem że procesor wukorzystywany jest w 100% przez cały czas. Komputer nic nie robi. Temperatura procka 44 *C To chyba trochę dużo nie?
  • #15 701972
    lodzio
    Poziom 14  
    Konfiguracja sprzętowa:

ECS K7VTA3
    Ge Force MX400 64 MB
    Sound Blaster
    256 MB Ram
    Athlon 1600+ 1,4 XP
    Planet WL8305
  • #16 701975
    md
    Poziom 41  
    lodzio napisał:
    Właśnie zauważyłem że procesor wukorzystywany jest w 100% przez cały czas. Komputer nic nie robi. Temperatura procka 44 *C To chyba trochę dużo nie?

Dlatego w kółko powtarzam, że NIE JEST WINĄ ZASILACZA, PŁYTY GŁÓWNEJ I INNYCH PODZESPOŁÓW, że procesor pracuje na full. Przyłóż ucho do blaszaka, to usłyszysz, jak wirusy zajadają Twój dysk.
  • #17 702124
    lodzio
    Poziom 14  
    md napisał:
    lodzio napisał:

Nie szukaj problemów tam, gdie ich nie ma.
    Czemu nie korzystasz z rad?
    1. Sprawdź system antywirusem, możesz uzyć tego skanera Ol Line : http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym (pod napisem Virus Detection - START)
    2. Sprawdź system np. Ad-Aware
    3. Sprawdź CWShredder-em
    4. Na koniec, sprawdź, czy Twój komputer jest zabezpieczony na ataki z sieci: http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym (pod napisem Security Scan - przycisk START)

Jak to wszystko zrobisz, to dowiesz się czemu masz problemy.
    Takie testy rób sobie co jakiś czas.

Zrobiłem wszystko co tu jest napisane i nic nie wykryło. Żadmego wirusa, trojana czy błędu. Ściągam teraz Service Pack 1.
    Zobaczymy co będzie dalej.
  • #18 702146
    md
    Poziom 41  
    Nie piszesz, czy korzystałeś np. z programu HijackThis (jest w załącznikach Elektrody). Jeżeli tamten program sprawia Ci kłopot, to użyj Startup Run. Prosty i przejrzysty. Po uruchomieniu, pokaże co się ładuje przy starcie i wtedy łatwiej się zorientować.
    Program Strun.exe jest Freeware dla użytku prywatnego.
  • #19 702833
    maniek13
    Poziom 11  
    Może ktoś ci prosiaka zainstalował i teraz robi ci głupje żarty.
  • #20 713616
    Artur k.
    prosiaka to powinbien wykryć pierwszy lepszy antywirus z nową definicją wirusów nadal myśle że to przoblem sprzetowy
    wirusy raczej nie mogłyby ingerować w BIOS i zawieszać kompa w BIOS-ie no chyba że czarnobyl ale on BIOS-a kasuje
    pozdrawiam
  • #21 713647
    omas
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zapewne to jest jakiś trojan, ale tez mozliwe ze procesor sie zabardzo grzeje. Zdejmij radiator z procesora wyczysc powierzchnie i nazloz nowa warstwe sylikonu. Pozdrawiam
  • #22 715435
    Artur k.
    procesor też mozebyć ale jakby sie procek przegrzewał to BIOS generowałby dżwięk modulowany, a kolega napisał na początku ze ma dżwięk ciągły dźwięk ciągły to wegług tabeli kodów BIOS oznacza awarię zasilacza lub płyty głównej.
    informacje pochodzą z książki "Rozbudowa i naprawa komputera PC kompedium" autorstwa S.Mueller i M.E.Soper. Tabela kodów jest na stronie 91 tej książki
    Pozdrawiam
  • #23 715648
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja bym sprubowal zrobic tak jak sie nie boisz !

Wykrec zasilacz i rozkrec obudowe i podlacz do kompa odpal na rozebranej obudowie i pogon go 3dmarkiem seti lub prime95 az do momentu wylaczenia komputera. Jak sie wylaczy to wtyczka z zasilacza i zobacz jak ciepla jest koncowka mocy (tranzystory na radiatorach jezeli beda bardzo gorace [tak ze parza przy dotknieciu] to zasilacz nie wyrabia natomiast jezeli beda letnie lub cieple to zasilacz ok).

Sprawdz tez dysk twardy czy nie ma bad sektorow czasami jezeli glowica wpadnie na bad sektor to zwiecha odrazu bez niczego a pozatym test pamieci RAM.

Pozdrowionka
  • #24 716289
    lopez1125
    Poziom 11  
    ja stawiam na RAM,mialem taki przypadek ze procek sie grzał komp sie wyłączał pozniej nie chcial wlaczyc i piszczal,okazalo sie ze pierwsze 128k ramu jest uszkodzone i to bylo przyczyna
  • #25 724145
    Wadel
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Stary czytam co piszesz i to samo mialem identiko od jakiegos pol roku objawy te same ta sama plyta po prostu ECS to ...piii kondensatory na plycie szlag trafia po roku jakims .objawy wlasnie resetowanie i czasem zasilacz glupieje witrak zaczyna na zasilaczu wyc jak glupi :). Popatrz na plyte i zobacz ktore kondensatory masz wybite(u mnie tak bylo u ciebie nie musi). U mnie po ich wymianie komp ozyl bo musze ci powiedziec ze w koncu juz windows nie wstawal z tymi kondensatorami uszkodzonymi. Ja stawiam 99% na wine plyty a 1 % na zasilacz.

Pozdro!!!!
  • #26 796168
    lodzio
    Poziom 14  
    Po długiej nieobecności powracam do tematu.

Jak się tak komputer wyłączał to zacząłem od podstaw. Zaktualizowałem windows-a. Ściągnąłem Service Pack-a i inne zeczy których jeszcze nie było i o dziwo wszystko było już ok.

Do czasu!!!!!!!
    Teraz zaczęło się to samo!!!
    Tylko że troszkę gorzej :/ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Teraz po uruchomieniu już windowsa wyskakuje jeszcze NIEBIESKA PLANSZA z napisem:

"HARDWARE MALFUNCTION. CALL YOUR HARDWARE VENDOR FOR SUPPORT. THE SYSTEM HAS HALTED!"

Po kilku próbach komputer działa normalnie ale cholera wie czy za minutę znów nie stanie się to samo.

POMOCY!!! bo ja już nie mam pojęcia. Dzisiaj idę zobaczyć co jest z tym kompem. Włożę tam swój RAM a z tego zepsutego włożę do siebie i zobaczę co się stanie.
    Podmienił bym też procka ale są różnej firmy więc nie ma jak :/
  • #27 796484
    Artur k.
    Chłopie zrób jak ktoś wyżej napisał SPRAWDŹ KONDENSATORY NA PŁYCIE, oraz zasilacz.

Mówie Ci ze to na pewno nie jest wina wirusów , nie wszystko co się resetuje to wina wirusa - jak myśli połowa formumowiczów (bez urazy dla nikogo).

Nawet komunikat na "bluescreenie" mówi ze to wina hardware - u

pozdrawiam
  • #28 796543
    lodzio
    Poziom 14  
    No dobra. Jak sprawdzić zasilacz ?
    Normalnie za pomoca miernika czy jest jakiś bardziej wyrafinowany domowy sposób?
  • #29 796572
    IT-SERVICE
    Poziom 13  
    Artur k. ma racje. :). To jest na pewno wina jednego z trzechL
    1. zasilacz
    2. Kondensatory (bądź ogólnie pł. gł)
    3. Ram

Ja bym zaczął od ramu. Bardzo często jest winą ramu że komp się restartuje. Polecam program GOLD MEMORY - nigdy się nie myli. Jest darmowy więc można go sobie pobrac. Po drugie sprawdź te kondensatory. szczególnie te obok procka. Skoro jak sam wspominałeś czasem szaleje głośnik (odgłos modulowany jak w policji?) to możliwe że kondensatory przy procku wysiadły. Zobacz czy aby nie są nabrzmiałe :). Bez urazy ale płyty ECS-a nie cieszą się jakością wieć bardzo jest możliwe że to kondensatory (od razu rada na przyszłość: nigdy ale to przenigdy nie kupuj płyty ECS-sa ani innego taniego producenta bo dużo tracisz na tym wydajności, stabilności itp.) A co do zasilacza to też bym go rozkręcił o zobaczył czy nie jest gdzieś przgrzany lub coś się nie zwiera niepotrzebnie. Pozdrawiam
  • #30 796594
    lodzio
    Poziom 14  
    Ram dzisiaj wymieniłem. Wsadziłem swojego Kingstona a tamtego zabrałem. Wymyśliłem sobie tak.
    Jesli podłączę do siebie ten ram i się będzie wyłączał mój komp to już wszystko jasne ALE
    Czy jeśli ten ram jest wadliwy to nie zepsuje mi czegoś innego??

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą ECS K7VTA3 i procesorem Athlon XP 1600+ na systemie Windows XP doświadcza samoczynnych wyłączeń i resetów, często uniemożliwiających ponowne uruchomienie bez odłączenia zasilania. Objawy obejmują niestabilne działanie podczas startu systemu, zawieszanie się przy testach dysku i pamięci RAM oraz komunikaty błędów sprzętowych (np. "HARDWARE MALFUNCTION"). W dyskusji wskazywano na potencjalne przyczyny: uszkodzony lub przeciążony zasilacz, wadliwe kondensatory na płycie głównej (częsty problem w płytach ECS), przegrzewanie procesora, uszkodzoną pamięć RAM oraz możliwe infekcje wirusowe, choć te ostatnie zostały wykluczone po testach. Zalecano testy pamięci programem Memtest lub GOLD MEMORY, sprawdzenie napięć zasilacza miernikiem lub programem SpeedFan, kontrolę kondensatorów pod kątem nabrzmień i uszkodzeń, czyszczenie i ponowne nakładanie pasty termoprzewodzącej na procesor oraz minimalizację konfiguracji sprzętowej do niezbędnych komponentów w celu diagnozy. Wskazano, że niskie napięcia +5V i +3,3V oraz niestabilność zasilania mogą powodować opisane problemy. Wymiana zasilacza i ewentualna wymiana pamięci RAM oraz dokładna inspekcja płyty głównej to kluczowe kroki naprawcze. Użytkownik podmienił RAM, co chwilowo poprawiło sytuację, ale problemy powróciły, co sugeruje dalsze testy zasilacza i płyty głównej. Wskazano również, że płyty ECS są znane z niskiej jakości kondensatorów, co może prowadzić do awarii. Ostatecznie problem wymaga diagnostyki sprzętowej, zwłaszcza zasilacza i kondensatorów na płycie głównej, gdyż błędy systemowe i bluescreen wskazują na usterkę sprzętową, a nie oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA