logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zaczepami pod wnetylator na na procku \!!!! HELP

rafbrow88 13 Paź 2007 13:12 1155 11
REKLAMA
  • #1 4374445
    rafbrow88
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, mam nastepujacy problem, a mianowicie urwal mi sie zaczep przy plastku wychodzacym z plyty glownej (taki kwadratowy platykna plycie glownej na obkolo radiatora nad procesorem) skleilem go al dlugo to nie wytrzyma ... kurcze probowalem odpalic kompa bez tego zaczepu ale wylacza sie pewnie przez zbytnie grzanie sie procka .. nie wiecie czy da sie to gdzies kupic ??? prosze o rady ..... pozdrawiam rafal

Przed wklepaniem kolejnego posta :

Popraw temat.
    Popraw pisownię.
    Nie nadużywaj znaków interpunkcyjnych !

marek216
  • REKLAMA
  • #2 4374453
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Zasypałeś nas ogromem informacji.

Co to za podstawka ?

- Socket A
    - Socket 754
    - Socket 939
    - Socket 775
    ?
  • REKLAMA
  • #3 4374465
    rafbrow88
    Poziom 10  
    sorki zle to sformulowalem to moze dlatego ze jeszcze wczorajszy jestem ... nie chodzilo mi o podstawke pod procka .. tylko czarny plastik do ktorego przymocowywuje sie wentylator nad radiatorem zeby dobrze przylegal do procka ...
  • REKLAMA
  • #4 4374499
    Stingerek
    Poziom 28  
    Zadałem ci proste pytanie.... mozesz na nie odpowiedzieć ?
  • REKLAMA
  • #5 4374514
    rafbrow88
    Poziom 10  
    a skad mam wiedziec?? gdzie to pisze .. ?? Problem z zaczepami pod wnetylator na na procku \!!!! HELP

Dodano po 56 [sekundy]:

to nie jest moja plyta glowna chcialem tylko pokazac o co mi chodzi ..
  • Pomocny post
    #6 4374562
    Stingerek
    Poziom 28  
    To jest Socket 939.
    Zupełnie spokojnie możesz sie przelecieć po allegro i kupić taki kosz. Bo to się kosz nazywa.

Cytat:

a skad mam wiedziec?? gdzie to pisze .. ??

Wystarczy w google wklepac model plyty.
  • #7 4374608
    rafbrow88
    Poziom 10  
    wielkie dzieki ... pozdrawiam
  • #8 4374610
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Mówisz, że włączałeś Pc bez chłodzenia? jeśli tak to możesz się spodziewać czegoś jeszcze oprócz urwanego zaczepu w koszu.
  • #9 4374841
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Damnian napisał:
    Mówisz, że włączałeś Pc bez chłodzenia? jeśli tak to możesz się spodziewać czegoś jeszcze oprócz urwanego zaczepu w koszu.

Nie demonizuj, to nie socket A.
  • #10 4374922
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    poczekamy zobaczymy co z tego będzie :)
  • #11 4374977
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Cytat:
    Damnian napisał:

Nie demonizuj, to nie socket A.

Poza tym kolega rafbrow88 nie napisał, że włączył PC z procesorem całkowicie pozbawionym chłodzenia.

Jeśli PC będzie położony poziomo, nie będzie narażony na "szturchnięcia" i radiator będzie równo przylegał do rozpraszacza, to procesor powinien pracować stabilnie, z temperaturą o kilka stopni wyższą. W razie kłopotów z temperaturą można obniżyć taktowanie i napięcie do czasu zamontowania nowego koszyka. Taki koszyk to kwestia kilkunastu zł.

Jakiś czas temu przydarzyło mi się coś podobnego na Asusie M2N-SLI z A64 3500+ (AM2) w obudowie Midi Tower. Pękł górny zaczep koszyka (a jest tam tylko po jednym zaczepie na stronę) i chłodzenie obsunęło się tak, że odsłonięte było ze 2/5 rozpraszacza na procesorze. Całość utrzymała się tylko dlatego, że obsuwająca się stopka radiatora oparła się na brzegu koszyka i była dość dobrze "przyssana" pastą do rozpraszacza. Niewiele brakowało, by cała konstrukcja (AC Freezer 64Pro) runęła na kartę grafiki. Oczywiście sytuacja miała miejsce w trakcie pracy sprzętu - sprawa wyszła na jaw po powrocie do domu. Efekt? Zawieszony system i po restarcie temperatura w BIOSie ok. 70°C. Nic nie ucierpiało. Koszyk miał wadę fabryczną - w miejscu pęknięcia był pęcherzyk powietrza o średnicy ok. 2mm. Reklamacja ciągnęła się jak flaki z olejem a PC spokojnie sobie pracował z miesiąc czasu w pozycji poziomej (chłodzenie bez dodatkowego docisku, jeno samym jego ciężarem - ok. 0,5kg). Ostatecznie sprawa reklamacji gdzieś tam utknęła, więc zaproponowałem w sklepie by zamiast tego sprowadzili mi podstawkę Thermalright (z 3 zaczepami na stronę).
  • #12 4375280
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Można też zastosować inne chłodzenie, montowane do płyty bez koszyka, np.coś z serii Pentagramów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy urwanego zaczepu plastikowego koszyka mocującego wentylator do radiatora procesora na płycie głównej z podstawką Socket 939. Uszkodzony zaczep został tymczasowo sklejony, ale rozwiązanie to jest nietrwałe. Próba uruchomienia komputera bez pełnego mocowania chłodzenia skutkuje automatycznym wyłączaniem się z powodu przegrzewania procesora. Zalecane jest zakupienie nowego koszyka (uchwytu) do chłodzenia, który można znaleźć na aukcjach internetowych, np. Allegro, po wyszukaniu modelu płyty głównej. W dyskusji podkreślono, że w przypadku uszkodzenia koszyka można tymczasowo obniżyć taktowanie i napięcie procesora, aby zmniejszyć temperaturę do czasu wymiany. Wspomniano także o alternatywnych rozwiązaniach chłodzenia montowanych bez koszyka, np. seria Pentagram. Przykładowo opisano sytuację z płytą Asus M2N-SLI i procesorem AMD Athlon 64 3500+ (AM2), gdzie pęknięty zaczep koszyka spowodował częściowe odsłonięcie rozpraszacza ciepła, co wymagało ostrożności w użytkowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA