Cytat: Damnian napisał: Mówisz, że włączałeś Pc bez chłodzenia? jeśli tak to możesz się spodziewać czegoś jeszcze oprócz urwanego zaczepu w koszu.
Nie demonizuj, to nie socket A.
Poza tym kolega
rafbrow88 nie napisał, że włączył PC z procesorem całkowicie pozbawionym chłodzenia.
Jeśli PC będzie położony poziomo, nie będzie narażony na "szturchnięcia" i radiator będzie równo przylegał do rozpraszacza, to procesor powinien pracować stabilnie, z temperaturą o kilka stopni wyższą. W razie kłopotów z temperaturą można obniżyć taktowanie i napięcie do czasu zamontowania nowego koszyka. Taki koszyk to kwestia kilkunastu zł.
Jakiś czas temu przydarzyło mi się coś podobnego na Asusie M2N-SLI z A64 3500+ (AM2) w obudowie Midi Tower. Pękł górny zaczep koszyka (a jest tam tylko po jednym zaczepie na stronę) i chłodzenie obsunęło się tak, że odsłonięte było ze 2/5 rozpraszacza na procesorze. Całość utrzymała się tylko dlatego, że obsuwająca się stopka radiatora oparła się na brzegu koszyka i była dość dobrze "przyssana" pastą do rozpraszacza. Niewiele brakowało, by cała konstrukcja (AC Freezer 64Pro) runęła na kartę grafiki. Oczywiście sytuacja miała miejsce w trakcie pracy sprzętu - sprawa wyszła na jaw po powrocie do domu. Efekt? Zawieszony system i po restarcie temperatura w BIOSie ok. 70°C. Nic nie ucierpiało. Koszyk miał wadę fabryczną - w miejscu pęknięcia był pęcherzyk powietrza o średnicy ok. 2mm. Reklamacja ciągnęła się jak flaki z olejem a PC spokojnie sobie pracował z miesiąc czasu w pozycji poziomej (chłodzenie bez dodatkowego docisku, jeno samym jego ciężarem - ok. 0,5kg). Ostatecznie sprawa reklamacji gdzieś tam utknęła, więc zaproponowałem w sklepie by zamiast tego sprowadzili mi podstawkę Thermalright (z 3 zaczepami na stronę).