logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa kontaktron w czujniku otwierania drzwi?

Chomikpl 13 Paź 2007 17:51 1562 4
REKLAMA
  • #1 4375235
    Chomikpl
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam! Chcialbym wykonac prosty układ służący do sygnalizowania otwarcia np szafki/drzwi/szuflady. Wyobrażam sobie to mniej więcej tak:

po rozdzieleniu kontaktronu i magnes obwód sie zamyka i przykładowo sygnalizator wydaje dzwięk no i jest alarm. Zakładam ten temat ponieważ nie jestem pewien czy kontaktron działa rowniez w taki sposob tj podczas "dostarczania" pola magnetycznego obwod jest otwarty ( czyli jest przerwa w obwodzie) czy isntnieje tylko taki , który pod wpływem pola magnetycznego zamyka obwód.

Można by było tez zastosowac włącznik krańcowy , ale bedziej pasowałaby mi opcja z kontaktronem...
  • REKLAMA
  • #2 4375300
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Widziałem takie kontaktrony .Które miały podwójne stylki na załącz i na wyłącz. Ale niewiem gdzie to znaleść.
  • REKLAMA
  • #3 4375451
    Chomikpl
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ale mi nie chodzi koniecznie o taki z podwójnymi stykami. Ważne żeby przewodził "w stanie spoczynku" a przerwa w obwodzie następowała dopiero po umiesczeniu go w obrębie pola magnetycznego. Czy dostane cos takiego w sklepie elektronicznym :> ? Może ma to jakąs konkretną nazwe tj kontaktron jakistam ...
  • REKLAMA
  • #4 4375670
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Myślę, że jak spytasz o kontaktron normalnie zwarty to sprzedawca będzie wiedział o co chodzi.
    Jak kolega wspomniał są takie z 3 wyprowadzeniami. Normalnie przewodzi na jednym wyjściu, a po podaniu pola magn przełącza na drugie wyjście.
REKLAMA