logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja routera Asmax ADSL 904g z internetem kablowym - czy to możliwe?

NalfeinB 13 Paź 2007 19:16 1638 14
  • #1 4375541
    NalfeinB
    Poziom 10  
    Witam. Mam internet z kablówki czyli modem podłączony do pc. ostatnio kupiłem sobie lapka i chciałem go podłączyć do neta bezprzewodowo. problem polega na tym ze kupiłem router Asmax adsl 904g a jak przeczytałem wystarczył jakiś switch. pytam czy pomimo tego da sie na nim skonfigurować połączenie z z netem z kablówki czy po prostu wywaliłem pieniądze i będę musiał zmienić dostawce neta??

Za pomoc z góry dziekuje
  • #3 4375749
    NalfeinB
    Poziom 10  
    dzieki wielkie za odpowiedz:)
  • #4 4376899
    NalfeinB
    Poziom 10  
    a może ktoś wie jak skonfigurować takie połączenie na tym routerze???
  • #5 4376943
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    NalfeinB napisał:
    a może ktoś wie jak skonfigurować takie połączenie na tym routerze???

Jak jesteś identyfikowany w sieci? Jeśli po MAC'u, to musisz sklonować MAC'a karty dostępowej do routera, albo poprosić Admina, aby zmienił. To jedna z możliwości. Podaj więcej informacji na temat swojej sieci.
  • #6 4379455
    NalfeinB
    Poziom 10  
    Jestem identyfikowany po MAC-u karty sieciowej. Na routerze ustawiłem aby używał MAC-a sieciowki ale pomimo to nadal nie mam neta. Może ktoś objaśni jak i co trzeba zrobić po koleji aby router połączył sie z netem.A tak wogole jak mam neta to nie moge sie dostać do ustawień przez przeglądarkę a gdy Windows widzi router jest ok, ale nie ma neta.
  • #7 4380738
    Remeknapr
    Poziom 33  
    NalfeinB napisał:
    Może ktoś objaśni jak i co trzeba zrobić po koleji aby router połączył sie z netem.
    Nie do końca wszystko rozumiem. Masz internet, czy nie masz? Napisz dokładnie co i jak :).
    W routerze sklonowałeś MAC'a swojej karty dostępowej, czyli z routerem komunikujesz się przez przeglądarkę. Czy tak? Może po kolei:

Router konfigurujesz tak jak była skonfigurowana karta sieciowa, czyli MAC, IP, brama i DNS'y takie jak miałeś podane.
    Kartę sieciową konfigurujesz do komunikacji z routerem po LAN, czyli jeśli router ma adres np. 192.168.1.1 ustawiasz IP sieciówki w komputerze 192.168.1.2, bramę 192.168.1.1 i DNS'y takie same jak w routerze. Maski podsieci wszędzie takie same (jakie były w sieciówce). Restartujesz komputer i sprawdzasz co działa. Jeśli coś jest nie tak wykonaj polecenia:

1. ping 192.168.1.2
    2. ping 192.168.1.1
    3. ping nr bramy z routera (internetowej)
    4. ping adres DNS'a
    5. ping www.wp.pl

i podaj wyniki. Jaki jest TTL?
  • #8 4381453
    NalfeinB
    Poziom 10  
    Dobra zrobiłem jak mi napisałeś.Adres routera to 192.268.2.1 wiec IP sieciówki dałem 192.168.2.2 i komunikacja przez ping jest , system wykrywa rouer i jest na razie ok ,chodź zaraz po wykryciu go wyskakuje komunikat ze kabel sieciowy jest odłączony i neta nie ma.W kompie jest chyba wszystko dobrze ustawione ale mam problem z DNS-ami (wpisuje te od dostawcy internetu innych na roterze nie mogę znaleźć).Zamieszczam screeny jao załącznik , jeśli coś pomoże to mogę wysłać instrukcje od tego routera.
    Załączniki:
    • screeny.rar (219.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4381590
    Remeknapr
    Poziom 33  
    NalfeinB napisał:
    Dobra zrobiłem jak mi napisałeś.Adres routera to 192.268.2.1 wiec IP sieciówki dałem 192.168.2.2 i komunikacja przez ping jest , system wykrywa rouer i jest na razie ok ,chodź zaraz po wykryciu go wyskakuje komunikat ze kabel sieciowy jest odłączony i neta nie ma.

Są pingi, wchodzisz do routera, a system twierdzi, że kabel odłączony? Coś tu nie gra, ale Windows czasem tak ma. Prosiłem, abyś wkleił wyniki pingowania (wszystkie). Jeśli ping www.wp.pl jest poprawny to masz internet. Nie napisałeś wszystkiego. Jaką bramę wpisałeś w sieciówce w komputerze? Najlepiej wklej wszystko. Może znajdzie się jakiś błąd. Chodzi min. o TTL z ping'a.

NalfeinB napisał:
    W kompie jest chyba wszystko dobrze ustawione ale mam problem z DNS-ami (wpisuje te od dostawcy internetu innych na roterze nie mogę znaleźć).

Jaki problem z DNS'ami? Takie właśnie mają być. Ewentualnie możesz dopisać jakiś DNS TPSA, ale nie jet to konieczne.
    Obejrzałem screeny. Wyłącz DHCP w LAN (zaptaszkuj Disabled). Jak konfigurujesz ręcznie, DHCP musi być wyłączone. Pokaż konfigurację routera. LAN i WLAN (WAN).

195.136.66.1 to DNS? U mnie działa. Pingowałeś www.wp.pl ? Chyba nie pójdzie, bo nie masz dostępu do DNS'a i bramy.
  • #10 4382219
    NalfeinB
    Poziom 10  
    załączam trochę więcej informacji tam gdzie coś jest zaciemnione i zamazane to mój stały IP(wiem ze niewskazane jest go podawać)może teraz Ci będzie łatwiej. screeny są z wpisanymi adresami z ipconfigu przy normalnie działającym necie.Ze stronka sie nie łączy wogole. Jeśli wyślesz mi swojego maila na mój adres to wyśle Ci instrukcje tam jest praktycznie każde menu pokazane.Jeżeli nie dam rady wtedy podłączyć to będę musiał ściągać kolesia od dostawcy neta bo nie będę Ci truł i zawalał forum:)
    Załączniki:
    • screeny2.rar (180.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • screeny1.rar (251.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4382754
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Przepraszam, ale nie będe płacił punktami za ściągnięcie pliku. Podziel go na mniejsze kawałki, albo daj mi go na e-mail.
  • #12 4383059
    NalfeinB
    Poziom 10  
    plik jest już podzielony
  • #13 4383138
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Wcześniej napisałem:

"Router konfigurujesz tak jak była skonfigurowana karta sieciowa, czyli MAC, IP, brama i DNS'y takie jak miałeś podane."

Może to być mylące. Chodzi oczywiście o kartę WAN, czyli modem kablówki. Najlepiej narysuj szkic swojej sieci i wklej tutaj, na PW, lub do e-mail'a. Podaj typy kart. Modem jest zewnętrzny, czy na slot?
  • #14 4384462
    NalfeinB
    Poziom 10  
    Zadzwoniłem do operatora bo ile można. Gdy powiedziałem ze jest to model routera ADSL koleś odpowiedział ze chyba nie będzie możliwe połączenie sie z netem ponieważ nie ma wejścia WAN. Tak wiec chyba wywaliłem kasę na coś co mi sie nie przyda. Ustawilem już wszystko tak ze router pokazuje ze jest połączenie ale netu nie ma.:(:(:( ma sie tym zająć wiec z odpowiedzią i schematem dla Ciebie poczekam trochę, zobaczę co on na to powie.Dziś ma dać odpowiedz.

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Nie da sie przez ten router nawiązać połączenia jedynie przez NEO lub NETIE:(:(:(:(

dzięki za próbę pomocy
  • Pomocny post
    #15 4385026
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Założyłem, że kupiłeś właściwy router i nie sprawdziłem. W związku z tym przyjąłem fałszywe założenia. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Powinna się jednak chyba udać konfiguracja po LAN. Jeśli masz chwilę, to przyślij mi tę instrukcję.

Pozdrawiam Remeknapr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet kablowy z modemem podłączonym do komputera i chce podłączyć laptopa bezprzewodowo za pomocą routera Asmax ADSL 904g. Pojawił się problem, ponieważ router ten jest przeznaczony do łączy ADSL i nie posiada dedykowanego portu WAN, co utrudnia bezpośrednie podłączenie do modemu kablowego. Próby konfiguracji obejmowały klonowanie adresu MAC karty sieciowej modemu na routerze oraz ręczne ustawienia IP, bramy i DNS-ów zgodnie z parametrami dostawcy internetu. Pomimo poprawnej komunikacji LAN (pingi do routera i komputera) nie uzyskano dostępu do internetu, a system zgłaszał odłączenie kabla sieciowego. Wyłączono DHCP na routerze, a konfiguracja LAN i WLAN była sprawdzana. Operator potwierdził, że router Asmax ADSL 904g nie obsługuje połączenia z internetem kablowym ze względu na brak portu WAN, co oznacza, że urządzenie nie jest kompatybilne z tym typem łącza. W efekcie zakup routera okazał się nieodpowiedni do zamierzonego celu, a użytkownik rozważa zmianę dostawcy lub zakup innego urządzenia z portem WAN. W dyskusji pojawiła się sugestia, że do podłączenia laptopa bezprzewodowo do internetu kablowego wystarczy switch lub router z portem WAN, a konfiguracja Asmax ADSL 904g jest niemożliwa lub bardzo utrudniona w tym scenariuszu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA