NalfeinB napisał: Dobra zrobiłem jak mi napisałeś.Adres routera to 192.268.2.1 wiec IP sieciówki dałem 192.168.2.2 i komunikacja przez ping jest , system wykrywa rouer i jest na razie ok ,chodź zaraz po wykryciu go wyskakuje komunikat ze kabel sieciowy jest odłączony i neta nie ma.
Są pingi, wchodzisz do routera, a system twierdzi, że kabel odłączony? Coś tu nie gra, ale Windows czasem tak ma. Prosiłem, abyś wkleił wyniki pingowania (wszystkie). Jeśli ping www.wp.pl jest poprawny to masz internet. Nie napisałeś wszystkiego. Jaką bramę wpisałeś w sieciówce w komputerze? Najlepiej wklej wszystko. Może znajdzie się jakiś błąd. Chodzi min. o TTL z ping'a.
NalfeinB napisał: W kompie jest chyba wszystko dobrze ustawione ale mam problem z DNS-ami (wpisuje te od dostawcy internetu innych na roterze nie mogę znaleźć).
Jaki problem z DNS'ami? Takie właśnie mają być. Ewentualnie możesz dopisać jakiś DNS TPSA, ale nie jet to konieczne.
Obejrzałem screeny. Wyłącz DHCP w LAN (zaptaszkuj Disabled). Jak konfigurujesz ręcznie, DHCP musi być wyłączone. Pokaż konfigurację routera. LAN i WLAN (WAN).
195.136.66.1 to DNS? U mnie działa. Pingowałeś www.wp.pl ? Chyba nie pójdzie, bo nie masz dostępu do DNS'a i bramy.