logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział internetu na 3 laptopy, switcha D-Linka DES-1005D.

Filip K. 14 Paź 2007 23:45 1328 7
REKLAMA
  • #1 4379704
    Filip K.
    Poziom 2  
    Witam,

mam internet z kablówki z modemem Motoroli (SB510E) i chciałbym podzielić to na 3 laptopy. Posiadam switcha D-Linka DES-1005D i tu zaczyna się problem. Po podłączeniu nigdzie nie ma netu. Nie wiem dokładnie co powinienem zrobić, próbowałem zmieniać IP i nic. Nie znam sie na sieciach i podziałach. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4379709
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    zamiast switcha zastosuj router ,dowolny z portem wan w postaci gniazda RJ45
  • REKLAMA
  • #3 4379722
    Filip K.
    Poziom 2  
    wolałbym nie ponosić żadnych kosztów tej operacji.
    mam okablowanie ale rutery jednak trochę kosztują
  • REKLAMA
  • #4 4379732
    gothye
    Poziom 33  
    w tym wadku nie widzę innej mozliwosci
  • REKLAMA
  • #5 4379737
    Filip K.
    Poziom 2  
    napiszę tak: wynajmuje mieszkanie i ten sprzęt tu był i wiem, że wcześniejsi mieszkańcy tak właśnie mieli to podzielone.
  • #6 4379744
    gothye
    Poziom 33  
    jest tak ,masz internet z kablówki wiec dostajesz jedno IP publiczne ,chcąc podłaczyc wiecej niz jeden komputer musisz wprowadzic translacje adresów ( NAT ) aby adresy komputerów w sieci wewnętrznej były tłumaczone na 1 adres publiczny ,do tego jest potrzebny router
  • #7 4379755
    Filip K.
    Poziom 2  
    w takim razie dlaczego mój dostawca internetu pytał mnie o adresy MAC kart sieciowych trzech laptopów?
  • #8 4380397
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jak sie pytał o MAC-i laptopów tzn. że prawdopodobnie dostaniesz 3 adresy IP dla każdego komputera po jednym wtedy switch wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadając internet kablowy z modemem Motorola SB510E i switch D-Link DES-1005D, użytkownik chce podzielić połączenie na trzy laptopy. Problem polega na braku dostępu do internetu po podłączeniu switcha. W dyskusji wyjaśniono, że przy jednym publicznym adresie IP konieczne jest zastosowanie routera z funkcją NAT, który tłumaczy adresy prywatne na jeden adres publiczny. Switch sam w sobie nie realizuje translacji adresów i nie umożliwia podziału internetu na wiele urządzeń przy jednym IP. Jednak jeśli dostawca internetu przydziela trzy oddzielne adresy IP na podstawie adresów MAC laptopów, to switch wystarczy do podłączenia wszystkich komputerów bez routera. W przeciwnym wypadku konieczny jest zakup routera z portem WAN, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA