logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Technics SU-V450 - prawa strona gra ciszej i harczy, możliwa usterka końcówki mocy?

Arzet 15 Paź 2007 02:59 2081 5
REKLAMA
  • #1 4379886
    Arzet
    Poziom 2  
    Otóż mam taki sprzęt jak w temacie, niestety prawa strona gra ciszej i nieczysto, im głośniej tym gorzej harczy, jak nie jest zbyt głośno gra całkiem dobrze. Na poczatku wogóle nie grała, ale wystarczyło podstawić pod jedną nózke jakieś czasopismo i dźwięk się pojawiał. Dodatkowo ktoś przede mną źle wkręcił śrube tak że cała płytka jest dość mocno zdeformowana. Dało mi podstawe myśleć że to może jakiś zimny lut albo przerwana scieżka. Przelutowałem punkty wokół końcówki mocy, prześwietliłem scieżki pod lupą i dalej nic. Pomyślałem więc że to może jednak jakiś element nawalił. W przedwzmacniaczu raczej wszystko jest ok (w słuchawkach nic nie harczy) wiec mam pytanie do praktyków.
    Jaka jest szansa że uszkodziła się końcówka mocy ?
    Co najczęściej powoduje takiego typu harczenie?, dodam że wygląda to troche tak jakby brakowało prądu.
    Może któś ma schemat?
    Wszystkie uwagi mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 4380220
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Takie objawy daje przegrzana końcówka mocy- podmień powinno być ok.
  • REKLAMA
  • #3 4380554
    Arzet
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Zastanawiam się tylko czy nie wypadało by wcześniej sprawdzić innych (tych tańszych) elementów. Jeśli nie ma to większego sensu, to zamawiam końcówke.
  • REKLAMA
  • #4 4383740
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Oczywiście można sprawdzić pozostałe elementy ale i tak stawiam na scalak.
  • REKLAMA
  • #5 4396490
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Prosta metoda jest taka aby wylutować końcówkę mocy (RSN lub SVI w tym modelu), delikatnie otworzyć ją (tj. zdjąć ten plastik z przodu) i zobaczyć w jakim stanie są struktury tranzystorów końcowych. Jeżeli widać na nich ślady przegrzania (w tym charczącym kanale) to do wymiany. Często jest tak, że gra tylko na driverach a połączenia z tranzystorami końcowymi są upalone.
  • #6 4396587
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ta koncowka moze Cie troszke zakosztowac kasy,ale coz-taki los-oczywiscie jak bedzie padnieta... Pozdro.
REKLAMA