logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co mogłem uszkodzić w radiu JVC KS-FX450R po zwarciu z obudową?

devdawid 15 Paź 2007 17:30 2002 12
  • #1 4381371
    devdawid
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    SIEMA!

Podłączając radio przewodami (nie miałem kostki to wpinałem przewody bezposrednio w kostke radia) podłączyłe dwa plusy i masze i było wszystko ok tylko dotkąłem minumsem obudowy radia - coś szczeliło i teraz już nie odpala

Radio podłączałem pod aku motocyklowe

CO moglem spalić ?? bezpiecznik 10A cały

pozdrawaim i liczę na POMOC :cry:

Dev
  • #2 4381391
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Podłączenie minusa na obudowę nie ma prawa uszkodzić radia. Radio ma minus na masie, czyli na obudowie i może minus tam podany nie szkodzi mu. Gorzej jak mu zamieniłeś zasilania. Wtedy zniszczenia mogą być spore.
    PS. Pisz poprawnie!
  • #3 4381398
    devdawid
    Poziom 11  
    Sorki...

oczywiście w obudowe poszedł plus

co się mogło stać ?
  • #4 4381443
    Błażej
    A reszta była dobrze podłączona, czy całkiem odwróciłeś zasilanie?
  • #5 4381464
    devdawid
    Poziom 11  
    Wszystko było dobrze podłączone (plus i podtrzymanie) no i minus cały czas był podłączony tylko łączenie przewodu plusa dotknęło obudowy i się zwarka zrobiła

radio miałem włączone kilkanaście sekund :|
  • #6 4381580
    Błażej
    Najpierw piszesz, ze dotknąłeś obudowy przewodem ujemnym:
    Cytat:
    dotkąłem minumsem obudowy radia

Potem ci się zmienia światopogląd i przypominasz sobie, że jednak dodatnim uderzyłeś w obudowę:
    Cytat:
    oczywiście w obudowe poszedł plus

A teraz znowu twierdzisz, że to jednak było zasilanie ujemne:
    Cytat:
    tylko łączenie przewodu minusa dotknęło obudowy

Więc nie wiem; zdecyduj się, wytrzeźwiej, opamiętaj... Bo piszesz jakieś bzdury!
  • #7 4381625
    devdawid
    Poziom 11  
    no tak

dotknąłem PLUSEM do obudowy

:D

przepraszam za błędy ale tym całym incydentem rozkojażony jestem

już poprawiłem

więc tak - to był plus na pewno - jakieś wnioski ?
  • #8 4381664
    Błażej
    Wnioski...
    Jeśli dotknąłeś plusem do obudowy, na której był potencjał ujemny, to właściwie powinno pójść zasilanie. Bo zrobiłeś zwarcie. Ale skoro poszło ono poprzez radio, to mogło coś mu tam upalić. Trzeba by zdjąć obudowę i sprawdzić, czy nie ma jakiś upalonych ścieżek, czy są jakieś elementy zabezpieczające wewnątrz (dioda, kolejny bezpiecznik) i je sprawdzić.
    Trzeba wziąć miernik i sprawdzić, dokąd dociera zasilanie, czy jest na końcówce mocy, czy końcówka jest sprawna.
    Na odległość ciężko się diagnozuje usterki...
  • #9 4381783
    devdawid
    Poziom 11  
    Czuć coś z transformatora

jak go sprawdzić żeby czegoś dodatkowo nie uszkodzić ?

rozumeim że 12 na wejście i sprawdzić stan an wyjściu - no ale jaki powinien być to nie wiem
  • #10 4381816
    Błażej
    To nie transformator, tylko dławik filtrujący. Można go zewrzeć. Czyli połączyć mu wyprowadzenia, czy wręcz wymontować i zastąpić go kawałkiem przewodu. On tylko ma za zadanie tłumić zakłócenia z sieci pojazdu. Należy też sprawdzić tą dużą diodę. A czy przypadkiem te elementy pod diodą i gniazdem zmieniarki nie są zwęglone?
  • #11 4381866
    devdawid
    Poziom 11  
    No ok - a jak sprawdzić diodę ?

a tak nawiasem to po co ta spręzyna jest?:

rozumiem że chodzi ci o te elementy jeszcze?:
  • #12 4381912
    Błażej
    Diodę najlepiej miernikiem. Wylutowując jedno jej wyprowadzenie lub cały element. A tej sprężyny to raczej tam nie powinno być. Wygląda jak sprężynka od docisku klapki zasłaniającej otwór na kasetę.
  • #13 4384996
    devdawid
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za ODP

jednak radyjko pójdzie w tym tygodniu mam nadzieję do serwisu RTV - zobaczymy jaka będzie diagnoza

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W trakcie podłączania radia samochodowego JVC KS-FX450R do akumulatora motocyklowego doszło do zwarcia, gdy przewód plusowy dotknął metalowej obudowy radia, która jest połączona z masą (minusem). Zwarcie spowodowało, że radio przestało działać, mimo że bezpiecznik 10A pozostał cały. Możliwe uszkodzenia obejmują przepalenie ścieżek na płytce, uszkodzenie elementów zabezpieczających takich jak diody lub dodatkowe bezpieczniki wewnętrzne. Zalecane jest rozebranie radia i wizualna kontrola elementów pod kątem zwęgleń oraz pomiar miernikiem stanu diody i innych komponentów. W obudowie znajduje się dławik filtrujący, który można tymczasowo zastąpić przewodem, aby wyeliminować jego wpływ na pomiary. Sprężyna znaleziona w radiu prawdopodobnie służy jako docisk klapki kasety i nie jest elementem elektronicznym. Ostatecznie, ze względu na trudność diagnozy na odległość, zasugerowano oddanie radia do serwisu RTV w celu profesjonalnej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA