logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC GR-FX40E - wciąganie taśmy, problem z mechanizmem nawijania

bisti 24 Lis 2003 15:32 1808 10
REKLAMA
  • #1 412228
    bisti
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    mam kamerke JVC GR-FX40E i jak do tej pory wszystko dzialalo bez wiekszych zarzutow. ostatnio podczas zgrywania filmu z kamerki na magnetowid kamerka nagle wciagla tasme, pomyslalem ze to wina tasmy i wyjalem delikatnie ja, wlozylem druga ,aby sprawdzic czy sie nic nie stalo i ku mojemu zdziwieniu nastepna tasme rowniez wciagnelo, odrazu po wlozeniu jej i nacisnieciu play'a. zadzwonilem do serwisu i tam powiedziano mi iz jest to prawdopodobnie problem sprzegla, powiedziano mi jeszcze ze mogly zuzyc sie plastikowe tryby ktore sa w srodku, jednak kiedy zajrzalem do niej okazalo sie iz tryby sa w porzadku, a tasma wciaga sie w taki sposob, jakby jej drugie koleczko po prostu nie nawijalo spowrotem do wnetrza kasetki, tzn tasma bez problemu przechodzi przez obie glowice i zwija sie zaraz przy wejsciu do kasetki (na moje oko, drugie koleczko sie nie kreci). jesli ktos wie co moze byc nie tak prosze o rade. kamerka ani nigdzie nie spadla, ani nie trzaslem nia, wiec musi to byc jakas malo skomplikowana usterka. juz kiedys tez tak mi sie stalo to gdy zanioslem do serwisu zrobili to w mgnieniu oka ( 3h ) jednak zdarli ze mnie 100 zl, wiec jest to napewno uszkodzenie mechaniczne, nie elektroniczne. sa tam jakies sprezynki, jednak one wygladaja na dobrze zamocowane i nie rozciagniete, jednak przekladnia , ktora napedza to koleczko o ktorym wspomnialem wyzej chodzi luzno pomiedzy jednym kolkiem zebatym a drugim i mysle ze w tym jest sedno sprawy, jednak nie widze tam ani zadnej gumki, ani sprezynki, ktoraby odciagala czy tez dociskala ta przekladnie....
    prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 412452
    hdo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    sprawdz pasek napedowy
  • REKLAMA
  • #3 412480
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam
    według mnie pasek zębaty odwrucony na lewa strone.
  • REKLAMA
  • #4 412897
    bisti
    Poziom 13  
    wyjalem caly mechanizm ze srodka, jednak nie widze tam zadnego paska, a wlasnie jak kolega napisal przekladnia, ktora rusza sie miedzy jedna zebatka (kolkiem napedowym kasetki, ktore powinno zwijac tasme) a jakas inna zebatka lata swobodnie, kiedy jest odchylona w lewo nie dociska do tegoz kolka nawijajacego tasme..
  • REKLAMA
  • #5 413340
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    To luźne kółeczko zębate nazywa się idler. Ma być lużne, w zależności od tego w którą stronę kręci się kółko napędowe idler zazębia się raz o jeden talerzyk raz o drugi, ciągnąc taśme raz to przodu raz do tyłu. Idlery występują we wszystkich magnetowidach. Usterki musisz szukać gdzie indziej, może kółko napędowe się nie kręci.
    Pasek napędowy na pewno jest, ale pewnie z drugiej strony mechanizmu. Żeby się do niego dostać musisz mechanizm rozebrać jeszcze bardziej.
    Powodzenia.
  • #6 413369
    asy37
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Miałem podobne uszkodzenie związane z źle działającym idlerem,też nie było dowijania taśmy.Okazało się że smar na osi na której zamocowany był idler tak,, zgęstniał'' że tryb idldera nie miał siły dosunąć się do tależyka dowijającego i wcągało taśmę.Dokładne oczyszczenie i nasmarowanie ośki przywróciło poprawną pracę i nie wciąga taśmy.
  • #7 413557
    bisti
    Poziom 13  
    witam
    wspomniany idler napewno chodzi luzno , wiec nie jest to wina zaschnietego smaru, a co do koleczka napedowego wlasnie wydaje mi sie ze ono nie kreci, rozbiore mechanizm dalej tak jak mowicie i poszukam paska, mozliwe ze on spadl?

po drugiej czesci napedu jest silniczek, od ktorego odchodzi taki dlugi walek napedowy, jak w samochodzie, i idzie on do zebatek sterujacych napedem tasmy, wiec moze tam nie ma zadnego paska :|
  • #8 413665
    hdo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    kolego pasek w tym modelu kamery jest na pewno,od spodu mechanizmu,laczy capstan motor z sprzeglem i ukladem kół napedowych ktore Ci tak lataja,ten "dlugi walek napedowy" napedza uklad ladowania mechanizmu i nie odpowiada za przesuw tasmy ( w pewnym sensie)
  • #9 413842
    bisti
    Poziom 13  
    wielkie dzieki, znalazlem pasek, okazalo sie ze to on spadl z zaczepow, pozostaje to tylko teraz zlozyc ;] jesli nadal beda klopoty dam znac , a tymczasem dzieki wam wszystkim
  • #10 413911
    bisti
    Poziom 13  
    wszystko zlozylem, mechanizm dziala dobrze jednak pojawil sie drugi problem....mianowicie:
    na wyswietlaczu pojawia sie ikonka o zabrudzeniu glowicy, obraz podczas odtwarzania skacze strasznie ( podczas nagrywania na wizjerze jest ok, jednak odtwarzajac nagrywany material skacze jeszcze bardziej). czy mozliwe jest ze nie dopialem do konca jakiejs tasiemk ??i, bo glowica nie wyglada na brudna, przeczyscilem ja delikatnie wacikiem jednak to nie pomoglo...
  • #11 415147
    bisti
    Poziom 13  
    sprawdzalem tasiemki i niby sa powpinane ok, nie wiem czego teraz sie chwycic .....:|

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kamerą JVC GR-FX40E polegał na nieprawidłowym nawijaniu taśmy, która była wciągana do środka kasetki bez możliwości zwijania. Przyczyną okazał się spadnięty pasek napędowy łączący silnik capstan z mechanizmem kół zębatych odpowiedzialnych za przesuw taśmy. Idler, czyli luźne kółko zębate, działał prawidłowo i nie był przyczyną usterki. Po odnalezieniu i założeniu paska mechanizm zaczął działać poprawnie. Pojawił się jednak nowy problem z wyświetlaniem ikony zabrudzonej głowicy oraz skaczącym obrazem podczas odtwarzania, mimo że głowica była delikatnie oczyszczona i tasiemki podłączone prawidłowo. Sugerowano dalszą diagnostykę połączeń taśm i ewentualne dokładniejsze czyszczenie głowicy.
REKLAMA